Ókori pirulák

Egy több mint kétezer éve elsüllyedt hajó maradványai közt olyan gyógyhatású tablettákat találtak a kutatók, amelyek alapján úgy tűnik, hogy az ókori civilizációk sokkal kifinomultabb gyógyszerekkel rendelkeztek, mint azt eddig sejtettük.

Ókori pirulák

Egy több mint kétezer éve elsüllyedt hajó maradványai közt olyan gyógyhatású tablettákat találtak a kutatók, amelyek alapján úgy tűnik, hogy az ókori civilizációk sokkal kifinomultabb gyógyszerekkel rendelkeztek, mint azt eddig sejtettük.

Időszámításunk előtt 130 tájékán egy kereskedelmi hajó süllyedt el Toszkána partjainak közelében. A maradványokra 1974-ben akadtak rá a Relitto del Pozzino nevű partszakasz mentén. Az 1989-90-ben végrehajtott régészeti feltárás során üvegtálak, borral teli amforák, lámpások, illetve bádog- és bronzedények kerültek elő a feltehetően a Földközi-tenger keleti vidékeiről származó hajó rakományából.

Néhány lelet, amelyeket eredetileg egy azóta elrohadt fadobozban tároltak, úgy nézett ki, mintha egy ókori gyógyító felszereléséhez tartozna: fából készült fiolákat, egy valószínűsíthetőn vér felfogására használt edényt, illetve egy fémből készült szelencét tartalmazott, amelyben hat darab 4 centiméter átmérőjű „pirula” kapott helyet. Az ókori tabletták jól záró tárolóedényüknek köszönhetően kiváló állapotban őrződtek meg az utókor számára, így a szakértők nemrégiben elemezni tudták ezek egyikének összetételét is. A pirula két cinkben gazdag vegyületet (bázisos cink(II)-karbonátot és cink-karbonátot), illetve különféle állati és növényi eredetű anyagokat, pollenszemcséket, méhviaszt és fenyőgyantát tartalmazott.

Az analízist végző kutatók a római Idősebb Plinius és a görög Pedaniosz Dioszkoridész gyógyászati témájú írásait alapul véve úgy vélik, hogy a cink vegyületeit a szem és a bőr megbetegedéseinek gyógyítására használták ebben a korszakban. Korábban úgy gondolták, hogy a tabletták valamiféle vitaminkészítményként szolgáltak a hajósok hosszú útjai során, a mostani felfedezés alapján azonban valószínűbbnek tűnik, hogy a gyógyszert külsőleg, a szemre helyezve alkalmazták, mondta el Erika Ribechini, a Pisai Egyetem vegyésze, a kutatás egyik résztvevője.

Akárhogyan is használták azonban a pirulákat, egy dolog biztos: őseink magas szintű tudással rendelkeztek a természetben található gyógyhatású szerekkel kapcsolatban, ismerték ezen anyagok feldolgozásának optimális módját, és tudták, hogyan készíthetnek koncentráltabban ható gyógyszereket ezekből. 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward