Őssejtekből készült tapasz segíthet az infarktusos betegeken

A laborban növesztett piciny szövetdarabot az elhalt szívrész fölé helyezik, és az egyrészt átveszi ennek szerepét, másrészt fokozott regenerációt indít el a szervben.

Őssejtekből készült tapasz segíthet az infarktusos betegeken

Szívrohamról vagy szívinfarktusról akkor beszélünk, amikor valamilyen okból zavar álla be a szív szöveteinek vérellátásában. Ez pedig akár azonnali halálhoz is vezethet, hiszen a szerv nem tudja fenntartani a vérkeringést. Szintén súlyos probléma azonban, hogy azoknál, akiket sikerül megmenteni, a szív gyakran veszít működőképességéből, mivel tápanyagok és oxigén hiányában az izomszövet nagyon gyorsan elhal. A meggyengült szív pedig idővel szívelégtelenséghez, és halálhoz vezethet.

Erre a problémára jelenthet megoldást egy brit kutatócsoport fejlesztése: a szakértők laborban növesztett, sejtekből álló tapaszokkal reparálnák meg az infarktuson átesett betegek szívének sérült részeit. A nagyjából 3x2 centiméteres tapaszok nagyjából 50 millió őssejtből állnak, amelyeket úgy programoztak tenyésztés közben, hogy azokból működő szívizomsejtek tudjanak fejlődni.

Galéria megnyitása

Ezeket a tapaszokat helyeznék a szakértők az elhalt szívizomrészek fölé, hogy fizikai támogatást nyújtsanak a szívnek, lehetővé téve, hogy az közel egészséges hatékonysággal működjön a szívroham után is. A tapaszok ezen kívül olyan kémiai anyagokat is tartalmaznak, amelyek segítik a szív saját sejtjeinek gyógyulását és a szívizom regenerálódását.

Az állatokon végzett laborkísérletek alapján a tapaszok három nappal a beültetést követően elkezdenek működni, egy hónap alatt pedig teljesen igazodnak annak a szívnek az összehúzódásaihoz, amelyre rákapcsolták ezeket. Ez a kísérleti állatokban a szívműködés javulásához vezetett, ráadásul a tapaszt rövidesen a szív saját erei is behálózták, teljesen inkorporálva azt a szervbe.

A fejlesztés emberi kipróbálására két éven belül sor kerülhet. Ha ezek során minden jól megy, a tervek szerint a jövőben a kezelések úgy zajlanak majd, hogy előre előállított, univerzálisan használható tapaszok állnak a kardiológusok rendelkezésére, akik amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a helyreállított vérellátású szívizom egy része nem képes magától újjáéledni az infarktus után, gyorsan beültethetik a szövetdarabot, megelőzve a hosszabb távú negatív következményeket.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap