Önti a pénzt a fejlesztésbe a Huawei

Önti a pénzt a fejlesztésbe a Huawei

A Huawei évek óta elképesztő mennyiségű pénzt költ kutatási és fejlesztési célokra, és ezen az idei évben sem kíván változtatni a vállalat. A kínai alakulat a 2018-as büdzséjében minden korábbinál nagyobb összeget szán K+F célokra.

A Huawei a világ harmadik legnagyobb mobilgyártója, és más területeken is az élmezőnyben szerepel, így például a hálózati eszközök tekintetében, és a jövőben is megőrizné a kiemelkedő pozícióját. A Huawei-nél 2017-ben 13,23 milliárd dollárt emésztett fel magában a kutatás és fejlesztés, és bizony nem sok cég van, ahol ekkora összegeket fordítanak ilyen célra –a teljes bevételnek a 14,9 százalékát tette ki ez, csakhogy lássuk az arányokat. Az ismereteink szerint a technológiai szektorban tavaly csak kettő vállalat költött többet kutatásra és fejlesztésre a Huawei-nél. Az egyik az Alphabet (Google) volt, nála 16,6 milliárd dollárra rúgtak a K+F költségek, a másik pedig az Amazon, aki nem kevesebb mint 22,6 milliárdot fektetett ebbe. A kíniaknál a teljes munkaerőnek nagyjából a 45 százaléka a kutatásra fókuszál – jelenleg megközelítőleg 80 ezren dolgoznak a Huawei kötelékében világszerte.

Galéria megnyitása
Fejlesztési központ Sanghajban.

Friss információk szerint az idei év esetében már úgy kalkulál a Huawei, hogy a kutatás és fejlesztés összege meghaladja majd a 15 milliárd dollárt, és szélsőséges esetben akár a 20 milliárdot is elérheti. Korábban arra lehetett számítani, hogy a bevételének nagyjából 10 százalékát fordítja majd 2018-ban K+F kiadásokra a kínai alakulat, a mostani előrejelzés alapján viszont már akár a 20 százalékot is meghaladhatja majd ez.

Az egyik fő csapásirány borítékolhatóan az 5G lesz idén – és az elkövetkezendő években is. A Huawei nagyon jól áll az új generációs hálózatokkal kapcsolatos fejlesztéseket illetően. Állítólag a lényeges szabadalmaknak nagyjából a 10 százalékát birtokolja az 5G esetében, és nem is rest folyamatosan ilyen eszközöket fejleszteni. Már tavaly több működő hálózati berendezést is demonstráltak a kínaiak.

A Huawei egyébként nincs egyszerű helyzetben, mert világszerte több ország kormánya is kétségbe vonjamegbízhatóságát. Ez pedig azon túl, hogy esetenként komoly kieséseket okozhat a cégnek, még extra kiadásokkal is együtt járhat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward