Pénztárcakímélő alaplapok: G31 vs. P31

Az olcsóbb alaplapokat kereső olvasók számára készült a következő cikk, amelyben pénztárcakímélő alaplapok teljesítményét, valamint ár/teljesítmény arányát vizsgáltuk meg kicsit közelebbről.

Pénztárcakímélő alaplapok: G31 vs. P31

Bevezető: a P31 és a G31 chipszet

Legfrissebb cikkünkkel azon olvasóinknak kívánunk kedveskedni, akik az olcsóbb megoldásokat keresik alaplap vásárlásakor. A cikkben két P31-es lapkakészlettel szerelt alaplap és egy G31-es, integrált videó vezérlővel felvértezett deszka kapott helyet. A versenyzők paramétereinek ismertetése előtt nézzük meg, hogy pontosan mik is a P31-es és a G31-es lapkakészletek jellemzői, persze csak dióhéjban.

A G31-es alaplapok integrált videó vezérlővel, egészen pontosan Intel GMA 3100-as megoldással érkeznek, míg P31-es társaiknál nincsen jelen semmiféle videó vezérlő. Mindkét lapkakészletnél ICH7-es déli hidat alkalmaznak. Közös mindkét lapkakészlet esetében az 1333/1066 MHz-es PSB és a 800/667 MHz-es DDR2-es memóriatámogatás, valamint a PCIE X16-os bővítőhely jelenléte.

Hasonlóság továbbá az is, hogy 4 darab SATA portot és 1 darab IDE 133-as csatolófelületet találunk a G31-es és a P31-es alaplapokon. A két lapkakészlet közötti különbség mindössze az integrált videó vezérlőben keresendő, ezen kívül a két chipszet paramétereiket tekintve megegyezik. A G31-es és P31-es alaplapok kedvező tulajdonsága, hogy főként az olcsóbb alaplapokat vértezik fel velük: az Intel célja eredetileg is a belépő szintű és az alsó középkategóriás piac meghódítása volt a lapkakészletek tervezésekor. Úgy néz ki, hogy ez a terv be is fog jönni, ugyanis az alaplapok jó ár/teljesítmény aránnyal rendelkeznek, no de nem szeretnénk lelőni a poént.

A lapkakészletek rövid ismertetése után nézzük tesztünk versenyzőinek pontos technikai paramétereit:

Cikkünkben most is a már jól bevált konfigurációt alkalmaztuk, amely 2 x 1 GB Kingmax DDR2-1066-os memóriából, egy GeForce 7600 GT-ből, valamint egy Chieftec 400W-os tápegységből állt. A teszteléshez ismét a jó öreg Windows XP Professional SP2-es változatát használtuk, a videokártyához a ForceWare 163.72-es meghajtóprogramot telepítettük. A teszt során a rendszer alap órajeleken üzemelt, a memóriákat a versenyzők összehasonlíthatósága miatt DDR2-800 MHz-es üzemmódban használtuk 5-5-5-18-as időzítésekkel.

MSI P31-NEO

Tesztünk első versenyzője az MSI kínálatából származik: az MSI P31 NEO a P31-es alaplapok mezőnyét erősíti. Az alaplap az MSI-től már megszokott csomagolásban érkezik, a doboz dizájnjára és informatív kivitelére egy rossz szavunk sem lehet, no de lássuk, mi is rejtőzik a csomagolás alatt.

Mivel egy olcsónak mondható alaplapról van szó, ne nagyon várjunk extra tartozékokat a csomagolásban. A gyártó a deszka mellé egy felhasználói kézikönyvet, valamint két driver cd-t mellékel: az egyik cd tartalmazza a Windows XP-s meghajtóprogramokat, a másikon a Vista-hoz való drivereket találjuk. Kábelek tekintetében sem vagyunk túlságosan elkényeztetve, a gyártó egy SATA kábelt, egy SATA tápkábel átalakítót, valamint egy IDE és egy Floppy kábelt csomagolt az alaplap mellé. Ezzel gyakorlatilag ki is merítettük a  tartozékok listáját.

Az MSI P31-NEO felépítésében nem találtunk semmilyen említésre méltó hibát, egyedül a bekapcsoló gomb és a számítógépház többi gombjának bekötését tehetnénk szóvá: a lábkiosztások elsőre nem mindenkinek lesznek egyértelműek, ugyanis a gyártó elfelejtette felgravírozni a tüskesor pontos kiosztását az alaplap nyákjára, de szerencsére nincs gond, ugyanis a felhasználói kézikönyvvel pillanatok alatt megoldható a kérdés.

Az alaplap hátulján, a kivezetések között egyből felfigyelhetünk egy régi foglalatra, amelyet manapság már szinte egy alaplapon sem láthatunk viszont: igen, ez a képen látható zöld csatlakozó a PS2-es "torony" mellett, amely  RS232-es vagy COM port néven ismert. Ezen kívül semmi említésre méltó extrát nem találunk, a kivezetések között azért egy FireWire portot szívesen láttunk volna. 

Az alaplap alumínium hűtőbordákkal van ellátva, amelyek a teszt során közepesen melegedtek , így nem árt, ha a gépházban egy-két rendszerhűtő ventillátorral javítjuk a hűtés hatásfokát.

Az MSI P31 NEO BIOS-a jól átlátható, könnyen kezelhető. A menüben természetesen találunk tuning opciókat is, amelyek segítségével könnyedén emelhetjük processzorunk és memóriáink órajelét, persze csak akkor, ha erre az alaplap is hajlandó. Esetünkben nem járt sikerrel a túlhajtás kísérlete, de ezt a későbbiekben természetesen részletesebben is kifejtük.

Az alaplappal adódott néhány probléma, például a rendszer összerakásakor és üzembehelyezésekor a billentyű lenyomására nem reagált az alaplap, így a BIOS-ba sem tudtunk belépni. Egy másik PS2-es billentyűzettel már minden tökéletesen működött, ám ekkor a CD-ről való bootolással gyűlt meg a bajunk. Kerítettünk másik DVD meghajtót, amellyel szintén nem volt hajlandó bootolni a rendszer. A memóriák cserélgetése után hirtelen megemberelte magát az olvasó, és elkezdett működni. Érdekesség, hogy a memtest nem jelezte hibásnak a teszthez használt memóriáinkat, az eset oka így rejtély maradt...

Gigabyte GA-P31-DS3L

A második versenyző a Gigabyte futószalagjáról érkezett, a Gigabyte GA-P31-DS3L szintén a P31-es mezőnyt próbálja erősíteni. Az alaplap csomagolásában semmi különöset nem találunk, a doboz ugyanazt a dizájnt tartalmazza, amit az eddigi Gigabyte lapoknál már megszokhattunk. Természetesen a csomagolás segítségével néhány fontos információt megtudhatunk a dobozban rejtőző alplapról, de nézzük is meg, hogy pontosan mit kapunk a gyártótól.

A Gigabyte csomagjának tartalma a kábelek tekintetében szintén elég szerény, de szerencsére a leírások és a driver cd nem hiányzik a dobozból. A felhasználói kézikönyv jól használható és könnyen érthető, ha tudunk angolul. A driver lemezen természetesen nem csak XP-s, hanem Vista-s meghajtóprogramok is jelen vannak, így nem ütközünk akadályba, ha esetleg Vista-val szeretnénk használni a rendszert. A csomagban két darab SATA kábel, valamint egy IDE és egy Floppy adatkábel lapul, ezen kívül mást nem kapunk. Jah de, az alaplapot. :)

A Gigabyte terméke jó felépítéssel rendelkezik, leszámítva azt a kis kellemetlenséget, hogy a gyári Intel processzorhűtő használatakor az északi híd miatt nehéz kioldani a hűtő rögzítő patentjét. A processzorhűtő felszerelése viszont könnyű, ekkor nincs útban semmi. Ezt a kis hibát leszámítva semmi problémával nem találkoztunk az alaplap szerelése közben.

A hátsó kivezetések között már jóval több csatlakozót találunk, mint az MSI lapjánál. A Gigabyte GA-P31-DS3L esetében is jelen van a COM csatlakozó, de ami fontosabb: SPDIF kimenettel is felvértezte a gyártó a deszkát, ez főleg házimozi pc építésekor lehet fontos. A többi csatlakozó manapság már megszokottnak mondható, egyedül a FireWire portot hiányoljuk ismét.

A Gigabyte GA-P31-DS3L hűtése jól vizsgázott: átlagos felhasználás alkalmával és tuning esetén sem vallott kudarcot, azért ehhez az alaplaphoz is érdemes rendszerhűtő ventilátorokat alkalmazni, hiszen nyáron komoly gondok adódhatnak a gyenge hűtés miatt. A hűtőbordák ebben az esetben is alumíniumból készültek, ennek ellenére elegendőnek bizonyultak.

A Gigabyte lapok BIOS-a tartogat egy kis trükköt, amelyet ha nem ismerünk, problémába ütközhetünk a rendszer finomhangolásakor, egészen pontosan a memória időzítésének beállításakor. Alap esetben nem tudunk változtatni az időzítéseken, ám ha a BIOS főmenüjében nyomunk egy CTRL + F1 billentyűkombinációt, máris elérhető lesz az M.I.B menüben az időzítések beállítása. Ezt a trükköt sokan ismerik, de sajnos még mindig sokan vannak azok, akik nem tudnak róla.

Az alaplap BIOS-a tulajdonképpen igazi Gigabyte BIOS, semmi nem hiányzik belőle, a beállításokat könnyedén megtaláljuk, pár perc ismerkedés után már rutinosan mozoghatunk a menük között. A tuning szintén rendkívül egyszerű, a fent említett trükkel már a memória időzítéseinek beállítása sem jelenthet gondot.

Gigabyte G31MX-S2

Tesztünk legkisebb versenyzőjéhez érkeztünk, a Gigabyte G31-es alaplapja micro ATX formátummal büszkélkedik, így tökéletesen passzol akár egy HTPC-be is. A hozzánk érkezett alaplap úgynevezett "BULK" verzió, azaz nincs hozzá doboz. Az információk szerint az alaplap azon verziója, amely nagyjából 1000 forinttal többe kerül, már rendelkezik dobozzal is.

A zacsiban megtaláltuk a szükséges leírásokat, amelyek között természetesen jelen volt a felhasználói kézikönyv és a gyors üzembehelyezési útmutató, valamint a driver cd. A meghajtóprogramok között ennél az alaplapnál is találunk VISTA drivereket, manapság ez már elvárhatónak mondható. A gyártó a papírokon kívül két SATA kábelt, valamint egy Floppy és egy IDE kábelt mellékelt az alaplaphoz. Alap esetben ez a felszereltség elegendőnek is bizonyulhat, ha csak nincs kettőnél több SATA merevlemezünk.

A kis alaplap esetén ugyanazokat a hibákat találtuk, mint az előzőekben bemutatott P31-es deszkánál: az északi híd túl közel van a processzorhűtőhöz, így ha gyári Intel hűtővel van dolgunk, akkor leszereléskor nehézségekbe ütközünk, ugyanis útban lesz a hűtőborda. A 4 tűs 12 voltos tápcsatlakozónál is akadály található: az egyik kondenzátor túl közel került a foglalathoz, így ha ki akarjuk pattintani a csatlakozót, akkor csak nehezen férünk hozzá a kábel "kioldó" pöckéhez. A harmadik és egyben utolsó észrevétel: az IDE csatlakozó foglalatát zavaróan közel helyezték el az ATX tápcsatlakozóhoz, ez ismét csak kellemetlenségek forrása lehet szerelésnél. Ezektől eltekintve rendben volt az alaplap. A PCIE x16-os csatoló segítségével a későbbiekben egészen nyugodtan kikapcsolhatjuk az integrált videokártyát, és elhelyezhetünk a rendszerben egy combosabb kártyát.

A kivezetések között ismét megtaláljuk az RS232-es csatlakozót, de ami fontosabb, rögtön mellette találunk egy D-SUB foglalatot is, hiszen az alaplap integrált videó vezérlővel van felvértezve, amely nem más, mint egy Intel GMA 3100-as egység. Erről az alaplapról két kivezetést hiányolhatunk: az egyik az SPDIF csatlakozó, amely rendkívül jól jönne HTPC építésekor, a másik a FireWire port, amit eddig egyik alaplapon sem találtunk.

A Gigabyte micro ATX alaplapjának hűtése megfelelő, a tesztek során közepesen melegedett az északi híd bordája, de véleményünk szerint a déli híd megérdemelt volna valami komolyabb hűtést is, ugyanis nagyon meleg volt a borda, már átlagos felhasználás mellett is. Lényegében ennél az alaplapnál is elmondhatjuk, hogy rendszerhűtő ventillátorokkal együtt érdemes beépíteni egy házba, így a nyári meleg napokon sok kellemetlenséget úszhatunk majd meg.

A BIOS ennél az alaplapnál is ugyanolyan, mint a korábban bemutatott DS3L esetében: a menük rendkívül jól átláthatóak, a felépítés logikus, így gyorsan és könnyen megtaláljuk azokat a beállításokat, amelyekre éppen szükségünk lehet. A CTRL + F1 kombó ennél a lapnál is működik: lenyomás után előjönnek az integrált videokártya beállítási módjai, valamint a memória időzítései is finomhangolhatóvá válnak.

Az alaplapok bemutatása után szokásunkhoz híven a szintetikus tesztek sorával indítjuk a megmérettetést.

Szintetikus tesztek - első rész

Szintetikus tesztsorozatunk első felvonásában a memória- és a processzor kezelését vizsgáljuk a különböző alkalmazások segítségével. Elsőként az Everest-ben  mérjük össze a mezőny teljesítményét.

Írás tekintetében az MSI P31 NEO végzett az élen, majd rögtön mögötte a Gigabyte P31-DS3L és a G31MX-S2 következik, a különbségek minimálisak.

Az olvasás tesztnél már fordul a kocka: a két Gigabyte lap elhúz az MSI deszkája elől, a különbség itt már számottevőnek mondható. Az integrált videó vezérlővel szerelt rendszer csak utolsóként végez.

Másolásnál és a késleltetés vizsgálatánál ugyanaz a helyzet, ám a késleltetés teszt esetében már az MSI alaplapja az utolsó.

A processzortesztek folyamán a Gigabyte alaplapok vannak fölényben, az MSI P31 NEO alig lemaradva követi őket.

Az Everest után a Sisoft Sandra 2008-as változatával folytatjuk a megmérettetést, amelyben szintén a memória és a processzor kezelését vizsgáljuk.

Processzor kezelés tekintetében rendkívül vegyes a mezőny: mindkét esetben a Gigabyte G31MX-S2 nyer, egyszer 7600 GT-vel, egyszer pedig integrált videó vezérlővel.

A memória sávszélességének mérésekor mindkét esetben a 7600 GT-vel felvértezett G31MX-S2 végez a dobogó legfelső fokán, a második mindkét esetben a Gigabyte P31-DS3L.

A következő oldalon folytatjuk a szintetikus tesztek sorozatát.

Szintetikus tesztek - második rész

A következő tesztalkalmazás a Cinebench 10-es verziója, amelyben egy kép renderelésének gyorsaságát vizsgáljuk. Először csak az egyik processzormagot, majd mindkét magot munkára fogjuk

Az egymagos renderelés a DS3L győzelmét hozta, ám mögötte szorosan ott van a G31MX-S2 a második helyen. Az MSI P31 NEO teljesítménye ismét csak az utolsó helyre volt elég.

A kétmagos renderelés már megváltoztatta a sorrendet. A G31MX-S2 győzött, majd meglepetésként a P31 NEO lett a második helyezett. A DS3L ezúttal az utolsó helyet érte el.

A következő tesztet a SuperPi 1,5-ös változatával végezzük el.

A mezőny nagyon egyben van, szinte csak minimális különbségeket láthatunk. A DS3L és a G31MX-S2 szinte azonos eredményeket produkáltak, így az első és a második helyet csípték el. A P31 Neo sajnos ismét utolsó helyezett lett.

A WinRAR beépített sebességmérő opcióját is bevontuk a tesztelésbe, a rendszerek az alábbi eredményeket érték el:

Az első a DS3L, míg a második helyezett a G31MX-S2. A versenyzők között szinte azonos különbségek vannak, az MSI P31 teljesítménye azonban itt is csak az utolsó helyre volt elég.

3Dmark06, PCMark05 és a F.E.A.R

A szintetikus alkalmazások közül természetesen nem maradhat ki a 3DMark sorozat jelenlegi legfrissebb tagja sem. A tesztben az integrált videó vezérlővel rendelkező versenyzőt a beépített vezérlővel és a 7600 GT-vel egyaránt leteszteltük.

A mezőny rendkívül szoros, a különbségek minimálisak, mondhatni hibahatáron belüliek. A GMA 3100-as vezérlő elég gyengén teljesített, de ez egyáltalán nem érhet váratlanul senkit.

Az SM2.0-ás tesztben szintén szoros volt a mezőny, SM3.0 esetében sem volt ez másként, utóbbi megmérettetésben azonban az Intel GMA 3100 nem ért el pontszámot, mivel nem rendelkezik ShaderModel 3.0 támogatással. A processzor teszt pontszámai azonosak lettek, az integrált videó vezérlő használatakor valamivel gyengébben teljesített a processzor.

A következő, és egyben utolsó szintetikus teszt a PCMark 05, amely a komplett rendszerről ad képet. A legközelebbi cikkünkben már remélhetőleg viszontláthatjuk majd a legújabb PCMarkot, a PCMark Vantage-ot is.

A PCMark05 egyértelműen a Gigabyte G31MX-S2 győzelmével zárult, az MSI lapja és a Gigabyte P31-DS3L közel azonos pontszámmal végeztek. Az integrált videó vezérlővel felszerelt konfiguráció sem teljesített rosszul.

A szintetikus tesztek után egy játéktesztre is sort kerítünk: a F.E.A.R. segítségével megnézzük az egyes versenyzők teljesítményét, az összehasonlíthatóság kedvéért olyan paraméterekkel futtatjuk a játékot, amelyekkel az integrált videó vezérlő is képes megbirkózni.

A 7600 GT-vel szerelt rendszerek szinte hajszál pontosan azonos eredményeket értek el, a GMA 3100-as csoda teljesítménye körülbelül harmada volt a mezőny többi tagjáénak. Az eredményen nem csodálkozunk, a GMA 3100 nem pont erre a célra készült.

A tuning és az összegzés

A cikk vége felé közeledve természetesen ismét sort kerítünk némi tuningolásra. A túlhajtáshoz a memóriákat visszaosztjuk, a processzor szorzóját visszavesszük 7-ről 6-ra, majd pár tized Volt feszültséget emelünk a processzor, a memóriák, valamint a lapkakészlet esetében biztos, ami biztos alapon. Ezek után szépen elindulunk az alap 266 MHz-es FSB-ről felfelé apró lépésekben.

Az első alany az MSI deszkája volt, ami nemes egyszerűséggel egy tuningolhatatlan alaplap. Lehet, hogy csak nekünk nem volt szerencsénk ezzel a példánnyal, de akárhogy is gépészkedtünk, sehogy sem sikerült 330 MHz fölé tolnunk az FSB-t úgy, hogy a rendszer stabil maradjon, illetve egyáltalán elinduljon. Mindennel próbálkoztunk: feszültségemelés az egekig, CPU feature-ök letiltása, stb... A hosszas kísérletezés után elkönyveltük végeredménynek a 330-as FSB értéket. Végül is láttunk már ennél gyengébb eredményeket is anno.

 A második versenyző a Gigabyte GA-P31-DS3L volt. Ennél az alaplapnál - mivel a Gigabyte termékekkell eddig nagyon jó tapasztalataink voltak - egyből 400 MHz-re lőttük be az FSB-t. A lap gond nélkül vitte. Feljebb léptünk 410 MHz-re, ám ekkor az XP már instabil volt, így visszavettünk 5 MHz-et. 405 MHz-en aztán lefuttattunk pár tesztet, a rendszer egyetlen hibát sem vétett, így végeredményként a 405 MHz került be a diagramba.

Utolsóként a legkisebb alaplapot is kipróbáltuk, ennél az alaplapnál is 400 MHz volt a kezdő érték. Ezt tökéletesen bírta a rendszer, összességében aztán 422 MHz-ig sikerült ellépkedni, ami igazán jó eredménynek mondható, főleg, ha a termék árát is figyelembe vesszük.

A tuning után ismét a száraz tényeké a főszerep. A versenyzők tesztben nyújtott pontszámait a már megszokott séma szerint összesítettük, majd az alábbi eredményeket kaptuk, amelyek alapján levonható a végső konklúzió:

Abszolút tesztgyőztes lett a Gigabyte G31MX-S2-es alaplap, persze nem saját videó vezérlőjével, hanem a 7600 GT-vel karöltve. Alig lemaradva, de második helyezést ért el a másik Gigabyte lap, azaz a GA-P31-DS3L. Az MSI P31-NEO sem maradt le túlságosan a mezőnytől, de a teljesítménye sajnos akkor is csak a harmadik helyre elegendő. Az integrált videó vezérlővel szerelt konfiguráció derekasan helytállt, egyedül a 3D-s tesztekben szégyenkezett, no de nem is várunk csodát egy gyengécske GMA 3100-as vezérlőtől.

Ezek után szokásunkhoz híven pár soros véleménnyel értékeljük a versenyzőket.

Végeredmény - vélemény

Gigabyte GA-G31MX-S2 - Pici, stabil, jól tuningolható: egyszóval nagyon megéri.

A Gigabyte G31MX-S2 kis mérete és nagy tudása miatt tökéletes alapja lehet akár egy otthoni számítógépnek, akár egy HTPC-nek, egyik fronton sem lesz gondunk a  termékkel. Az alaplap integrált videó vezérlője HD videó lejátszására teljesen jó, játékokhoz viszont már kevésnek bizonyul: erős kompromisszumokkal azért a régebbi játékok elszaladgálnak rajta. A PCIE x16-os foglalatnak köszönhetően egy komolyabb videokártyát is a rendszerbe helyezhetünk, ami nem egy utolsó szempont. A két memóriafoglalat néhány felhasználónak kevésnek bizonyulhat, ám a mai memóriaárakat nézve 2 x 1 GB rammal tökéletesen meglehetünk átlag felhasználás mellett, ráadásul viszonylag olcsón ki is jövünk. A kis szerkezet tuning képességei is meglepőek: az alaplap ebben is a legjobb a mezőnyben, így bátran ajánljuk! Tesztgyőztes, 17.000 forintos árával nagyon ajánlott vétel!

Gigabyte GA-P31-DS3L - Stabil alaplap jó teljesítménnyel, integrált videó vezérlő nélkül.

A másik Gigabyte alaplap is kitűnően teljesített, az összesítés és a tuningeredmények fényében egyáltalán nincs szégyenkezni valója. Ezen az alaplapon már 4 memóriafoglalt áll rendelkezésre, emiatt sokak számára bizonyulhat jó választásnak, viszont ezen a deszkán nincs integrált videó vezérlő. A felszereltség és az ár tekintetében tökéletes választás lehet a DS3L, az alaplap rendkívül megbízhatóan működik, jól tuningolható stabil termék, az összesítés alapján alig marad le teljesítményben a G31MX-S2-től. Az alaplap a teszt, a tapasztalatok és a 17.500 forintos ára alapján ajánlott vétel!

MSI P31-NEO - Nálunk nem domborított. Sőt...

Az MSI alaplapjával volt némi gondunk, ezek a problémák egy BIOS frissítés után valószínűleg megoldhatóak. Az alaplap nem volt hajlandó a PS2-es billentyűzet kezelésére, csak a harmadik klaviatúrát ismerte fel, ez kellemetlen élmény volt. A CD-ről való bootolás szintén nem ment zökkenőmentesen, de szerencsére hosszas kínlódás után ezt is megoldottuk. Az alaplap működésével ezután nem volt baj, stabilan tette a dolgát,  többi versenyzőnél ugyan valamivel gyengébben teljesített. Tuning szempontjából egyáltalán nem mondható jónak az MSI P31 NEO, a vele elért 330 MHz-es FSB elég karcsú eredménynek mondható, igaz, láttunk már rosszabbat is. Összességében a nálunk járt példány alapján nem tudjuk odaítélni a terméknek az ajánlott vétel címet.

[bold]Vásárlás

[/bold]Gigabyte G31MX-S2: http://www.ipon.hu/?product_id=18023

Gigabyte GA-P31-DS3L: http://www.ipon.hu/?product_id=18447

A tesztben szereplő alaplapokért köszönet az Expert Computer KFT-nek!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward