Összemérték az iPhone 13 és a 12 tempóját, de az iPad mini sem maradt ki a tesztekből

Kiderült, hogy mennyivel gyorsabb az új iPhone, mekkora a különbség a 13 és a 13 Pro között, és hogy miért lassabb az iPad mini, miközben az új lapkát használja.

Összemérték az iPhone 13 és a 12 tempóját, de az iPad mini sem maradt ki a tesztekből

Az Apple a napokban több új terméket is bejelentett, és most érdekes módon nem arról beszélt, hogy mennyivel lettek az újdonságok gyorsabbak az előző generációnál. Ezúttal a vállalat arra helyezte a hangsúlyt, hogy mekkora a tempóelőny az aktuális konkurenciához képest. És azt is biztosan lehet már tudni, hogy az iPad mini megkapta az Apple A15-öt, pedig kisebb a teljesítménye, mint a mobiloknak. Arra is a tesztekből derült fény, hogy ez miért alakul így.

Az iPhone 13 Pro idén erősebb az iPhone 13-nál, ami azért érdekes, mert arra még sosem volt példa, hogy a két készülék között tempóbeli eltérés lett volna. Mindkét készülék az Apple A15-öt használja, csak a feldolgozók nem ugyanolyan mennyiségben aktívak, és most úgy fest, hogy talán az órajelekben is vannak különbségek.

Az AnTuTu tesztjében eddig még csak az iPhone 13 Pro bukkant fel, a Geekbench alatt viszont meg lett már mérve az iPhone 13 és az új generációs iPad mini is. Ez utóbbiról az Apple a bemutatón nem mondta el, hogy az A15 lapkát kapta meg, de már biztos, hogy ez lapul benne, csak a működési frekvenciája alacsonyabbra lett korlátozva, mint az kiderült a tesztekből.

Galéria megnyitása

Az iPhone 13 Pro az iPhone 12 Próval szemben 19 százalékkal nyújtott jobb eredményt az AnTuTu megmérettetésében, ami igazán nem ad okot a szégyenkezésre, ha nem is kirívó. Viszont nagyon sokat köszönhet annak, hogy a memóriatesztben jelentős ugrás történt, mert a CPU és a GPU ennél egy hajszálnyit szerényebb gyorsulást mutat. A processzornál 16-17 százlék közötti tempónövekedést lehet kimérni, a grafikus vezérlő pedig 18,5 százalékkal nyújtott jobb eredményt. Az AnTuTu UX tesztjében ugyanolyan eredménnyel zárt az új iPhone, mint az elődje.

A Geekbench már érdekesebb abból a szempontból, hogy abban az iPhone 13 is rajthoz állt, és az iPad mini is tesztpadra került. Az iPhone 13 Pro a többszálas mérést 4818 ponttal zárta, amivel még az iPhone 13-at is eléggé szépen lekörözte, az ugyanis csak 4587 pontot hozott össze. Hogy ennek mi lehet az oka, azt nem lehet tudni egyelőre, talán csak jobban melegedett a mérés során, és a végére így veszített a tempóból, mert az órajele ezeknek ugyanúgy 3,23 GHz volt a szoftver szerint. Az iPad mini 4558 pontot hozott össze, de neki megvan erre az alibije, ugyanis kiderült, hogy ebben az esetben az Apple A15 csak 2,93 GHz-ig tudott skálázódni.

Galéria megnyitása

Az iPhone 12 Pro a Geekbench többmagos mérésében „csak” 4056 pontot tudott elérni, szóval ebben az esetben 18-19 százalék közötti gyorsulásról beszélhetünk, ami nagyon hasonló ahhoz a produkcióhoz, amit az AnTuTu is kimért a páros között. Az androidos csúcsgépekkel szemben pedig magabiztosan hozza a közel 50 százalékos gyorsulást, mivel azok általában 3300 pont körül teljesítenek a Geekbench többmagos tesztjében.

Egyszálon próbálva az iPhone 13 Pro ugyanebben a tesztalkalmazásban 1734 pontot hoz, itt már az iPhone 13 sem jön zavarba, 1724 pontot produkál, az iPad mini azonban visszaesik az iPhone 12 Pro szintjére. A kicsi tablet 1596 pontot tud felmutatni, míg az előző generációs zászlóshajó 1606 ponttal zár. Itt a generációváltás csak 8%-os gyorsulást hozott.

Galéria megnyitása

Végül érdemes megnézni a Geekbench grafikus egység tempójának mérésére kihegyezett Metal tesztjét is. Itt az iPhone 13 Pro bőven lehagyja az elődjét, 14 258 pontot hoz össze, miközben az iPhone 12 Prónak csak 9446 pont megy, ami egyébként eddig nagyon jónak számított. Valamivel 50% feletti gyorsulás már ez. Az Apple elmondta, hogy az iPhone 13 esetében a GPU lassabb, viszont a Geekbench mérésben látott differencia jelentősebb a vártnál. 10 685 pontot produkált a készülék, miközben az iPad mini 13 759 ponttal szorosan az iPhone 13 Pro nyomában volt.

Egyelőre az Apple A15 felépítését nem ismerjük teljesen, de azt lehet tudni, hogy a hatmagos processzor mellett egy ötmagos GPU van. Az iPhone 13 elvileg csak négy aktív magot tartalmaz, de erről még pontosabb megerősítés nincs, és a Geekbench mérés alapján az sem lenne meglepő, ha kettő mag lenne letiltva. Az iPad mini viszont csak a processzor órajelét tekintve van korlátozva a jelek szerint, az IGP-t teljesen kihasználhatja.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap