Öngyógyulásra ösztönzi a fogakat egy újfajta gél

A speciális anyag a fogzománc képződését segíti elő, így megelőzheti a súlyosabb fogszuvasodást.

Öngyógyulásra ösztönzi a fogakat egy újfajta gél

A fogzománc a fogak külső, kemény védőrétege, amely azonban a száj savas környezetében és a rágás nyomán egyes helyeken elkophat. Ilyenkor alakulnak ki a lyukak, amelyeket be kell tömni, hogy ne mélyüljenek tovább. És bár a tömések anyaga rengeteget fejlődött az elmúlt években, ezek egyike sem képes tökéletesen kötődni a fog anyagához, így fennáll a veszélye annak, hogy idővel meglazulnak vagy kiesnek.

Ennek a problémának a megoldására szolgálhat az újfajta gél, amelyet a Csöcsiangi Egyetemen fejlesztettek ki a kínai szakértők. A kalciumot és foszfátot tartalmazó anyag összetételében hasonlít a valósi fogzománchoz, és képes öngyógyulásra serkenteni azt. A gélt olyan fogakon tesztelték a kutatók, amelyeket eltávolítottak a betegek szájából, miután ezeket egy savas anyag károsította. A fogakat bekenték a géllel, majd 48 órára egy olyan tárolóba helyezték, amely környezetileg a szájat imitálta.

Két nap elteltével a fogakon új zománc képződött, amely a mikroszkópos vizsgálatok alapján hasonlóan magasan rendezett kalcium- és foszfátkristályokból állt, mint a természetes fogzománc. A folyamat hátterében a szakértők szerint az állhat, hogy utóbbi képződése is úgy zajlik, hogy zománc a fogat borító, rendezetlen kalcium- és foszfátrészecskékből kezd felépülni. Így a gél gyakorlatilag a fogzománc természetes képződését indítja be újra a hozzávalók biztosítása révén.

 

Galéria megnyitása

Az új fogzománcréteg mindössze 3 mikrométer vastag volt, ami 400-szor vékonyabb, mint az egészséges zománc vastagsága. A szakértők szerint azonban ismételt kezelésekkel sikerülhet egy olyan réteget létrehozni, amely érdemben tudja védeni a fog belső, sérülékenyebb részeit.

Az elmúlt évek során több kutatócsoport is próbálkozott a fogzománc kalcium- és foszfátkeverékekkel való kijavításával, de ezen kísérletek során többnyire nagyobb részecskéket alkalmaztak, amelyek nem voltak képesek kellő mértékben megtapadni a fogakon, és valószínűleg ezért nem kezdtek el újraépülni a zománckristályok, mondják a kínai szakértők. A kutatócsoport jelenleg rágcsálókon teszteli az anyagot, és remélik, hogy rövidesen embereken is kipróbálhatják azt. Ehhez persze először biztosítani kell majd, hogy fogzománc az élő szájban is kiépül és a gél biztonságos, akkor is, ha esznek vagy isznak rá.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap