Offline navigációval bővült a Google Maps alkalmazás

A Google térképe már korábban is kínált kísérleti offline opciót, de azt a keresőóriás eltávolította. Most viszont itt a végleges megoldás.

Offline navigációval bővült a Google Maps alkalmazás

A Google Maps a közelmúltban már kapott egy nagyon hasznos funkciót, és ha az újítások között fontossági sorrendet lehet felállítani, akkor a mostani valószínűleg a lista elejére kerülne. A térképszolgáltatás mostantól már offline módot is kínál a felhasználók számára. Az új funkció a májusi Google I/O ideje alatt lett felvezetve, de mostanáig várni kellett rá.

A keresőóriás nem először szolgál offline lehetőséggel a Google Mapson belül. Akik már régóta használják az applikációt, emlékezhetnek rá, hogy néhány éve (2012) már volt arra opció, hogy későbbi felhasználásra el lehessen menteni a térképen egy adott sugarú kör tartalmát. Nos, most lényegében ez a funkció tért vissza, csak más tálalásban, és remélhetőleg ezúttal marad is. Először az androidos eszközökön lesz elérhető az újítás, de azoknak sem kell már sokáig várni, akik Apple termékkel rendelkeznek, mert a Google szakemberei gőzerővel dolgoznak az iOS-es verzión is.

A felhasználó kézzel választhatja majd meg, hogy mely térképrészletekre van szüksége. Sajnos a kívánt térképek letöltése továbbra sem működik teljes földrészek, de még csak komplett országok szintjén sem. Egyelőre kizárólag kisebb területek kijelölésével lehet offline navigálásra elmenteni a térképeket. A Google Maps most ugyan jobb alternatívává vált, mint korábban volt, azonban továbbra is nehezen fogja felvenni versenyt a komolyabb navigációs programokkal, márpedig a keresőóriás egyértelműen olyan fejlesztéseken dolgozott mostanában, amelyek erre a célra irányulnának. Legutóbb például a kitérők beütemezésének opcióját építették be, ami szintén nem ismeretlen az offline navigációs szoftverekben.

Érdekesség, hogy a Google a térkép mellett a különböző POI-kat, vagyis a fontosabb vagy érdekesebb helyeket is offline elérhetővé tudja tenni. Ez azt jelenti, hogy a felhasználó elmentheti például a nyaralás során meglátogatni kívánt múzeumok vagy éttermek adatlapját, és olyankor is meg tudja nézni a nyitvatartásukat, mikor nincs internetkapcsolata. Továbbá akkor is jól jöhet ez, ha mondjuk egy hosszabb útvonal mentén található pihenőket és benzinkutakat kell összeszedni, hogy azok bármikor megtekinthetőek legyenek.

A letöltés folyamata úgy megy, hogy rá kell keresni a kiszemelt területre vagy POI-ra, majd meg kell érinteni a helyzetét jelölő piktogramot, és ekkor fog felugrani egyebek mellett a letöltési lehetőség is. Az új virtuális billentyű a már megszokott mentés és megosztás mellett kapott helyet. A POI-k ezzel a művelettel azonnal el lesznek mentve az offline módba, viszont a térképnél még ekkor kell majd pontosan kijelölni azt a négyzetes részt, amire szükség lehet akkor is, ha nem lesz mobilinternet-elérés az adott eszközön. Üröm az örömben, hogy a Google közleményéből kiindulva tényleg csak akkor lehet majd az offline felhasználásra mentett dolgokat elővenni, ha tényleg nincs, vagy nagyon gyenge az internetkapcsolat, szóval pusztán arra, hogy az adatforgalommal spóroljon az ember, nem a legjobb opció. Az átállás automatikusan történik, ebből a felhasználó előre láthatólag semmit nem fog észlelni. A letöltés alapértelmezetten csak abban az esetben van engedélyezve, ha elérthető Wi-Fi kapcsolat, ezzel elébe lehet menni a nagy mobilinternetes adatforgalomnak.

A Google pontosan tudja, hogy az internet továbbra is nagyon sok régióban „luxusnak” számít, és elsősorban az ezeken a területeken élőknek szeretné megkönnyíteni az életét az újítás révén. A vállalat közleménye szerint a világ 60 százalékán nincs, vagy problémás az internetelérés, viszont annak is tudatában van a cég, hogy az érintett régiók lakóinak is fontos, hogy elérjék a szükséges információkat, különösen igaz ez akkor, ha mondjuk egy térképről van szó. Az eddigi „turn-by-turn” navigáció valamint a kitérők beiktatásának lehetősége most az offline térkép és POI mentési lehetőséggel kiegészülve még több felhasználó számára teheti vonzóvá a Google Maps alkalmazást.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward