Óriási bolygót találtak egy pici csillag körül

A 30 fényévre található rendszer kapcsán egyelőre senki sem érti, hogyan létezhet.

Óriási bolygót találtak egy pici csillag körül

A GJ 3512 b katalógusjelű bolygó ugyanis legalább feleakkora, mint a Jupiter, ugyanakkor egy tizedakkora vörös törpe körül kering, mint a Nap. A Berni Egyetem szakértői szerint egy ekkora csillag körül legfeljebb a Földhöz hasonló méretű bolygóknak kellene keringeni, és a talált bolygó legalább egy nagyságrenddel nagyobb, mint amit az elméleti modellek elképzelhetőnek tartanak.

A kurrens bolygóképződési modellek szerint a Jupiterhez hasonló gázóriásokban először a sűrű, nehéz mag alakul ki, amely aztán maga köré gyűjti a méretes gázlégkört. Ez a teória azonban egyszerűen nem fér össze az újonnan felfedezett rendszer méretarányaival, így igen valószínű, hogy az óriásbolygók nem mindig így, vagy nem így keletkeznek.

A felfedezés abból a szempontból is fontos, hogy a vörös törpék a világegyetem leggyakoribb csillagai: a szakértők becslése szerint az összes csillag nagyjából 75 százaléka tartozik ebbe a kategóriába. Ezeknek az égitestekben általában csak néhány apró bolygójuk van, mivel a csillag formálódása után nem marad elég anyag a rendszerben a nagyobb égitestek kialakulásához. Az eddig megtalált, vörös törpék körül keringő bolygók mérete a Föld és a Neptunusz közötti, a GJ 3512 b viszont 20-szor annyit nyom, mint a Neptunusz.

Galéria megnyitása

Ilyen körülmények között tehát elég valószínűlennek látszik, hogy a kérdéses égitest a korábban ismertetett módon, akkrécióval képződött a központi csillag formálódása után visszamaradt anyagokból. Ehhez ugyanis a rendszer hajnalán elképesztően méretes, a csillag nagyságát figyelembe véve valószínűtlenül nagy akkréciós anyagkorongra lett volna szükség. Amilyenhez hasonlót eddig egyáltalán nem találtak hasonló, de a mostaninál sokkal fiatalabb, formálódó rendszerekben.

Elképzelhető persze, hogy a bolygó nem a csillag körül alakult ki, hanem egy másik rendszerből dobódott ki, és a vörös törpe csak élete későbbi szakaszában fogta be azt. De a rejtélyt tovább bonyolítja, hogy a rendszer megfigyelése alapján úgy tűnik, hogy az egy másik nagy bolygót is tartalmazhat, amely jóval messzebb kering. Ráadásul egy harmadik méretes planéta nyomaira is ráakadtak a kutatók, amely pedig valamikor a múltban kidobódott a rendszerből.

Arra elképzelhetetlenül kicsi az esély, hogy egy ekkora csillag három nagy bolygót is befogjon, így jelenleg mégis az tűnik a legjobb magyarázatnak, hogy a vörös törpe valamiért a szokásosnál nagyobb anyagkoronggal formálódott, és ebben aztán szokatlan méretű bolygók formálódtak.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap