Nvidia Tesla: hatalmas GPGPU teljesítménnyel

Az Nvidia bemutatta legújabb, professzionális felhasználásra szánt sorozatának, a Tesla névre hallgató családnak legújabb tagjait. A Tesla termékek hasonlóan néznek ki egy videokártyához, ám nem található rajtuk egyetlen videó kimenet sem, ugyanis ezek az egységek kifejezetten párhuzamos számításokat végző nehézsúlyú alkalmazások számára gyártja.

Nvidia Tesla: hatalmas GPGPU teljesítménnyel

Az Nvidia bemutatta legújabb, professzionális felhasználásra szánt sorozatának, a Tesla névre hallgató családnak legújabb tagjait. A Tesla termékek hasonlóan néznek ki egy videokártyához, ám nem található rajtuk egyetlen videó kimenet sem, ugyanis ezek az egységek kifejezetten párhuzamos számításokat végző, nehézsúlyú alkalmazások futtatására alkalmazhatóak.

A Tesla 10-es sorozat két változatban lesz elérhető. Az egyik modell Tesla C1060 Computing Processor névvel büszkélkedik, ez a megoldás nagyjából úgy néz ki, mint egy túlméretezett videokártya. Az egység T10P chippel van ellátva, amelyben 240 darab stream processzor dolgozik, az egység órajele 1,33 GHz-es. Az újdonság 4 GB 800

MHz-es (effektív 1600 MHz) GDDR3-as memóriával van ellátva, a chip és a memóriák között 512 bites memória interfész található. A kártya PCI Express 2.0 x16-os bővítőhelyre illeszkedik, a termék 160W-os TDP-vel üzemel.

Azon felhasználók számára is van megoldás, akik rack kivitelű, nagy teljesítménnyel rendelkező GPGPU terméket keresnek. Az Nvidia nekik készítette el az S1070-es rendszert, amely 1U formátumával megfelel az előbb említett speciális igényeknek. A rendszerben négy dara T10P processzor kap helyet, amelyek egyenként 1,5 GHz-es órajelen üzemelnek. A rendszer összesen 960 darab stream processzorral gazdálkodik, az egység 16 GB memóriájának köszönhetően a memória sávszélesség elméleti határa 408 GB/s körül helyezkedik el. A gyártó állítása szerint a teljes rendszer fogyasztása 700 W.

A T10P grafikus processzor 1,4 milliárd tranzisztorból épül fel, a chip másodpercenként egymilliárd lebegőpontos művelet elvégzésére képes. Ez a teljesítmény pontosan kétszer akkora, mint az előző generációs Tesla processzoré. A fejlesztők számára új lehetőség, hogy a Tesla-ban rejlő teljesítmény az Nvidia CUDA technológiájának köszönhetően maradéktalanul ki is lehet használni.

Az Nvidia állítása szerint a CUDA technológia jelenleg 70 millió GPU-n képes futni, ezek közé tartoznak az új GeForce és Quadro termékek is. Nagy előny a fejlesztők számára, hogy  a programnyelv esetében az egyes magok (stream proceszorok) rugalmasan munkára foghatóak, nincs szükség a kézi beállításukra. A szoftver fordító alkalmazása (compiler) minden szükséges módosítást elvégez, így a program alsókategóriás és csúcskategóriás termékeken egyaránt tökéletesen fut.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward