Parkolópályára tehette a Microsoft a Windows 10X operációs rendszert

Nem a Windows 10X fejlesztésére, hanem inkább a Windows 10 továbbfejlesztésére koncentrálja erőit a Microsoft.

Parkolópályára tehette a Microsoft a Windows 10X operációs rendszert

Úgy tűnik, a pandémia kissé átrajzolta a PC piacot, amelynek eredményeként nem a Windows 10X fejlesztésére, hanem inkább a Windows 10 továbbfejlesztésére koncentrálja erőit a Microsoft.

A Microsoftnál nagy ambíciókkal vágtak neki anno a Windows 10S fejlesztésének, ami egy speciális operációs rendszer, kifejezetten belépőszintű hardverre fejlesztve, alaposan leegyszerűsítve – pontosan azért, hogy méltó riválist állíthassanak a Google népszerű operációs rendszerének, a Chrome OS-nek. Ez persze nem az első próbálkozás a Microsoftnál, már ami az olcsóbb hardvereket célzó, leegyszerűsített operációs rendszereket illeti, gondoljunk csak a 2012-ben bemutatott Windows 8 RT-re, ami sajnos nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

A Windows 10X ezen a téren új lendülettel érkezhetett volna, méghozzá jelentősen leegyszerűsített felhasználói kezelőfelülettel, élő csempék nélküli Start menüvel, számos olyan optimalizációval, amelyek segítik a multitaskingot, azaz több feladat egyidejű elvégzését, valamint még egy speciális alkalmazás-konténer is szerepelt a listán, ami a teljesítmény és a biztonság javítását szolgálta volna.

Azért csak volna, mert a legfrissebb értesülések alapján úgy tűnik, a Microsoft fejlesztőcsapata egyelőre jegelte a Windows 10X operációs rendszert – egyes állítások szerint ebből a fejlesztésből nem is lesz már semmi.

Galéria megnyitása
A Windows 10X Start menüje

Hogy miért? A pandémia előtt még láthattak fantáziát az új operációs rendszerben, ám a COVID-19 akkora átalakulást hozott a PC piacon, hogy a Chrome OS lendülete megtorpanni látszik, ugyanis a home office miatt több Windows licenc fogyott, valamint az OEM értékesítések is nőttek, így a Microsoftnál átkerülhetett a hangsúly a fő operációs rendszer további fejlesztésére – inkább erre fókuszálnak ahelyett, hogy egy újabb kiadást dobnának piacra, amelynek fogadtatása amúgy is kétesélyes, míg a Windows 10 egy biztosabb befektetésnek tűnik.

Egyébként érdekesség, hogy a Windows 10 jelenleg már 1,3 milliárd aktív eszközön fut, ami abszolút nem kevés – érhető hát a Microsoft döntése. Plusz érdemes is több hangsúlyt fektetni a Windows 10 fejlesztésére, hiszen a frissítőcsomagok terén még mindig elég sok a probléma: sokszor előfordul, hogy néhány hibát javítanak, de néhány újat is generálnak – utóbbiak közül néhány komolyabb fejfájást is szokott okozni a felhasználóknak.

A Windows 10 esetébe egyébként szintén várható némi átalakulás, ami a felhasználói kezelőfelületet és az ikonokat illeti, erről egyik korábbi hírünkben már volt is szó. A Sun Valley projekt eredményeként érkező változtatások a Windows 10 21H2 frissítőcsomagjának részét képezhetik, ami valamikor október folyamán debütálhat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap