Óriási gyémántlelőhely Szibériában

Az ipari gyémántok ezen gigantikus lelőhelyét a hetvenes években fedezték fel, de akkor nem termelték ki, mivel a szovjet vezetés úgy döntött, hogy ipari célokra inkább mesterségesen előállított gyémántokat használ. 

Óriási gyémántlelőhely Szibériában

Orosz kutatók nyilvánosságra hozták egy eddig titokban tartott gyémántlelőhely helyét: mint kiderült, egy pár évtizede felfedezett szibériai meteoritkráter mélye hatalmas mennyiségű ipar gyémántot rejt. Az Orosz Tudományos Akadémia szakértőinek elmondása szerint a Popigaji-kráter több billió karátnyi szuperkemény, úgynevezett impaktit gyémántot tartalmaz, amelyet rendkívül sok technológiai területen fel tudnak használni. A becslések szerint lelőhely gyémántmennyisége háromezer évig kielégítheti az egész világ ipari felhasználású gyémántszükségleteit.

Az ipari gyémánt értékét keménysége és hővezető-képessége határozza meg, és mivel a Szibériában talált darabok keménysége duplája az átlagos gyémánténak, jelentős értékről van szó technológiai szempontból is. További előnyt jelent, hogy a gyémántok kivételes kopási tulajdonságokkal rendelkeznek, és a szemcsék szokatlanul nagy méretűek. Az orosz szakértők szerint a rendkívül előnyös tulajdonságú gyémántok nyomán új ipari forradalom bontakozhat ki.

Galéria megnyitása

A lelőhelyet a hetvenes években fedezték fel, de akkor nem termelték ki, mivel a szovjet vezetés úgy döntött, hogy ipari célokra inkább mesterségesen előállított gyémántokat használ. A kráter létét és helyét a legnagyobb titokban tartották a Szovjetunió összeomlásáig.

A lelőhelyet egy 35 millió évvel ezelőtti esemény hozta létre, amikor egy hatalmas meteorit csapódott be a Földbe, 100 kilométer átmérőjű krátert vájva a területbe. Az impaktitok különleges keménysége annak köszönhető, hogy a becsapódás során a földfelszín rendkívüli nyomásnak és nagyon magas hőmérsékletnek volt kitéve.

A bejelentést követően az orosz kutatók elmondták, hogy további megbeszélésekre van szükség azzal kapcsolatban, hogy a lelőhely feltárásának milyen hatásai lehetnek a gazdaságra és a gyémántokat felhasználó iparágakra. 

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap