Nyelvtudás és videojátékok

Veletek fordult már elő, hogy a nyelvtudás hiánya akadályozott egy játékban?

Nyelvtudás és videojátékok

Köztudomású és szomorú tény, hogy hazánk rendszeresen az utolsó helyek egyikén végez az Európai Unió kötelékébe tartozó országok lakóinak nyelvtudását összegző listákon. A magyarok egy részénél persze érthető, hogy miért is nem tudják maguk kifejezni egyetlen más nemzet nyelvén sem, az ő idejükben a többség szinte csakis a közutálatnak örvendő oroszt tanulhatta, pontosabban magolhatta, mert az orosztanárok tekintélyes hányada szinte kizárólag a nyelvtanra helyezte a hangsúlyt. Az, hogy a diáknak ne okozzon gondot egy pohár víz kérésénél bonyolultabb párbeszéd megértése, vagy profin értelmezzen írott szövegeket, keveseket érdekelt, mert mindenki tisztában volt azzal, hogy a nagy átlagnak soha sem kell majd éles helyzetben prezentálnia a tudását.

Az azonban, hogy a felsőoktatásban résztvevő jövőbeli szakemberek körében is olyan siralmasa helyzet, hogy rendszeresen felmerül az a gondolat, hogy nyelvvizsga nélkül is diplomához lehessen jutni, elkeserítő. Hiszen, a legtöbben már valóban hasznos nyelveket tanulhattak általános, és középiskolai pályafutásuk során, és tudhatták, hogy szüleikkel és nagyszüleikkel ellentétben, rá fognak kényszerülni azok használatára.

Ez jóval súlyosabb gond annál, mint ahogy azt elsőre hinnénk. Az életfogytig tartó tanulás korát éljük, és aki nem beszéli a szakmája szempontjából legfontosabb egy-két nyelvet, az aligha tudja majd tartani a lépést a világ változásaival. Számos területen a szakirodalom abszolút többségét nem fordítják le magyarra.

Az idegen nyelveken való szövegértés képességének hiánya a játékosok társadalmára is kihat. Sokan nem mernek nekikezdeni egy bonyolultabb alkotásnak, mert attól tartanak, hogy nem értik majd annak történetét. Így nekik csak az esetenként zseniális, de az esetek nem elhanyagolható részében inkább élvezhetetlen és érthetetlen fordítások maradnak. Kevés az olyan lelkiismeretes és hatékony csapat, mint például a The Elder Scrolls játékokkal foglalkozó MorroHuncsoport.

Az is előfordul viszont, hogy a videojátékok sokkal többet adnak, mint néhány kellemesen eltöltött órát. Rengetegen vannak, akik virtuális kalandjaik során nem csak szinteket lépnek, háborús konfliktusoknak vetnek véget, vagy egyéb módon diadalmaskodnak egy fiktív világban, hanem szinte észrevétlenül elsajátítanak egy idegen nyelvet.

Jómagam is egy videojátéknak köszönhetem, hogy megtanultam angolul, igaz, az én esetem alighanem elüt a megszokottól. A program ugyanis nem egy csavaros kalandjáték, vagy összetett RPG volt, hanem a Rockstar véres-beles lopakodós TPS-e, a sok vitát kavart Manhunt. Tizenévesen kevés jobb mókát tudtam elképzelni annál, hogy lesből lecsapva levágjam rosszakaróim fejét, vagy agyonverjem őket egy baseball-ütővel, így szabadidőmet szinte kizárólag a játék nyüstölésével töltöttem.

Az egyik pályánál azonban menthetetlenül elakadtam. Pedig a feladat egyértelműnek tűnt. A pálya elején meggyilkolható egyik őr hulláját kellett elvinni az adott szakasz végére. Csakhogy a tetem, ha messzire mentem tőle, egyszerűen eltűnt. Mivel a konzolokon akkoriban az ilyen súlyos bugok közel elképzelhetetlenek voltak, mert a fejlesztők és a kiadók nagy hangsúlyt helyeztek a tesztelésre, nem tudtam mire vélni a dolgot.

Döbbenetem csak tovább fokozódott, amikor a huszadik, kínnal-keservvel teli próbálkozásra végül elvittem a testet a megadott helyre, és semmi sem történt. Szégyen, nem szégyen, de 2003-ban nem volt internetkapcsolatunk, az iskolában pedig az informatikatanár megtiltotta az órák alatti netezést, így nem tudtam fellépni a világhálóra, hogy megtudjam, mi is a hiba.

Egy hétig próbáltam megfejteni a nagy talányt, mire végre rájöttem, mi a gond. A nyelvtudásom, pontosabban annak minden mérték alatti szintje volt az. Teljesen félreértettem a feladatot, és feleslegesen cipeltem magammal a hullát, mert igazából a szint egyik utolsó, a többiektől jelentősen eltérő külsejű fegyveresének a testét kellett volna leszállítanom a megadott pontra.

Más lehet, hogy csak röhögött volna azon, hogy miképpen lehetett ekkora idióta, én azonban őszintén elkeseredtem. A Manhuntot ugyanis sok mindennek lehet nevezni, csak bonyolult és összetett nyelvezetűnek nem. Ekkor határoztam el, hogy az angolórákon radikálisan csökkentem az ablakon való kibámulásra szánt időkeretet, és kicsit jobban fókuszálok a tanár mondanivalójára. A befektetett munka ha lassan is, de meghozta a gyümölcsét, és egy egészen elfogadható nyelvtudásra tettem szert az évek során, amit minden lehetséges módon igyekeztem fejleszteni. Ráadásul az érdeklődési köröm is kitágult, és mert már értettem, miről magyaráznak az egyes szereplők, bátran belevágtam a LucasArts, a Black Isle és BioWare klasszikusaiba is.

Nektek van esetleg egy, a nyelvtudás és a játékok kapcsolatához köthető történetetek? Ha igen, osszátok meg velünk a kommentek között!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward