Oculus Quest – Az önálló VR headsetek új generációja?

Az Oculus ezúttal egy olyan mobilis VR szemüveget tett le az asztalra, ami már tényleg kiváló élményt tud nyújtani kábelek és személyi számítógép nélkül is.

Oculus Quest – Az önálló VR headsetek új generációja?

Az Oculus az elsők között hozott létre önálló működésre képes virtuális valóság headsetet, most pedig az Oculus Go után a Quest révén egy óriási lépést tett a jobb VR élmény elérése felé. Az első beszámolók szerint ezzel az eszközzel már Rift-szerű hatást lehet elérni miközben nem függ az egész a vezetékektől és a PC-től. Az újdonság alapját egy prototípus, a Project Santa Cruz adta, amivel már korábban sokak érdeklődését felkeltette az Oculus.

Galéria megnyitása

A Quest legfőbb erénye a mozgáskövetésben rejlik. Az Oculus Quest esetében olyan fejlett mozgáskövetést kapnak a felhasználók, amit talán egyetlen másik önálló működésre képes VR headset sem tud biztosítani jelenleg. A szemüvegbe a fejlesztők négy széleslátószögű szenzort építettek, amelyekkel képes feltérképezni a környezetét, és valós időben tudja követni minden mozdulatát; hogy ez megfelelően működjön a rendszer, gépi látás algoritmust is alkalmaznak a szakemberek.

A Quest használatához nincs szükség semmilyen extra kiegészítő érzékelőre vagy kamerára, és így is képes 6DoF mozgáskövetésre, szemben például az Oculus Góval, aminél csak 3DoF volt elérhető.

Galéria megnyitása

A Questhez kettő kontrollert is mellékel az Oculus, ezek az eszközök nagyon hasonlóak a Rifthez készített Touch vezérlőkhöz, de a beszámolók szerint nem ugyanazokról van szó. A kiegészítőkön található analóg kar, X és Y gomb, ravasz, és a markolatban is van egy kezelőszerve, no, meg persze akad egy Oculus Home gomb a kezdőoldalra lépéshez. A burkolat alatt minden bizonnyal több szenzort is tartalmaz a kontroller, amiknek az lesz a feladatuk, hogy a virtuális térben tökéletesen követhetővé tegyék a felhasználók kezeit. Ennél a terméknél nincs beépített fejhallgató, hanem a headset két oldalán találhatóak a hangkeltők, mint a Go esetében. Ha nem ezeket szeretné használni a tulajdonosa, akkor persze lehet hozzá csatlakoztatni fej- vagy fülhallgatót is, de egyébként állítólag itt már jobb hangminőséggel, gazdagabb mélyekkel lehet számolni, mint a korábbi terméknél.

Galéria megnyitása

Az Oculus Quest képességeit elnézve, kicsit olyan érzése lehet az érdeklődőknek, mintha az Oculus Rift és az Oculus Go házasságából létrejött megoldással lenne dolga. Az integrált megjelenítő szemenként 1600 x 1440 képpontos felbontással szolgál. Arról nem eset szó, hogy milyen hardver lapul a burkolat alatt, de minden bizonnyal itt is egy Qualcommtól származó rendszerchipet használhat az Oculus, mint a Go esetében. Annyit megtudhattunk, hogy a tárkapacitása 64 gigás, duplájára a Go alapmodelljének.

Mark Zuckerberg a bejelentés kapcsán elmondta, hogy az Oculus Quest kombinálja a három legfontosabb jellemzőjét az ideális VR rendszereknek: vezetékmentes, virtuális kéz érzékelést biztosít, és teljes értékű mozgáskövetéssel szolgál. Szerinte a Quest lehet az új generációs VR eszközöknek az alapja. Hugo Barra – az Oculus részleg vezetője – pedig kijelentette, hogy ez az újdonság már játékosok számára készült, szemben a legtöbb mobilis VR headsettel, amik inkább csak a videók fogyasztása során nyújtanak megfelelő élményt. Ezt megerősítendően az is kiderült, hogy több mint 50 játék készül hozzá a debütálásra, és kifejezetten sok népszerű címmel kell majd számolni.

A Oculus Quest sajnos még várat magára, a tervek szerint 2019 tavaszán fog a boltokba kerülni. Az ígéretes eszköz jóval drágább lesz az Oculus Gónál, amit már 200 dollárért meg lehet vásárolni, ezért a termékért nem kevesebb mint 400 dollárt kell majd kifizetni – pontosan annyit, mint az Oculus Riftért.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap