Shop menü

PAPÍR ALAPÚ NYOMTATOTT ÁRAMKÖRI LAPOKAT FEJLESZTENEK, NYOMTATOTT KOMPONENSEKKEL – ELDOBHATÓ ESZKÖZÖKBE KERÜLHETNÉNEK

Ezzel a módszerrel szeretnék csökkenteni az e-hulladék mennyiségét, illetve a környezetterhelés mértékét is.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Papír alapú nyomtatott áramköri lapokat fejlesztenek, nyomtatott komponensekkel – Eldobható eszközökbe kerülhetnének

Amerikai kutatók újfajta nyomtatott áramköri lapokkal kísérleteznek, amelyek alapját ezúttal nem a szokásos üvegszálas hordozóréteg adja, hanem egy szokványosabb, környezetre ártalmatlanabb anyag, a papír adja, amit speciális bevonattal látnak el annak érdekében, hogy a vezetősávokat ki lehessen alakítani, sőt, még az egyes elektronikai komponenseket is nyomtatják. A New York Állami Egyetem Binghamtonban található karának kutatói eléggé ígéretes eredményeket tudnak felmutatni ebben a témakörben, ami egyes elemzői vélemények szerint a következő generációs eldobható elektronikai eszközök alapját adhatja.

Az újfajta nyomtatott áramköri lapok készítése viszonylag egyszerű és gyors is lehet, ahogy az a lenti két folyamatábrán látszik. A hat lépcsőből álló folyamat első részében a szűrőpapírra wax alapú nyomtatóval viszik fel a nyomtatott áramkör fő részeit, majd ezt a waxréteget 130 Celsius fokon 2 percig melegítik, hogy a papírba teljesen beleolvadjon. Ezt követően következnek a funkcionális tinták, amelyek az egyes komponensekhez szükségesek, majd az ezüst alapú tintával kialakítják a komponensek további részeit. A következő lépés a nyomtatott komponensek összeköttetését biztosító vezetősávok kialakítása, végül pedig a gél alapú elektrolit befecskendezése is megtörténik, ami az aktív komponensek számára szükséges.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A papírra nyomtatott vezetősávok, illetve maguk az elektronikai komponensek is ugyanolyan rugalmasak, mint maga a papír, ami sok tekintetben előnyös. A jelenlegi kutatások eredményeként 20 ohm és 285 ohm közötti értékkel bíró ellenállásokat, 3,29 mF kapacitású szuperkondenzátorokat, illetve elektrolit-kapuval ellátott FET-eket tudnak nyomtatni a kutatók, ám a technológia még gyerekcipőben jár, további fejlesztésekre lehet számítani.

Az említett technológiával készülő nyomtatott áramköri lapok sokféle eszközben kaphatnak helyet, például eldobható IoT eszközökben (IoTD), illetve környezeti szenzorokban, egészség-monitorozó eszközökben, a szállításban használt érzékelőkben és szenzorokban, de akár élelmiszer és áruk monitorozására használatos eszközökben, hadiipari termékekben, és még sok-sok egyéb olyan felhasználási területen, ahol a technológiának létjogosultsága lehet.

Galéria megnyitása

A papír alapú nyomtatott áramköri lapoknak van egy komoly gyengeségük is: ahogy a normál papír, úgy ezek a NYÁK lapok is érzékenyek a páratartalomra és a nedvességre, ennek megfelelően nem minden területen alkalmazhatóak, ahol magas a páratartalom és nedvességre is lehet számítani. Alternatív módon vízálló házba kerülhetnek az efféle elektronkák, természetesen olyanba, amely környezetbarát is egyben.

A papír alkalmazása mellett szól, hogy széles körben elérhető, ráadásul olcsóbb, mint az üvegszálas NYÁK lapok, és velük ellentétben még rugalmas is, azaz különböző formájú termékekben is könnyedén helyet kaphat, nem muszáj síknak lennie. Az egyszer használatos termékekhez fejlesztett papír alapú nyomtatott áramköri lap segítségével a kutatók szerint csökkenhet az e-hulladék mennyisége, ugyanis a nyomtatott áramköri lap feloldást követően újrahasznosítható: szűréssel kinyerhetőek az újra felhasználható anyagok, illetve elégetésükre is van mód – utóbbi esetben nyilván fejlett szűrőkkel ellátott égetőműre is szükség lehet, ha nagyüzemben történik a megsemmisítés. Utóbbi persze a szemétégetők esetében már többnyire rendelkezésre áll.

A kutatás mindenképpen ígéretes, és a papír alapú NYÁK lap igazából környezetbarát is lehet, már amennyiben az alapjául szolgáló papírt is fenntartható módon állítják elő, és lehetőség szerint az újrahasznosítást is megoldják.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére