Óriási, 862 millió dolláros büntetést kaphat az Apple

És ez még csak az elsőfokú bírósági döntés eredménye, így a bírság mértéke akár még ennél magasabb is lehet.

Óriási, 862 millió dolláros büntetést kaphat az Apple

Az Apple nem ismeretlen szereplő a szabadalmi perek színterén: néha a gyártó perel be különböző cégeket, de olyan is előfordul, hogy az Apple a per célpontja – a legfrissebb eset pont utóbbi kategóriába tartozik, ráadásul ezúttal vesztésre állnak a coupertinói cég ügyvédei.

A történet nagyjából egy évvel ezelőtt kezdődött, amikor a WARF (Wisconsin Alumni Research Fonundation), vagyis a wisconsini egyetem kutatási alapítványa beperelte az almás vállalatot, mivel a kutatók szerint az általa készített A7, A8 és A8X típusú SoC egységek szabadalomsértőek. A vád szerint az említett SoC-ok fedélzetén olyan energiahatékonyság-fokozó algoritmus dolgozik, amit a WARF szabadalmaztatott, és amelynek önkényes használatához nincs joga az Apple-nek. Természetesen az Apple jogászai megpróbálták menteni a menthetőt, azaz az amerikai szabadalmi hivatalnál (US Patent and Trademark Office) kérvényezték, hogy érvénytelenítsék a szabadalmat, ám a szabadalmi hivatal áprilisi felülvizsgálata rámutatott: a szóban forgó szabadalom nagyon is érvényes, így az Apple kérése nem teljesíthető.

A per kezdete óta nagyjából egy év telt el, a napokban pedig megszületett az elsőfokú ítélet. Ennek értelmében az Apple A7, A8 és A8X SoC egységei, amelyek jelenleg is használatban vannak az iPhone 5, 5S, 6, 6 Plus okostelefonokban, valamint néhány iPad modellben, valóban szabadalomsértőek, így az Apple-nek mindenképpen bírságot kell fizetnie. Az ítélet értelmében a szabadalomsértés okozta károk miatt már alapból 862,4 millió dolláros büntetésre számíthat a vállalat, de ez még nem a végleges döntés – a végső ítélet meghozatalához három további szinten megy majd át az ügy, így a végleges bírság értéke ennél az összegnél akár sokkal nagyobb is lehet.

Ráadásul a WARF ügyvédei ezen a ponton nem is akarnak megállni: a napokban újabb beadványt készítettek, amely az Apple A9 és A9X-es SoC egységeket veszi célba, szerintük ugyanis ezek is szabadalmat sértenek.

A WARF egyébként hasonló okokból korábban, még 2008 folyamán az Intelt is beperelte, igaz, abban az ügyben azelőtt sikerült megegyezniük a feleknek, mielőtt megindult volna a bírósági szakasz.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward