Okos trükkel gyorsítja a webböngészést a Chrome

Az ötletes újításnak köszönhetően a futó kód optimalizálása a kód futásával egy időben, a háttérben történik, nem apró szünetek alkalmával, mint korábban.

Okos trükkel gyorsítja a webböngészést a Chrome

A Google Chrome legfrissebb, 33-as béta kiadásában egy érdekes újítás tűnt fel, amely arról gondoskodik, hogy a webes alkalmazások még gyorsabban fussanak az adott rendszeren, ezt pedig okos optimalizációval éri el a webböngésző, ami a korábbi megoldásnál hatékonyabban dolgozik.

Korábban, a Google Chrome apró szüneteket tartott a JavaScript kód futtatásában annak érdekében, hogy a lefordított JavaScript kódot optimalizálhassa, most azonban a kód futása mellett, a háttérben zajlik az optimalizáció, így a webes alkalmazások futtatása felgyorsult.

A Concurrent Compilation névre keresztelt funkció a Chrome 33-as béta kiadásában mutatkozott be, és arról gondoskodik, hogy a webböngésző zökkenőmentesebben, hatékonyabban készíthesse el az adott weboldal kódjának optimalizált változatát, ami gyorsabban fut a webböngészőben. A JavaScript teljesítmény meglehetősen fontos a mai webböngészők esetében, hiszen manapság már többnyire nem csak statikus, hanem inkább dinamikus, JavaScript kódra alapozó weboldalak és webes alkalmazások veszik körül a felhasználókat.

A különböző számítógépekben és mobil eszközökben található processzorok rendszerint nem egy, hanem több processzormaggal rendelkeznek, amelyek egyidejűleg akár több programszállal is képesek dolgozni – ezt a lehetőséget használja ki a Concurrent Compilation névre hallgató újítás. A Chrome, csak úgy, mint a többi modern webböngésző, a weboldalak és a webes alkalmazások JavaScript kódját gyorsabban futó natív kóddá alakítja, azaz optimalizálja, ám ez a folyamat nem túl egyszerű egy olyan kód esetében, ami éppen fut.

Korábban, a fentebb említett optimalizációhoz a kód végrehajtását rövid időtartamokra felfüggesztette a webböngésző annak érdekében, hogy a lefordított kódot optimalizálni tudja, ez pedig rontotta a teljesítményt. Most az optimalizáció a kód futásával egy időben, a háttérben történik, ami jótékonyan hat a teljesítményre és összességében jobb felhasználói élményt is eredményez, ugyanis a webböngészés rugalmasabbá, gyorsabbá válik.

Az újítás jóvoltából az Octane 2.0 teszt Madreel pontszáma egy Nexus 5-ös tábla alkalmazása mellett a korábbihoz képest 27%-kal javult, de a grafika intenzív alkalmazások futása is zökkenőmentesebb lett, így például az Epic Citadel Demo is érezhetően gördülékenyebben fut.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward