Overmax tabletek: túl a maximumon?

Az Overmax név magabiztosságot sugall. Vajon indokolt? Kiderül a cikkből!

Overmax tabletek: túl a maximumon?

Specifikáció

Nem is olyan régen hazánkban is felbukkant a boltok polcain egy új márka, az Overmax, amely a lassan már megszámlálhatatlan számú tabletgyártó sorába kíván beállni. A holland illetőségű cég dolga nem könnyű, hiszen rendkívül árérzékeny piacról van szó, ráadásul meglehetősen sok olcsó alternatívával kell felvenniük a versenyt.

Éppen ezért nagy érdeklődéssel fogadtuk tesztlaborunkban a versenyzőket. Így, többes számban, hiszen mindjárt hármat is kaptunk, különböző méret- és árkategóriából. Jelen cikkünkben tehát egyszerre három termék alapján próbáljuk megtippelni, hogy a cég milyen esélyekkel indul harcba a táblagépek frontján.

Specifikáció

A következő táblázatban összefoglaljuk tesztalanyaink legfontosabb hardveres jellemzőit.

Sajnos a tesztelés során elkövettünk egy apró hibát. Azt gondoltuk ugyanis, hogy a többi gyártóhoz hasonlóan az Overmax is közli a specifikációs oldalán a SoC pontos típusát, így nem végeztünk további kutatásokat ennek megállapítására. A cég azonban valamilyen okból szemérmesen hallgat a felhasznált alkatrészekről, így csak tippelni tudunk. Az biztos, hogy Cortex-A9 magokról van szó, ez mindenképpen örvendetes. A SteelCore7 esetében az 1,5 GHz-es órajelet figyelembe véve AMLogicra tippelünk, míg a 10+ valószínűleg Rockchip belsővel büszkélkedhet. Ez utóbbival kapcsolatban tapasztaltuk, és a fórumokban meg is erősítették, hogy az eredetileg 1,6 GHz-es frekvenciát energiatakarékossági okból 1 GHz-re korlátozták, ami jót tesz ugyan az üzemidőnek, de a vásárlók egy részét biztosan elégedetlenséggel tölti el. Érdekesség azonban, hogy néhány tesztben az elért eredmények alapján a chipnek tényleg 1.6GHz körül kéne mennie, de erről majd később, most lássuk a kínálatot!

A triumvirátus
A triumvirátus

A 7 és 10 colos modellek lényegében ikertestvérnek tűnnek, bár néhány paraméterükben eltérnek egymástól. A kijelző mindkettő esetében IPS, amely remek képminőséget és nagy látószögeket eredményez. A kisebbik felbontása 1024x600, a nagyobbiké viszont már 1280x800. Mindkét kategóriában láttunk már nagyobbat, ám mégsem éreztük őket alacsonynak, az árkategóriához mérten megfelelőnek találtuk őket.

A RAM mérete mindhárom esetben 1 GB, DDR3 technológiával, amely jótékony hatással van a programok futási sebességére. Eltérés van ugyanakkor a háttértár méretében, amely a 7-esnél 8 GB, a 8-asnál mindössze 4 GB, míg a legnagyobbnál 16 GB. Az akkumulátor kapacitása a mérettel arányosan növekszik, rendre 3000, 4300, illetve 6600 mAh. Az operációs rendszer a SteelCore7 és 10+ fedélzetén már az Android 4.1.1-es Jelly Bean, míg a középső táblagép még csak az Ice Cream Sandwichet kapta meg (remélhetőleg frissíthető lesz az újabb változatra).

A teszt kakukktojása egyébként a 8”-os variáns, amely mind külsejében, mind szoftverében, és hardveres felépítését tekintve is markánsan eltér a másik kettőtől. Bár b/g/n-es Wi-Fi és Bluetooth mindegyikben van, a Solution8 3G modemmel és GPS-szel is büszkélkedhet. Itt érdemes megjegyezni, hogy a mobilnetes kapcsolat a teszt során mindvégig atomstabil volt, a más termékekre jellemző alvó üzemmódból felébredés után tapasztalt problémák itt nem jelentkeztek. A helymeghatározás is pompásan működik, A-GPS és EPO (Extended Prediction Orbit) technológiák segítik, így gyakorlatilag néhány másodperc alatt talált jelet és azt meg is tartotta.

Egyszerű, ízléses csomagolás
Egyszerű, ízléses csomagolás

Mindhárom tábla rendelkezik 2.0-s szabványú microUSB-csatlakozóval és microSD kártyafoglalattal, a mini HDMI-t azonban csak a SteelCore márkanévvel rendelkezők kapták meg. A legkisebben mono, a másik kettőn viszont sztereó hangszórót találunk, bár az egymástól néhány centiméterre elhelyezkedő hangkeltők térhatásával kapcsolatban vannak fenntartásaink.

A képrögzítésben viszont nem remekelnek az Overmaxok: bár van az előlapon egy VGA-felbontású kamera, a hátlapra csupán szerény 2 megapixeles felbontású jutott, amellyel valószínűleg nem tudunk majd professzionális fotókat készíteni.

A három tesztelt modellt 1 év garanciával vásárolhatjuk meg, a 7-est nagyjából 36e Ft környékén, a 8-ast 53e Ft magasságában, a 10-esért pedig 55e Ft-ot kérnek.

Tudásuk alapján ezek korrekt számoknak tűnnek, de nézzük meg részletesebben, tényleg megérnek-e ennyit!

Külső, tartozékok

Külső, tartozékok

Szokásosnak mondható tartozékkínálat
Szokásosnak mondható tartozékkínálat

Amikor olcsó tabletet tesztelünk, általában nem reménykedünk elképesztő mennyiségű és minőségű tartozékban, és most is ez a helyzet. Az átlagos méretű dobozokból a 7-es és 10-es modell esetében egy olcsó füles, egy vékony tűs csatlakozójú töltő, egy microUSB és egy USB OTG kábel kerül elő. Ez utóbbi hiányzik a Solution8 csomagolásából, és az AC-adapter is eltérő (microUSB-n keresztül tölthető).

Igényes tok
Igényes tok

Kellemes meglepetés ugyanakkor, hogy a legkisebb és legnagyobb táblához egy bőrhatású, igen jó minőségű védőtokot kapunk (a kamera helye nincsen hátul kivágva, így fényképezéshez mindenképpen ki kell vennünk belőle).

Az Overmax táblagépeinek közös jellemzője az igényes anyaghasználat, és a hibátlan minőségű összeszerelés (nyekergésnek sehol nincsen nyoma). A hátlap mindhárom modell esetében fémből készült, ezzel is emelve a minőségérzetet.

Elölről nem túl sok meglepetés érhet minket: a kijelzőt a szokásosnak mondható vastag keret veszi körbe, amelyet fenn középen csak az előlapi kamera tör meg.

Elegáns hátlap
Elegáns hátlap

A hét colos modell hátlapja nagyon csinosra sikeredett: a fém betétet kellemes tapintású fekete műanyag keretezi, és a csatlakozók melletti feliratok ezen jelennek meg fehér színnel, nagyon jól olvashatóan. Mint a fenti képen is látható, szemből nézve bal oldalt csak egy jack csatlakozót találunk, jobbra pedig sorakozik a mikrofon, a microUSB, a mini-HDMI, a töltő és a reset nyílása, valamint a microSD foglalat. Fenn találjuk a ki-bekapcsoló gombot és a hangerő-szabályozót.

A 10 colos hátlapja nem annyira izgalmas
A 10 colos hátlapja nem annyira izgalmas

A 10 inches változat nem sikerült ennyire csinosra, ráadásul az aljzatok feliratozása is alig látható. A hangszóró itt már sztereó, de sajnos túl közel vannak egymáshoz a valódi térhatáshoz. A készülék jobb oldalára került valamennyi csatlakozófelület.

Nagyon elegáns a 8 colos hátulról
Nagyon elegáns a 8 colos hátulról

A Solution8 külsejét tekintve is alaposan kilóg a mezőnyből: fekete fémlap borítja a hátát, így ez sikerült a legelegánsabbra a három közül. Ahogyan a fenti képen is látható, elsősorban portré módú használatra tervezték, ezért is található a sarokban a kamera. Jobbra került a ki-bekapcsoló és a hangerő-szabályozó, valamint egyedüliként egy vissza gombot is találunk. A táblagép tetején helyezkedik el a SIM-és microSD-kártyafoglalat, a microUSB, valamint a mikrofon és a jack csatlakozók.

Csatlakozók
Csatlakozók

Miután a tesztalanyaink külső megjelenését alaposan kiveséztük, foglalkozzunk egy kicsit a belsejükkel is!

Teljesítmény, üzemidő, kamera

Teljesítmény, üzemidő, kamera

A tesztprogramjaink körét ezúttal kicsit kibővítettük, hogy még többféle szempont szerint tudjuk a tesztalanyok sebességét vizsgálni.

Először a Linpack eredményekre vessünk egy pillantást:

Ahogyan a diagramon látható, a 7 és 10 colos táblák fej-fej mellett teljesítenek, a 8 colos pedig 10-15%-kal lemaradva követi őket. A Smartbench kicsit más képet mutat:

A Solution8 itt jobban muzsikál
A Solution8 itt jobban muzsikál

A játékok versenyszámában a mérettel fordítottan arányos a teljesítmény, a 7-es apróság teljesít a legjobban (nyilván azért, mert neki kell a legkevesebb pixelt megmozgatni). A produktivitás szekcióban a SteelCore-ok ismét majdhogynem azonos pontszámot produkálnak, a 8 colos üdvöske pedig alaposan elhúzott tőlük, ami elég érdekes eredmény.

A megszokott benchmarkokba bevettük összehasonlításképpen a WayteQ xTAB-70dci-t, mint a 7 colos Overmaxhoz hasonló árú és specifikációjú ellenlábast.

A nyuszis benchmarkban elég egyértelmű a helyzet, de a 7 colos Overmax előnye a kisebb felbontásnak is köszönhető (hiszen a SoC jó eséllyel ugyanaz a két gépben). A 10 colos tesztpéldány GPU-ban túlságosan gyengének bizonyul, de processzorerőben kompenzál (ami ellentmond annak, hogy levenné az órajelét 1GHz-re, így lehet, hogy terhelés alatt nem kell aggódnunk). A Solution8 itt a leggyengébb, de a CPU-eredménye miatt neki sem kell szégyenkeznie.

Más a helyzet a Quadrantban: még ha hajszállal is, de az Overmaxok lemaradtak. A különbség csak a 8-as esetében tűnik durvának, de hát annak szemmel láthatóan más felhasználást szánt a gyártója.

A GLBenchmark teszttel több gondunk is volt. A 10 colos táblagépre a Play Áruházból egyszerűen nem lehetett letölteni a programot, nem kompatibilisnek minősítette azt. A 8 colos tablet eredményei nem túl meggyőzőek, nem lehet túl erős integrált grafikus vezérlő benne.

A böngészést mérő Peacekeeper tesztben is az eddigiekre rímelő eredményt kapunk: a SteelCore széria állja a sarat, a Solution lemarad, és az xTAB-70dci-t ezúttal nem tudják kiütni.

A hordozható eszközök rákfenéje az akkumulátor, így nagyon kíváncsiak voltunk az eredményekre. Azt lehet mondani, hogy papírforma szerint végeztek a versenyzők.

A mAh növekedésével egyenes arányban az üzemidő is növekszik, hiába a nagyobb kijelzők: a 7-es nem teljesít sokkal jobban, mint a WayteQ rivális modellje, a 8-as már szebb eredményt produkál, a 10-esé pedig egészen jó (persze a Nexus 7 600 perc feletti teljesítményét nem tudják megközelíteni sem, de teljesen más árszintről beszélünk).

A két kisebbik táblagép viszonylag elfogadható fényképeket készít, bár túl sok részletre ne számítsunk, de legalább a színek nagyjából rendben vannak, a dinamikatartomány már kevésbé, az alacsony felbontás miatt a vonalélességet jobb nem is firtatni.

A legnagyobb tablettel viszont nem túl meggyőző képet tudtunk csak rögzíteni, itt már az egész képet valami lilás árnyalat lengi be, emiatt fotózásra még kevésbé ajánlható, mint kisebb társai.

Operációs rendszer, hozzáadott szoftverek

Operációs rendszer, hozzáadott szoftverek

Az olcsóbb táblák tesztjeiben általában itt nem túl tartalmas bekezdések következnek, ugyanis ezek nem szoktak elkényeztetni minket extra szoftverekkel. Sajnos itt is ez a helyzet, alap Android operációs rendszert kapunk (a 8 colos esetében Ice Cream Sandwich, a másik kettőn Jelly Bean), de ez itt tényleg annyira lecsupaszított, hogy valamelyik tesztpéldányra még a YouTube alkalmazást is külön kellett letöltenünk.

Alkalmazások
Alkalmazások

Az alkalmazások között lényegében csak a teszteléshez használt szoftvereket fedezhetjük fel, ezen kívül talán a Movie Player az egyetlen, ami nem része a Google apps csomagnak. Minialkalmazásból sem kapunk az alap választékon kívül újakat. Tudjuk, hogy sokan örülnek ennek, hiszen nem kell a felesleges programokat ilyen-olyan módszerekkel kigyomlálni, de mi mégis örültünk volna néhány használható apróságnak.

Összegzés, vélemény

Összegzés, vélemény

Soha sincs könnyű dolga egy ismeretlen gyártónak, főleg ha olyan túlzsúfolt piacra kell betörnie, mint a táblagépeké. Az Overmax azonban elég jól helyt állt: a termékei jó anyagokból készült, hibátlanul összeszerelt, aránylag jól felszerelt, stabil és megbízható termékek. A honlapon még lenne fejlesztenivaló, a ROM-frissítésbe kellő lengyeltudás hiányában nem mertünk belevágni, ezen jó lenne még kicsit csiszolni, de mindent összevetve úgy gondoljuk, hogy nagyon korrekt alternatívákat sikerült a cégnek leraknia az asztalra.

Pro:

+ fém hátlap, jó minőség

+ IPS kijelző mindhárom modellben

+ mindegyikben van Bluetooth

+ a Solution8-ban GPS és 3G is, ezek remekül működnek

+ elfogadható teljesítmény és üzemidő

+ két modell már Android 4.1-es

+ kedvező ár

Kontra:

- nincsenek extra szoftverek

- a gyártó weblapja nincs rendesen magyarítva

- a Solution8-hoz nem adnak tokot és USB OTG kábelt

- gyenge a kamera

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward