Összefog az Apple és a Google a felhasználói érintkezések követésére

A koronavírus elleni küzdelemben segítene a cégek szerint a közös platform, ami mindenkinek elérhető lenne, és később a platformokba épülne.

Összefog az Apple és a Google a felhasználói érintkezések követésére

A COVID-19 járvány olyan eszközök létrejöttéhez is vezet, amire korábban aligha láttak volna lehetőséget. Ebbe a kategóriába tartozik az is, hogy most az Apple és a Google összefogott egy olyan megoldásnak a kidolgozására, ami a közösségi kontaktoknak a követésére szolgál majd. Természetesen a jó cél érdekében.

Az Android és az iOS együtt a okostelefon-piacnak szinte az egészét lefedi. Éppen ezért az Apple és a Google összefogásával létrehozásra kerülő kapcsolatkövető nagy hatékonysággal lenne alkalmazható. De miről is van szó egészen pontosan? Nos, a mobilipari óriások úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy olyan új API-t, ami képes lesz azt követni, hogy az emberek kikkel érintkeznek a szimpla hétköznapok során. Persze a rendszer teljesen anonim módon működne, csak a legszükségesebb adatokhoz férne hozzá.

Galéria megnyitása

Az ötlet onnan ered, hogy mivel a koronavírus érintkezések útján terjed, így lehet arra következtetni a begyűjtött adatokból, hogy az érintett személynek van-e mitől tartania. Érintkezhetett-e olyan felhasználóval, akiről kiderült, hogy hordozta a COVID-19 fertőzést. Az Apple és a Google közös megoldása Bluetooth technológiával működik, és a cégek elmondása alapján kizárólag egy cél lebegett a fejlesztők előtt, amikor ennek a rendszernek a megalkotásába belefogtak, hogy a kormányok és egészségügyi intézmények számára nyújtsanak hatékony segítséget.

Előre láthatólag májusra fog elkészülni az Android és az iOS számára is a megfelelő API, amit felhasználva más alkalmazásokba be lehet majd építeni a kapcsolatkövetést, ami mindkét platformon együttesen fog működni. A kész alkalmazások a megszokott módon lesznek majd elérhetőek az emberek részére, a hivatalos piactereken keresztül (App Store, Play Áruház) lehet majd ezeket telepíteni.

És ez még nem minden, ugyanis arra is fény derült, hogy a vállalat idővel azt is megoldanák, hogy ez a funkció mélyen integráltan, rendszerszinten is működjön. A fent említett formában ugyanis csak akkor tud hatékony lenni, ha mindenki telepíti azt a programot, amit a kontaktuskövető API felhasználásával alkotnak meg. Viszont amennyiben ez része az operációs rendszernek, akkor már a platformok szintjén üzemelhet a különleges szolgáltatás. A Google és az Apple azt hangsúlyozta, hogy a kapcsolatok követése nagyon jó dolog, és sokat tudna segíteni az olyan helyzetben, mint a mostani.

Galéria megnyitása

A hír kapcsán azonnal felmerültek az aggályok, ami egyáltalán nem meglepő, hiszen mégis csak arról van szó, hogy globálisan követné a felhasználókat a két nagy amerikai vállalat. Viszont mind az Apple, mind pedig a Google határozottan leszögezte, hogy a szolgáltatás az adatvédelmi irányelvek betartása mellett üzemelne, és semmilyen személyes információt nem lehet majd belőle kiolvasni. Amikor pedig már a rendszerek szintjén lenne ez megoldva, akkor ez opcionális megoldás lenne, szóval egyetlen pillanat alatt ki lehetne kapcsolni.

A bizalom építése érdekében az Apple és a Google minden szükséges dokumentációt közzétett arról, hogy miként működne a Bluetooth kapcsolatok alapján működő kontaktuskövetés, és hogyan védenék titkosításokkal a rendszernek a működését a cégek. Kihangsúlyozták, hogy az átláthatóság, az adatvédelem mind nagyon fontos, és folyamatosan konzultálni fognak az illetékes szervezetekkel, hogy mindenkinek megfelelő legyen az újdonság.

Az tagadhatatlan, hogy egy olyan funkció a koronavírus-járvány kitörésekor nagyon jól jöhetett volna, de sokan tartanak attól, hogy a Google és az Apple összefogása nemcsak pozitívumokkal fog járni. Kíváncsian várjuk a fejleményeket ezen a fronton.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap