Paranoia-Happiness is Mandatory – A legvidámabb disztópia

Mindenki boldog, minden rendben van, minden szabály szerint történik, rendben működik. Mindenki boldog. Mindenki?

Paranoia-Happiness is Mandatory – A legvidámabb disztópia

70 %
{{ average }} %
  • Csak az árulók boldogtalanok!
Szerzői értékelés
Szerző
70
%
Olvasói értékelés
Olvasó
Olvasói értékelés
{{ average }}
%
{{ average }}
%

Képzeljünk el egy utópiát, ahol mindenki boldog, elégedett. Tudja a helyét, megkap mindent amire szüksége van. A társadalom tökéletesen tagozódott feladatok, képességek szerint és mindezt egy szuper-intelligens számítógép vezérli, amely jóindulattal, szeretettel és bizalommal fordul az emberi lények felé. Megvan? Nos, akkor képzeljük el ennek a szöges ellentétét, minden téren az ellenkező oldalát – miközben az első verzió látszatát kell fenntartanunk.

Galéria megnyitása

Vegyük sorra a legizgalmasabb részeit egy ilyen rendszernek:

„A lehallgatás az információk olyan személy, vagy szervezet általi megszerzése, akik a kommunikációban nem vesznek részt. A lehallgatás az információ megszerzésének egy módja. Manapság általában elektronikus eszközökkel végzik, de már az ősi angolszász jog is büntette a hallgatózókat, akik mások otthonában bújtak meg, hogy lehallgassák azok titkait.”

„Megfigyelés (főnév): Titkos adatszerzés; bűncselekménnyel gyanúsított személy cselekvéseinek, tetteinek, viselkedésének, életmódjának folyamatos, titkos ellenőrzése hatósági nyomozók vagy más módszer által.

„A paranoia vagy üldözési mánia túlzó és irracionális szorongás vagy félelem, ami gyakran az üldözöttség érzésében nyilvánul meg.”

„A boldogság pozitív érzelmekkel jellemezhető mentális állapot, amely a megelégedettségtől az egészen intenzív örömérzésig terjedhet.”

Galéria megnyitása

A Paranoia-Happiness is Mandatory szatirikus játék, ahol a rendszert kiszolgáló problémamegoldó (Troubleshooter) csapat vezetését bízzák ránk – problémákat keresünk és megoldjuk őket. Feljelentés vagy lelövés útján, főként. Az Alpha Complex társadalma tökéletes. Vagyis mindenki aki nem a szabályok, előírások, protokollok szerint viselkedik, érez, gondol, cselekszik. Ezek bármelyikét elfelejti, hiányosan végzi el vagy megtagadja árulónak tekinthető. Az árulók sorsa a kivégzés. A rendszer árulóinak keresése és likvidálása soha véget nem érő folyamat, és a problémamegoldó csapatok tagjai egymást is ellenőrzik. Ezzel biztosítják, hogy a Számítógép Barát, vagyis az egész komplexum és rendszer vezetője által kialakított tökéletes rendszer zavartalanul és hibátlanul működik. Ha az engedelmes polgár úgy érzi bizonytalan, a következő mantra segíthet neki visszatalálni a helyes útra:

A siker kötelező. A kudarc árulásnak minősül. Boldognak lenni ugyancsak kötelező.

Csak az árulók boldogtalanok.

Boldognak lenni kötelező.

A számítógép a barátod.

Klónként születünk meg ebben a csodálatos rendszerben és egyből megkapjuk besorolásunkat és feladatunkat is. Csapatot vezetünk és sokféle izgalmas, érdekes, mókás küldetés vár ránk, ahol természetesen semmiképp nem feláldozható, eldobható, újra leklónozható huszadrangú ügynökök vagyunk. Nem, nem. Munkánk fontos, értékes és megbecsült – amennyiben az előírásokat, törvényeket, határokat és egyéb normákat minden másodpercben hibátlanul betartjuk és másokkal is betartatjuk.

Galéria megnyitása

Persze lehet, hogy néhány furcsaságot észlelünk. Például mutáns különleges képességeket. Mutánsok akkor keletkeznek, amikor a klónozási eljárás során hiba merül fel. De mivel a Számítógép Barát tökéletes, így ez nem fordulhat elő. Persze vannak pletykák, hogy mutánsok élnek közöttünk az Alfa Szektorban. A pletyka árulásnak minősül. Különösképp, ha mutánsokról van szó benne, vagy ha árulókról, de főként, ha áruló mutánsokról. Ha rólunk is kiderülne, hogy mutánsok vagyunk, sorsunk az azonnali megsemmisítés lenne. Kivéve, ha az így szerzett képességeink viccesek vagy hasznosak – az azért más elbírálás alá esne. De mutánsok nincsenek.

A (nem létező) mutáns képességeink mellé különféle képzettségeink is lesznek. Jártassá válhatunk a pszichológia, a bürokrácia vagy a szabályrendszerek világában, a gyártás, a hackelés és javítás terén, de fejleszthetjük magunkat a közelharc, a lőfegyverek vagy a kitérés hármasára helyezve a hangsúlyt. Ez meghatározza, hogy karakterünk főként miben jó, de nem kell aggódnunk, mindezen tudásunkat csapattársaink kiegészítik majd. A küldetések során 4-en vágunk bele a kalandba és nekünk kell majd eldöntenünk, hogy Biztonsági, Higiéniai, Boldogságért felelős vagy Technikai, esetleg Propaganda tisztek közül ki a legalkalmasabb és leghatékonyabb a következő feladat tökéletes kivitelezéséhez.

Galéria megnyitása

Ha már harcra kerül a sor, akkor mindenki automatikusan célpontot keres és lőni kezd. A SPACE megnyomásával azonban megállíthatjuk az időt és elkezdhetjük átvariálni a helyzetet. Fedezéket keresünk, bekapunk egy sebzés növelő pirulát, gránátot hajítunk, képességet aktiválun, mozgunk és a többi. Ezzel taktikai, stratégiai szempontból is lesz beleszólásunk a tűzharcba és ügynökeinket sokkal hatékonyabban használhatjuk.

Fontos, hogy mindig a kijelölt feladatokat végezzük csak el, kérdés és gondolkodás nélkül. Ellenállásnak, kétkedésnek helye nincs! A szabályszegés Bizalom megvonással és pénzbüntetéssel jár. Számítógép Barát minden lépésünket figyeli, úgyhogy a higiéniával, adózással, viselkedéssel vagy nem engedélyezett humorral kapcsolatos kihágásaink mind feljegyzésre kerülnek. Ha úgy érezzük túl sok hiba nyomja a vállunk, keressük fel a Vallomás Fülkét, ahol bűnbocsánatot nyerhetünk a Számítógép Baráttól – vagy próbáljuk meg átverni és kockáztassuk, hogy még több büntetést kapunk. Játék technikailag a gyónás során megfelelő választ kell adnunk, vagy képességeinket használhatjuk. Ha sikerül, kitörlik a kihágást, ha nem, akkor kapunk még egy kis büntetést.

Galéria megnyitása

A korábban említett küldetések (naponta 1 darab) felszerelés kuponnal járnak, amit bármelyik automatánál beválthatunk. A kezdő felszereléssel azonban nem biztos, hogy mindent meg tudunk oldani. Ezért pénzt is kapunk, hogy vásárolhassunk extrákat. Azonban ennél is fontosabb, hogy az ágyunk alatt lapuló titkos rekeszben elrakhatunk olyan apróságokat, amelyek sokat segítenek majd, ha nálunk vannak. Például erősebb fegyvert, lőszert, gyógyszert, vagy talán egy olyan fólia sisakot ami a megfigyelésünket egy időre lehetetlenné teszi. Ha nem látnak minket, akkor hibázni sem tudunk, úgyhogy ez utóbbi extra hasznos.

A szintlépésekkor a biztonsági besorolási szintünk változik, és erősebb felszerelést kapunk, de ami még fontosabb, új területek nyílnak meg előttünk. Piros (vagyis 1-es) besorolással még nem léphetünk a narancs (2-es) területekre, ha mégis megtennénk, akkor vagy a kamerákat kapcsoljuk ki valahogyan, vagy büntetésre számíthatunk. Halálunkat lelhetjük egy heves tűzharc során, de akkor is, ha túl sok vétség miatt a gyanú-szintünk 100%-ra emelkedik. Ilyenkor a rendszer érdekében megsemmisítik a klónunkat, és újat kapunk. A Számítógép Barát mindenkinek 6 klónt engedélyez, úgyhogy óvatosan bánjunk a kockázatokkal. Menteni csakis kilépéskor tudunk, úgyhogy egy ponton túl (úgy a harmadik klónunk halála után) egyre óvatosabbak leszünk, az garantált.

Galéria megnyitása

A játék szórakoztatómódon űz gúnyt a diktatúrákból, a besúgó rendszerekből, az emberi kicsinyességből és az 1984 jellegű disztópiákból. Tragikus, elgondolkodtató és közben röhögésre ingerel az, ahogy a rendszer leírja magát, ahogy kommunikál, és ahogy a szereplők és az itt élő polgárok mindennapi életébe belelátást kapunk. Tudjuk, hogy vicc az egész, képmutatás és hazugság, de ettől még ugyanolyan halálos. Kis fogaskerekek, porszemek vagyunk, akit pillanatok alatt kiiktat a rendszer. Vagy talán mégiscsak létezik kiút ebből? Mintha titkos mozgalmakról, ellenálló csoportokról keringenének pletykák. Persze valószínűleg nincs remény. A pletyka árulás. Az ellenállás árulás.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Összefoglalás

Paranoia-Happiness is Mandatory – A legvidámabb disztópia

Paranoia-Happiness is Mandatory – A legvidámabb disztópia

Paranoia-Happiness is Mandatory – A legvidámabb disztópia
Szerzői értékelés
70
%
Taktikai CRPG, ahol egy rettentően szigorú és kritikus rendszerben kell életben maradnunk, lehetőleg minél engedelmesebben szolgálva minden óhaját.
Az ötlet és a játék humora minden dícséretet megérdemel, a párbeszédek, a leírások, a karakterek nagyon jól átadják milyen világba csöppentünk...
...azonban meglehetősen nehéz életben maradni és kitapasztalni a játékot, a küldetéseink során pedig sok az üres rohangálás időnként.
{{ totalLabel }}
%
{{ userRateLabel }}

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap