Shop menü

NYUSZIUGRÁS ÉS HOLDI ÉJSZAKA – JÓL HALAD AZ INDIAI HOLDMISSZIÓ

A küldetés kiválóan teljesítette elsődlegesen kitűzött céljait, az irányítók most azt remélik, hogy a holdi éjszaka után újra sikerül felébreszteni az eszközöket, és azok tovább dolgozhatnak.
Jools _
Jools _
Nyusziugrás és holdi éjszaka – Jól halad az indiai holdmisszió

Beköszöntött az este a Holdon a történelmet író indiai holdjáró és leszállóegység számára, amelyek először hajtottak végre sikeres irányított leszállást az égitest déli pólusa közelében. A Chandarayaan–3 küldetés Pragyan és Vikram egységei teljesítették az elsődleges küldetés célkitűzéseit, és most egy kicsit pihennek, amíg újra felkel a nap.

„A rover teljesítette a feladatát, így biztonságosan leparkoltuk és alvó üzemmódba helyeztük” – áll az indiai űrügynökség (ISRO) vonatkozó közleményében. „Jelenleg az akkumulátor teljesen fel van töltve. A napelemek úgy vannak tájolva, hogy a következő, 2023. szeptember 22-én várható napfelkeltekor fényt kapjon. A vevőegységet bekapcsolva hagytuk. Reméljük sikerül felébreszteni az újabb feladatokhoz!”

A holdi éjszaka „átalvásának” megkísérlése mindig is a terv része volt. A Pragyan elsődleges tudományos küldetését egy holdi nappalra, azaz 14 földi napra tervezték elővigyázatosságból, mivel az ilyen küldetéseknél mindig kétséges, hogy a rendszerek túlélik-e a holdi éjszakát. Különösen a sarkvidéken, ahol a hőmérséklet mínusz 130 °C-ra csökken, ami károsíthatja a műszereket. Egyes küldetéseknél energiát fordítanak arra, hogy a rendszert melegen tartsák a túléléshez. Napfény hiányában azonban a rover az akkumulátorokban tárolt energiát használná erre, és fennáll a veszélye, hogy kifogy belőle, mielőtt újra fel tudna töltődni.

Az ISRO azonban a kezdetektől készült arra, hogy a Pragyannak esélyt ad a folytatásra. Az rover akkumulátorát teljesen feltöltötték, és úgy tájolták napelemeit, hogy szeptember 22-én rögtön fényt kapjanak. A két főműszert lekapcsolták, minden eddigi adatot továbbítottak a Földre, és reménykednek abban, hogy a rendszerek átvészelik a hideget, és újra be lehet őket kapcsolni bő két hét múlva.

Az űrügynökség azt is megerősítette, hogy a Vikram leszállóegységet is alvó üzemmódba helyezték. Előtte azonban még végrehajtottak vele egy érdekes kísérletet – egy apró szökkenést a Holdon. A Vikram 40 centiméterrel emelkedett a felszín fölé, majd nagyjából 40 centiméterrel az eredeti helyétől újra lehuppant. A kísérlet célja a Holdról való elstartolás kicsiben való tesztelése volt, amely során hasznos adatokat gyűjtöttek a majdani mintavisszahozó és emberi küldetésekhez. A műszereket az ugrás idejére lekapcsolták, majd újra aktiválták. A leszállóegység új helyén is elvégzett néhány mérést, majd az adatokat visszaküldte a Földre, mielőtt alvó módba kapcsolt volna. A leszállóegységet szintén megpróbálják majd visszakapcsolni, ha újra felkel a nap, és ha sikerül, folytatódhat az eddig rendkívül sikeres indiai holdküldetés.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére