Ötletesen áll át DDR3-ról DDR4-re az Intel

A gyártó meglehetősen kreatív módszert talált a zökkenőmentes átállásra.

Ötletesen áll át DDR3-ról DDR4-re az Intel

Anno a DDR2-es és DDR3-as memóriamodulok közötti váltás lassabban zajlott, mint a DDR és a DDR2 közötti. A DDR3-as memóriaszabvány asztali fronton az Intelnél az X38-as és a P35-ös lapkakészletekkel debütált – ekkoriban a memóriavezérlő még nem a processzorban, hanem az alaplap északi hídjában lapult. A P35-ös lapkakészlet mind a DDR2-es, mind pedig a DDR3-as memóriamodulokat támogatta, így készültek vele olyan alaplapok is, amelyek DDR2-es és DDR3-as memóriafoglalatokat egyaránt tartalmaztak.

A DDR3-as memóriamodulokra történő átállásnál problémát jelentett, hogy a memóriamodulok meglehetősen borsos áron kerültek forgalomba, és az időzítéseik sem voltak valami vonzóak a DDR2-es megoldásokéhoz képest, ami szintén nem segített, hogy vonzóbbakká váljanak a vásárlók szemében. A DDR3-as memóriamodulok forgalma igazából a Nehalem processzorok megjelenésével kezdett fellendülni – ezek voltak az első olyan Intel processzorok, amelyek beépített memóriavezérlőt kaptak, és ez a memóriavezérlő már csak egyféle memóriaszabványt támogatott, ez pedig a DDR3 volt. Azóta a DDR3-as memóriaszabvány meghódította a kereskedelem fő áramát, de már itt az újabb trónkövetelő, a DDR4, amit az Intel Haswell-E platformja már támogat is.

Hogy a DDR4-es memóriaszabványra történő átállás hogyan zajlik majd? A dolgok jelenlegi állása szerint meglehetősen érdekesen. Mielőtt azonban sor kerülne a váltásra, az Intel azt szeretné elérni, hogy a DDR3-as memóriamodulokból, illetve memóriachipekből felhalmozott raktárkészletek nagyrészt elfogyjanak, csak ezután jöhet a váltás.

Persze a már emlegetett HEDT platformban már helyet kaphatnak DDR4-es memóriamodulok, de ennél a platformnál a processzorok árai 390 dollártól 1000 dollárig terjednek és az alaplapok sem olcsóak, így nem annyira zavaró, hogy a DDR4-es memóriamodulokért is le kell tenni az asztalra némi prémiumot. A Haswell-E esetében a beépített memóriavezérlő 256-bites DDR4-es memóriatámogatást kínál, a JEDEC által hivatalosan támogatott sebesség pedig DDR4-2133 MHz. Utóbbiaknak köszönhetően a 6-8 processzormag alapból 68 GB/s-os memória-sávszélességgel gazdálkodhat.

Hogy a kereskedelem fő áramában hogyan zajlik majd le az átállás DDR3-ról DDR4-re? Az Intel térfelén hasonló megoldásra számíthatunk, mint anno, a P35 Express érában, ám ezúttal nem kétféle memóriafoglalatot, hanem egy univerzális memóriafoglalatot vet be a gyártó a siker érdekében – legalábbis mobil fronton biztosan. Az új memóriafoglalat az UniDIMM nevet kapja, és olyan speciális memóriamodulokat fogad, amin DDR3-as vagy DDR4-es memóriachipek lehetnek. Az új megoldás a Broadwell után érkező Skylake platform esetében válik elérhetővé.

A Skylake esetében a beépített memóriavezérlő DDR3-as és DDR4-es memóriatámogatással egyaránt rendelkezni fog. A gyártók eleinte olcsó DDR3-as memóriachipeket pakolhatnak az UniDIMM memóriamodulokra, majd ha már elkezdenek kimerülni a DDR3 raktárkészletek, és lejjebb ment a DDR4-es chipek ára, jöhetnek azok. Azoknál a noteszgépeknél pedig, amelyeknél az adott konfiguráció DDR4 UniDIMM memóriamodullal került forgalomba, természetesen a visszamenőleges támogatás megmarad a DDR3 UniDIMM memóriamodulok felé.

Az UniDIMM megoldások szélessége pont akkora lesz, mint egy So-DIMM memóriamodulnak, de alacsonyabbak lesznek azoknál. A DDR3-as és DDR4-es UniDIMM modulok mindannyian 260 érintkezővel rendelkeznek, és ugyanabba a slotba illeszkednek, viszont ez a memóriafoglalat nem támogatja majd a jelenlegi DDR3-as So-DIMM memóriamodulokat. A memóriafoglalatban csak és kizárólag DDR3-as, LPDDR3-as, LPDDR4-es vagy DDR4-es memóriachipeket tartalmazó UniDIMM memóriamodul kaphat helyet. Az UniDIMM szabvány persze nem a JEDEC-hez köthető, hanem az Intelhez – vagyis egyfajta saját megoldásról van szó.

A DDR3-as, illetve LPDDR3-as megoldások esetén a memóriamodulok effektív órajele 1866 MHz lesz, a DDR4-es, illetve LPDDR4-es memóriamodulok effektív órajele pedig 2666 MHz-ről indul majd. A DDR3-as példányok esetében akár 2133 MHz-es, a DDR4-esek esetében pedig akár 2933 MHz-es effektív órajelen ketyegő példányok is érkezhetnek.

Az egyelőre nem derült ki, hogy pontosan mely memóriagyártók kínálatában lesznek UniDIMM memóriamodulok – a dolgok jelenlegi állása szerint a Kingston és a Micron egyaránt elkötelezettséget mutat a szabvány iránt.

A Skylake sorozatú Intel Core processzorok 2015-ben jelenhetnek meg, így ekkor kezdődhet meg a DDR4-es memóriaszabvány térhódítása a kereskedelem fő áramába szánt termékek szegmensében.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward