Oltásellenes fordulatot vett az olasz egészségpolitika

Az olasz Szenátus megszavazta a kötelező védőoltásokról szóló törvény visszavonását.

Oltásellenes fordulatot vett az olasz egészségpolitika

Bár a döntés jogerőre emelkedéséhez a Képviselőházon is át kell mennie a javaslatnak, a helyzet mindenképpen aggasztónak tűnik és a környező országokra is hatással lehet, tekintve hogy egész Európában Olaszországban a legmagasabb a kanyarós esetek száma, de ahogy a lenti térképen látszik, világviszonylatban is elég tragikusak az itáliai adatok.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai szerint 2017 júniusa és 2018 májusa között Olaszországban 2931 kanyarós esetet diagnosztizáltak, ami az EU teljes területén jelentett esetek 33 százalékát teszi ki. (Összevetésképpen hazánkban ugyanezen időszakban ugyanezen időszakban 34 esetet regisztráltak, ami még annak fényében is óriási különbséget jelent, hogy Olaszország hatszor annyi lakost számlál, mint Magyarország.)

Galéria megnyitása

Olaszországban csak tavaly vezették be a védőoltások kötelezővé tételét, miután az egyre fokozódó oltásellenes hangulat eredményeként 2015–2017 között csaknem hússzorosára nőtt a kanyarós esetek száma. A jelenlegi helyzet gyökerei két évtizeddel ezelőttre, az autizmust a kanyaró vírusával és a betegség megelőzésére adott MMR-védőoltással összefüggésbe hozó Andrew Wakefield áldásos tevékenységre nyúlnak vissza. Bár Wakefield eredményeit azóta meggyőzően cáfolták, a brit orvos tanulmánya még napjainkban is jóvátehetetlen károkat okoz világszerte, és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy korábban legyőzöttnek tekinthető betegségek tértek vissza a fejlett országokba.

Itáliában 2012-ben lángolt fel az oltásellenesség, miután egy olasz bíróság egy autista gyerek esetében – kifejezetten Wakefield munkásságára alapozva a döntést – kimondta, hogy betegségét az MMR-védőoltás okozta. Bár a döntést 2015-ben egy fellebbviteli bíróság megsemmisítette, addigra megtörtént a baj: egyre nagyobb számban döntöttek úgy a szülők, hogy nem oltatják be gyerekeiket. Egy friss felmérés szerint az olasz lakosság 15 százaléka szkeptikus vagy vonakodó a védőoltásokkal kapcsolatban.

2017-ben azonban a kormány végre a sarkára állt, és kezébe vette az ügyet. Egy új törvény értelmében 12 betegség ellen tették kötelezővé a védőoltások beadását, mondván, hogy ezek hiányában a gyerekek nem járhatnak állami iskolákba. Már úgy tűnt, hogy lassan javulni kezd a helyzet, amikor jöttek a választások, és velük a kormányváltás. A kormánykoalícióra lépő mindkét pártnak (5 Csillag Mozgalom és Északi Liga) voltak oltásellenes megnyilvánulásai már korábban is, a kormányalakítás után pedig nagyon gyorsan világossá tették az új irányvonalat.

Galéria megnyitása

A védőoltásokat kötelezővé tevő törvény „leépítése” már július elején, egy hónappal a kormány hivatalba lépése után megkezdődött. Először is kimondták, hogy a most szeptemberben kezdődő tanévre való beiratkozáskor a szülőknek nem kell orvosi igazolást bemutatniuk arról, hogy gyerekeik valóban megkapták az előírt védőoltásokat, hanem elég, ha ezt maguk tanúsítják. Majd a kormány benyújtotta a javaslatot a korábban meghozott törvény eltörlésére is, amit félig már sikerült is megvalósítaniuk.

A döntést szakmai oldalról óriási felháborodás fogadta, főként annak fényében, hogy az oltások kötelezővé tétele már az eltelt rövid idő alatt is működni látszott. „Az olaszországi átoltottság a kanyaró esetében Namíbia és Ghána adataival vetekedett. De a törvény működött, és a beadott oltások száma emelkedni kezdett. Most kellene még tovább szigorítani, nem pedig enyhíteni rajta. Azok a gyerekek, akiket nem oltanak be, veszélyeztetni fogják az oltáshoz túl fiatal vagy immunrendszeri problémákkal küzdő társaikat” – mondta el Roberto Burioni milánói mikrobiológus és virológus a CNN-nek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap