PES 2015 – Fapados FIFA?

A válasz egyértelmű igen, de ez nem feltétlenül baj. Sőt!

PES 2015 – Fapados FIFA?

I. oldal

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy FIFA játékos, aki régóta hallott ezt-azt a PES sorozatról, de mivel megszokta az EA elképzelését a virtuális fociról, és nem akart kilépni a komfortzónájából, sosem próbálta ki a Konami alkotásait. Egészen addig, amíg ez a játékos azt a feladatot nem kapta, hogy írjon tesztet a Pro Evolution Soccer 2015-ről, vagy ahogy a legtöbben ismerik: a PES 2015-ről. Ezt a kis személyes vallomást mindenképp fontosnak tartottam így a teszt elején, hogy tudjátok, mire számítsatok: ezúttal nem az előző PES részekhez képest történt előrelépésekről lesz szó, hanem egy PES-szűz fifaista véleményéről, aki nem semmi körutat tett a rivális világában. Az alcím pedig ne tévesszen meg senkit, a fapados nem mindig jelent rosszat.

A legelső kellemes meglepetés nagyjából egyszerre ért a kellemetlennel: a menüben felcsendülő nóták simán megállnák a helyüket egy buli tracklistáján is, többek között olyan előadókat hallhatunk, mint Avicii, Bastille, Calvin Harris, Imagine Dragons, vagy a Linkin Park. Ugyan kevesebb a zene, mint a FIFA-ban (mindössze 10 darab), de sokkal pörgősebbek és ismertebbek a dallamok, meg hát nem töltünk olyan sok időt a menüben, hogy több órás zenei anyagra legyen szükségünk. Pontosabban nem töltenénk, de itt jön elő az első bibi: indokolatlanul sokat tölt a játék ha rányomunk egy-egy menüpontra. Jómagam PC-s tesztpéldányt kaptam, de hallottam, hogy a PS4-es sporttársaknak is akadt hasonló gondja - számomra rejtély, mi lehet ennek az oka. Az szintén talányos, hogy miért az extrák menüpont alatt található a „Kilépés” gomb, de ezt inkább poénnak vehetjük, semmint hibának. No de térjünk rá inkább magára a játékmenetre és játékélményre.

Maguk a meccsek lassabb lefolyásúak, mint a FIFA-ban, így a játéktechnikán és a taktikán is változtatnunk kell. Mivel rengeteg passzt fog meg az ellenfél, ezért előre ki kell gondolnunk, mit hogyan szeretnénk, nem mint a riválisnál, ahol kontrollermágusok egyetlen sztárjátékossal is képesek végigcselezni a pályát. Ez persze itt is megvalósítható, de jóval nehezebb a dolgunk, ezért inkább a csapatjátékra érdemes rágyúrni. Érdekes viszont, hogy a cselek meg itt hasznosabbnak, „életszagúbbnak” tűnnek, mint a fifánál, a kivitelezésük viszont nehezebb. A labda és a játékosok fizikája remekül működik, úgy ütköznek a testek, ahogy kell, a labda pedig úgy repül/gurul/pattan, ahogy azt elvárhatjuk tőle.

A bírók talán szigorúbbak, mint amihez szoktunk, de így legalább kétszer is meggondoljuk, mielőtt becsúsznánk valakinek. Apropó becsúszás, fifaistáknak furcsa lehet a szerelési szándékkal elvégzett belépés, mivel az ellenfél mögül szinte esélyünk sincs megszerezni így a labdát, csak ha oldalról/szemből érkezünk, míg a FIFA-ban akár hátulról is ledarálhattuk az ellent.

A rálövésekkel viszont vigyáznunk kell, sokkal érzékenyebb a lövés gomb, így könnyedén eltúlozhatjuk az erősséget csapatunk legnagyobb bánatára. A tizenegyesek is másképp működnek, egy kis jelzőalkalmatosság segítségével beugrathatjuk az ellenfelünket, ha szemtől-szemben (egymás mellett) játszunk a másikkal. A szabadrúgásnál és kirúgásnál is más a játék kamerakezelése, amit egy kissé szokni kell, de legalább hatékonyabban célozhatunk és csavarhatunk egy kis nyíl segítségével.

A grafikára nem lehet panaszunk - persze ez relatív egy olyan sportjátéknál, ami mindig ugyanott játszódik, és mindig ugyanaz a környezete. Nekem például nem volt problémám a látvánnyal, de hallottam olyan pletykákat, hogy PS4-en sokkal szebb a játék. Az viszont biztos, hogy maguk a focisták remekül lettek lemodellezve, egy rossz szavunk sem lehet az arcokkal kapcsolatban.

II. oldal

Természetesen a FIFA-hoz hasonlóan online funkciókkal is találkozunk a PES-ben (idények, bajnokságok, ranglisták, játékos képességfrissítések a valós meccsek alapján, stb.), amik közül érdemes kiemelni a myClub nevű módot. A myClub le sem tagadhatná az Ultimate Teamhez való hasonlóságát, hiszen a lényeg ugyanaz: összeállítani, fejleszteni és menedzselni egy olyan csapatot, amivel sorra nyerhetjük meg a különböző meccseket. Még pontosabban: a feladatunk játékosok és menedzserek igazolása, a csapat építése, valamint a meccsek lejátszása, miközben valós pénzért vásárolt myClub COIN-t (mikrotranzakció, khm...) és GP-t, azaz játékbeli pénzt egyaránt felhasználhatunk csapatunk jobbá tételére. Utóbbit különböző achievementek feloldásával szerezhetjük be, nem feltétlenül a myClub módban. A Steames hozzászólásokat olvasva sok negatív hangvételű kritikát találtam a szerverekkel és várakozási időkkel kapcsolatban, de én nem tapasztaltam ilyesmit, fél perc alatt találtam ellenfeleket, akikkel akadás nélkül, stabilan tudtam játszani.

A legjobbat pedig még nem is mondtam: nincs érmefeldobás, sem szerencsególok! Azoknak, akik esetleg kihagyták volna FIFA 15 tesztünket, kis magyarázat: az érmefeldobás elmélete szerint a FIFA a meccs elején eldönti, melyik játékos nyer, majd annak alapján alakítja a játékmenetet. A szerencsegól pedig a játék fizikájának hibájából történő "találat". No kérem szépen, ilyeneket nem tapasztaltam a PES-ben, ami szinte hihetetlen a sokéves fifás idegeskedés után (persze volt egy-két olyan gól, aminél felhúztam a szemöldököm, de ezekre nyugodtan rámondhatjuk, hogy a valóságban is megtörténhetnek, nem voltak idegesítőek). És ronda menü ide, vacak kommentár és nem licencelt csapatok oda, ez egy olyan dolog, ami miatt mindenkinek érdemes kipróbálnia a PES 2015-öt, legfőképp azoknak, akik FIFA rajongók. Az alcímet olvasva nem gondoltátok volna, hogy idáig fogunk jutni, igaz? Pedig nem csalás, nem ámítás, ha valaki képes kompromisszumokat kötni, akkor hosszútávon jobban megérheti neki (és törékeny ingóságainak) a PES sorozat.

Mert hát nem minden arany, ami foci: a kommentátorok unottan, a történésekre alig-alig reagálva darálják le mondanivalójukat, a licencelés pedig nem a Konami erőssége, így jó pár csapat nem, vagy más néven került bele a mixbe. De mindez nem akkora probléma, ha képesek vagyunk rajta felülemelkedni, és élvezni a játékot, a foci örömét, csalásoktól és eleve elrendelt győzelmektől mentesen. Akkor tehát jobb a PES mint a FIFA? Erre a kérdésre mégsem lehet egyértelmű választ adni, mivel van amiben az egyik, és van, amiben a másik jobb. Aki a gyorsabb és eseménydúsabb meccseket kedveli, annak a FIFA fog beválni, aki pedig a taktikusabb játékot és a lassabb játékmenetet részesíti előnyben, annak a PES. Ha pedig engem kérdeztek, az a kiadó nyerhetné meg végérvényesen ezt a csatát, amelyik vissza merne nyúlni olyan régi funkciókhoz, mint például az utcai foci, a teremfoci, sőt, akár ismert játékkarakterek is helyet kaphatnának egy-egy meccsen. Egy biztos: ha legközelebb virtuál-focizni támad kedvem, kétszer is elgondolkodom, hogy a FIFA, vagy a PES ikonjára kattintsak-e. Először.

Platformok: PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One

Tesztplatform: PC (Xbox 360 kontrollerrel)

Galéria megnyitása grid_on

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward