Pár nap múlva bemutatkoznak a következő generációs RYZEN processzorok?

A Socket AM4-es processzorfoglalatba illeszkedő újdonságok már a ZEN 2 architektúrára támaszkodhatnak.

Pár nap múlva bemutatkoznak a következő generációs RYZEN processzorok?

Az AMD következő generációs processzorairól és APU egységeiről korábban már érkezett egy érdekes pletyka, amelynek keretén belül szinte minden fontos információ kiszivárgott az újdonságokkal kapcsolatban. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, most azonban ismét felbukkantak a következő generációs processzorok, ám ezúttal nem egy táblázatban, hanem egy orosz ár-összehasonlító weboldalon találkoztunk velük. Az új adatok már hihetőbbnek tűnnek, órajelek terén nem túl meglepő módon számos különbséget vonultatnak fel a régiekhez képest.

A RYZEN 3000-es sorozat tagjaia Matisse kódnevet viselik, alapjukat pedig vélhetően a második generációs EPYC modelleknél már megismert „chiplet” dizájn, a ZEN 2 architektúra és a 7 nm-es gyártástechnológia adja. Hivatalos megerősítés híján persze egyelőre érdemes távolságtartóan kezelni a hírben szereplő összes információt. Az AMD egyébként január 9-én tart egy előadást a CES 2019 alkalmával, így ha közel van az újdonságok rajtja, ott biztosan hallani fogunk még róluk.

Galéria megnyitása

Az aktuális információk alapján a RYZEN 3000-es sorozat csúcsán első körben a RYZEN 9 3800X foglal helyet, ami egy új családot, a RYZEN 9-est erősíti. Ez a modell 16 processzormaggal és 32 szállal rendelkezik, csak úgy, mint az első generációs RYZEN Threadripper csúcsprocesszorok, ám most nem Socket TR4-es, hanem Socket AM4-es processzorfoglalatban foghatjuk munkára az említett erőforrásokat. Az órajelek meglehetősen magasak lesznek, ugyanis a 125 wattos TDP kerettel gazdálkodó processzor 3,9 GHz-es alap- és 4,7 GHz-es maximális Boost órajelen ketyeg majd. Később, valamikor május folyamán egy RYZEN 9 3850X sorozatú modell is érkezik, ami már 4,3 GHz-es alap- és 5,1 GHz-es maximális Boost órajellel büszkélkedik.

A RYZEN 7-es családban már „csak” 12 maggal és 24 szállal rendelkező példányok lapulnak, amelyek a RYZEN 7 3700X és a RYZEN 7 3700 típusjelzést viselik. Előbbi modell 4,2 GHz-es alap- és 5 GHz-es maximális Boost órajelet vet be, míg utóbbinál 3,8 GHz-es alap- és 4,6 GHz-es maximális boost órajel lesz érvényben. TDP keret terén 105 és 95 wattos értékekkel találkozunk majd.

Galéria megnyitása

A RYZEN 5-ös sorozatnál már csak 8 mag áll rendelkezésre a RYZEN 5 3600X és a RYZEN 5 3600-as modelleknél. Előbbinél 4 GHz-es alap- és 4,8 GHz-es maximális Boost órajel, utóbbinál pedig 3,6 GHz-es alap- és 4,4 GHz-es maximális Boost órajel áll rendelkezésre. A TDP keret a RYZEN 5 3600-nál csak 65 wattos, míg a RYZEN 5 3600X már 95 wattos értékkel dolgozik.

A RYZEN 3000-es processzor család belépő szintjére a 6 maggal és 12 szállal rendelkező Ryzen 3 3300X és a RYZEN 3 3300 kerül, amelyek sorrendben 3,5 GHz-es alap- és 4,3 GHz-es maximális Boost, valamint 3,2 GHz-es alap- és 4 GHz-es maximális Boost órajelen dolgoznak. A TDP itt már csak 65 és 50 wattos értéket képvisel.

A fenti adatok nagyon szépek és nagyon érdekesek, de egyelőre még tekintsünk rájuk kételkedve, hiszen ezek még mindig nem hivatalos forrásból származnak.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap