Shop menü

OLCSÓ KÍNAI SSD-N BUKKANTAK FEL AZ APPLE SZÁMÁRA KÉSZÍTETT SK HYNIX NAND FLASH MEMÓRIACHIPEK

Azok a lapkák, amelyek nem teljesítik a szigorú követelményeket, olcsóbb eszközökbe kerülhetnek annak érdekében, hogy ezeket is lehessen hasznosítani, és ne az elektronikai hulladék mennyiségét növeljék velük.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Olcsó kínai SSD-n bukkantak fel az Apple számára készített Sk Hynix NAND Flash memóriachipek

A különböző gyártók rendszerint arra törekszenek, hogy a legyártott chipjeiket valamilyen formában fel lehessen használni, legyen szó GPU-ról, CPU-ról, vagy éppen NAND Flash chipekről. Azok a példányok, amelyek nem felelnek meg a csúcskategóriás termékek legyártásához, mert nem minden komponensük hibátlan, rendszerint olcsóbb termékek alapjaként köszönnek vissza a piacon, legyen szó processzorról vagy éppen grafikus processzorról. Azok a lapkák, amelyek csak kevés hibátlan aktív komponenssel rendelkeznek, rendszerint a belépőszintű termékek piacát erősítik, míg azok, amelyek ezt a szintet sem teljesítik, hulladékként végezhetik. A NAND Flash szegmensben szintén jelen van ez a gyakorlat, vagyis a szigorú feltételeket nem teljesítő lapkákat a gyártók általában olyan partnerek felé értékesítik, akik aztán olcsó adattárolót készítenek belőle – ilyen termékekkel tele van egyebek mellett az AliExpress is.

A NAND Flash memóriachipek esetében a gyártástechnológia fejlődésével javul a kihozatali arány, és ez a többi, bonyolultabb chipre is vonatkozik, vagyis eleinte a gyenge kihozatali arány miatt kevesebb olyan chip készül, amelyek teljesen hibátlanok. A minőségellenőrzésen megbukó lapkákat a gyártók nem szokták eldobni, inkább értékesítik őket, így sokszor kevésbé ismert márkákhoz kerülnek és olcsó SSD-k vagy pendrive-ok fedélzetén találkozhatunk velük. Ezek az adattárolók jellemzően igen-igen olcsóak, mint például hírünk főszereplője, a ShineDisk M667-es sorozat 120 GB-os tagja.

Az mSATA formátumú SSD jelenleg 13 dollár körüli áron kapható Kínában, fedélzetén pedig állítólag olyan SK Hynix gyártmányú NAND Flash lapkák teljesítenek szolgálatot, amelyek eredetileg az Apple eszközeihez készültek, ám a jelek szerint nem feleltek meg az ellenőrzések alkalmával. Erre az SSD-re egy adatmentéssel foglalkozó YouTuber hívta fel a figyelmet, aki kicsit közelebbről is megvizsgálta a portékát, már ami a hardver felépítését illeti.

Az olcsó SSD egy Silicon Motion SM2258XT típusú, DRAM alapú gyorsítótárat nem használó, SATA 6 Gbps-os csatolófelületet kezelő SSD vezérlőt kapott, ami régebben több népszerű SSD fedélzetén is jelen volt, mint amilyen a TeamGroup EX2, a WD Blue 3D, vagy éppen a Crucial BX500. Az SSD mellé a jelek szerint olyan NAND Flash chipek kerültek, amelyek vastagabbak normál társaiknál. Ezek a chipek a YouTuber szerint az SK Hynix E2NAND sorozatába tartozhatnak, és a NAND Flash lapka mellett egy MSP vezérlőt is tartalmaznak, valamint beágyazott ECC támogatással is felvértezték őket. Az E2NAND Flash chipek több kínai online kereskedelmi platformon is felbukkantak ez elmúlt időszakban, ahol jellemzően Apple eszközökhöz kapcsolják őket.

A szóban forgó NAND Flash chipek eredete egyelőre kérdéses. Nincs kizárva, hogy ezek a chipek az Apple-nek készültek, de nem teljesítették a szigorú elvárásokat, így végül nem kerültek Apple eszközökbe, de az sem kizárható, hogy Apple eszközökről bontották őket, majd felhasználták új SSD-k gyártására. A YouTuber szerint előbbi a valószínűbb, igaz, ezt egyelőre nem lehet bizonyítani, de az szerinte biztos, hogy professzionális minőségben legyártott termékekről van szó, ami erősítheti az eredeti teóriát.

Amennyiben tényleg olyan chipekről van szó, amelyek az Apple igényeinek nem felelnek meg, de egyéb termékek gyártására még használhatóak, abban igazából nincs semmi különlegesség, hiszen az egyes gyártók a profit maximalizálása érdekében értékesíteni szokták az efféle portékákat is, amelyeket aztán kisebb cégek vásárolnak fel saját, jellemzően olcsóbb termékeik gyártásához. Efféle gyakorlat a szervermemória-piacon is jelen van, ahol a szerverekbe szánt memóriachipeket akár konzumerpiaci modulok gyártásához is újrahasznosítják.

Ezzel igazából nincs is probléma, viszont az efféle olcsó SSD-k esetében nem lehet tudni, mekkora strapabírósággal rendelkeznek, illetve azt sem mennyire lesznek megbízhatóak. Jellemzően a jótállás érvényesítése is problémás, így összességében megérheti egy jól bevált márkát választani, amennyiben megbízható termékre vágyunk. Persze a végső döntés mindig az igényeken és a lehetőségeken múlik, de azt érdemes tudni, hogy ezek a termékek strapabíróság terén többnyire nincsenek egy szinten nagyobb és nevesebb társaikkal, azért is olcsók.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére