Olcsó fűtés fázisváltó anyagokkal

Indiai kutatók megoldást találtak a napenergia olcsó hasznosítására paraffin és sztearinsav keverékéből álló fázisváltó anyag alkalmazásával.

Olcsó fűtés fázisváltó anyagokkal

Indiai kutatók talán megoldást találtak a napenergia még olcsóbb hasznosítására, olyan anyagot fedeztek fel ugyanis, amely képes a nap közben összegyűjtött energiát éjszaka lassan kiengedni. A paraffin és sztearinsav keverékéből álló anyag olcsó fűtési megoldást jelenthet a világ azon tájain, ahol napközben meleg, éjszaka viszont hideg van.

Az úgynevezett fázisváltó anyagok (PCM) nagy mennyiségű hőt képesek tárolni, majd folyékonyról szilárd halmazállapotra változás közben kiengedni. A paraffinos keverék 37 ˚C-on már teljesen folyékony. A kutatók 38 milliméteres kapszulákat töltöttek meg a keverékkel, és egy víztartály tetején úsztatva tesztelték.

A fázisváltó anyagok alkalmazási területe széleskörű. Alkalmazzák az építőiparban, az orvoslásban (gondoljunk csak a bedagadt bokánkra pakolt jégzselére), de például intelligens textíliák kialakításánál is. Az emberi bőr optimális hőmérséklete 31,4 ˚C. Ha ettől a bőrfelület valamely része három fokkal eltér, akkor az emberek többsége még nem érez sem hideget, sem meleget. Ha azonban a különbség eléri a 4,5 fokot, akkor már fázunk vagy melegünk van, vagyis kényelmetlenül érezzük magunkat. A fázisváltó technológiát ezért jól tudják alkalmazni sport-, túra- és munkaruhák gyártásánál, vagy éppen a tűzoltók védőruházatában. Ez esetben az anyagot mikrokapszulákba zárva a textilszálak közé keverik, nagy hő esetén (50‒90 ˚C) ezek megolvadnak, és nagy olvadáshőjük miatt sok hőt tudnak elnyelni mielőtt melegedni kezdenek.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward