Pénteken kezdi meg a mintagyűjtést a Hayabusa–2

Bár Ryugu felszíne nem olyan poros, mint várták, egy december végi kísérlet eredményei szerint nem lesz gond a minták beszerzésével.

Pénteken kezdi meg a mintagyűjtést a Hayabusa–2

A japán űrszonda tavaly nyáron érkezett meg az aszteroidához, az őszre tervezett mintagyűjtést azonban az irányítók elhalasztották, mivel az égitestre leszállt apró űreszközök feltárták, hogy a Ryugu felszínét nem finom por, hanem centiméteres vagy nagyobb kavicsok borítják. A kutatócsoport ezért a tavalyi év végén modellezte a mintagyűjtést, és a kísérlet biztatóan zárult: egy vákuumkamrában egy ugyanolyan lövedéket lőttek bele a szimulált felszínbe, mint amilyet a szonda is használni fog, és megnézték, hogy mennyi porított anyag dobódik ki, amelyet aztán a mintagyűjtő egység passzívan összeszedhet.

A mért anyagmennyiség meghaladta a várakozásokat, és mikrogravitációban várhatóan még több frissen porított anyag kerülhet az űrbe. (A kísérlet során 5 gramm anyag dobódott ki, a minimálisan elvárt mintavételenkénti mennyiség pedig 0,1 gramm.) Az első, február 22-re tervezett tényleges mintagyűjtés úgy fog zajlani, hogy a szonda mintagyűjtő karjával megérinti a felszínt, és közvetlen közelről lövi bele az 5 grammos tantál lövedéket a felszínbe. A kidobódó anyag egy része saját lendülete révén belekerül a mintagyűjtő tartályba, amely a küldetés végére remélhetőleg visszajut a Földre. A következő hónapokban a szonda az égitest mélyebb rétegeiből is megpróbál mintákat gyűjteni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap