Növény–robot-hibridet fejlesztenek az MIT-n

Ha már lehetne kapni, ezt kérnénk karácsonyra.

Növény–robot-hibridet fejlesztenek az MIT-n

Az Elowan a fejlesztők elmondása szerint a kibernetikus életforma: egy olyan növény, amely folyamatos és közvetlen együttműködést folytat egy gépi rendszerrel. Bár a növényekről az utóbbi évek kutatásai alapján egyértelműen kiderült, hogy közel sem olyan passzív „elszenvedői” a környezetnek, mint ahogy az első pillantásra tűnik, a robotikus részekkel kiegészített fejlesztés új szintre emeli a növényi mobilitást, és idővel talán más tevékenységeket is.

A rendszer ugyanis képes aktívan a fény felé mozogni, mégpedig úgy, hogy ezt a mozgást a növény saját belső elektromos jelei vezérlik. A növények, ahogy mi is, aktív elektromos rendszerrel rendelkeznek, vagyis sejtjeik és szerveik egymás közt bioelektromos jelekkel kommunikálnak. Ezen jelzések teszik aztán lehetővé, hogy a növény a fény felé forduljon, a gravitációnak megfelelően, függőlegesen nőjön, alkalmazkodjon a hőmérséklethez, gyógyítsa sérüléseit és más külső tényezőkre reagáljon.

Az elmúlt évezredek során az ember háziasított bizonyos növényeket, vagyis mesterséges beavatkozással olyan új fajokat és fajtákat hozott létre, amelyek bizonyos, nekünk fontos tulajdonságokat hordoznak. Így jöttek létre a dísznövények és a haszonnövények, amelyek gyökeresen másfajta környezetben növekednek, mint egykor vadon élő őseik. És ennek a környezetnek a szabályozása során egyre több technológiai vívmányt aknázunk ki, hogy még szebb, tartósabb vagy éppen többet termő növényeket kapjunk, írja Sareen Harpreet, az Elowan egyik fejlesztője.

Ez a fajta, technológiailag gyorsított evolúció azonban mostanáig emberfókuszú volt, folytatja a szakértő. Az Elowan egy kísérlet annak demonstrálására, hogyan működhet, ha áthelyezzük, kiterjesztjük ezt a fókuszt, és magukat a növényeket kezdjük mesterséges elemekkel bővíteni. Vagyis nemcsak a világítórendszert automatizáljuk és optimalizáljuk, hanem egyúttal képessé tesszük a növényt arra, hogy maga is érdemben reagáljon a mesterséges környezetre. A fejlesztés növény és robot együttélését mutatja be: a növény érzékeli, honnan jön több fény, a robotikus rendszer pedig ezen jeleket felerősítve a jobb megvilágítottság felé mozgatja a rendszert.

A fejlesztők elmondása szerint a jövőben a hibrid más dolgokra is képes lehet, például tápanyagokat szerezhet be, mesterségesen kiegészített védekező rendszert aktiválhat, vagy a robotikus részek tartókeretet szolgáltathatnak a növény további gyarapodása számára. Vagyis ha minden jól megy elképzelhető, egy napon szobanövényeink nemcsak képesek lesznek a fényre gurulni, ahogy változnak a megvilágítási viszonyok, de akár meg is öntözik magukat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap