Shop menü

NOTHING PHONE (1) – SEMMIHEZ SEM HASONLÍTHATÓ

Egy telefon, aminek a lelkébe látsz.
Haigli Árpád
Haigli Árpád
Nothing Phone (1) – Semmihez sem hasonlítható

Szerzői értékelés

Olvasói értékelés

A Nothing Carl Pei újabb nagyobb projektje a OnePlus után, ami úgy tűnik szintén sikerre van ítélve. A most 33 éves vállalkozó valahogy mindig meg tudja találni a lelkes tech rajongókat, most pedig arra a szűkebb rétegre célzott, amelyik szereti az extravagáns megjelenésű kütyüket. A Nothing Phone (1) azonban több mint egy szimpla okostelefon pár méretes vakuval a hátulján.

Galéria megnyitása

A doboz itt is egy olyan része az egésznek, ami megér egy külön misét. A Nothing, mint márka a felhasználói élményről szól, és ez a csomagolásnál kezdődik. Ilyen dobozt szerintem még sosem láttam: lapos, és közben ugyanolyan széles, mint amilyen hosszú, rajta a telefon hátlapjával, ami áttetsző, így láthatjuk benne a komponenseket. 

A mobil mellett található még az USB-C töltő kábel, a használati útmutató, illetve egy SIM tű is. Utóbbi nem lenne akkora nagy szám, viszont ez egy teljesen átlátszó pirulába szúrt fém tű, ami megint csak nagyon mutatós.

Dizájn, ami ismerős, de mégsem hasonlítható semmihez

Ha csak magát a formát nézzük, és őszinték szeretnénk magunkhoz lenni, akkor valljuk be, hogy ez egy iPhone 12. Ugyanaz a dobozdizájn, azonos gombokkal és kamera gyűrűvel a hátlapon – ami egyébként egy nagyon szép forma, félre ne értsetek, viszont nem a Nothing találta ki. Ez egyszerre lehet tetsző vagy visszatetsző valaki számára, így ezt mindenkinek  magának kell eldöntenie. 

Ami viszont teljesen egyedi, és sehol nem láttam még, az a hátlap. Ez teljesen áttetsző, láthatjuk benne a telefon egyes komponenseit, leginkább a középen lévő réz tekercset, ami a vezeték nélküli töltésért felel, vagy a csavarokat, amik szintén remekül mutatnak. Már ez is eléggé ritka dolog egy gyártótól, viszont láttunk már hasonlót. 

A Nothing ugyanis ezt még megfejeli több mint 900 LED-del a hátlapon, amik egy egyedi formát képeznek, amit a cég Glyph felületnek nevez. Ez négy különálló alakzat, amiből egy a kamera körül, egy a jobb felső sarokban, egy középen, a réztekercs körül, egy pedig a telefon alján helyezkedik el, felkiáltó jelet képezve.

Glyph felület

A cég számos jópofa és hasznos funkciót rendelt ezekhez a LED-ekhez. Az alsó csík a telefon töltöttségét mutatja, amennyiben az töltőn van, illetve a Google Asszisztens hangjára is mozog, amennyiben megszólítjuk. A felette lévő rész pedig a csengőhangunkkal van szinkronban, ha telefonhívást kapunk. Ezeknek állítható a fényerőssége, illetve a világítás mintája is, azt viszont nem tudjuk megszabni, hogy különböző appoknál különböző minta jelenjen meg, vagy különböző szín, ugyanis mindegyik fehér.

Illetve azt is tegyük hozzá, hogy a telefonunk sokszor van a zsebünkben, amikor ezt nem látjuk, vagy ha éppen kint is van az asztalon, akkor is legtöbbször képernyővel felfelé szoktuk tenni. Így, ha ki szeretnénk használni ezt az egyedi funkciót, akkor bizony e köré kell építenünk az eddigi szokásainkat – ja és mondanom sem kell, hogy tok ugye ki van zárva, kivéve ha átlátszó. Egyáltalán nem azt akarom ezzel mondani, hogy az egész ötlet rossz, csak ezeket a szempontokat mind vegyük majd figyelembe.

Kijelző

Most, hogy átestünk az igencsak jelentős külsőségeken, elmélyülhetünk a számokban is. A Phone (1) kijelzője egy méretes, 6,55 colos, lapos, 120Hz-es OLED panel, FullHD felbontással, 1 200 nites csúcs fényerővel. Ez ugyan nem LTPO, vagyis nem képes váltani 1 és 120Hz között, viszont 60 és 120 között igen, ami már egészen jó. Amit még érdemes kiemelni, azok az azonos vastagságú kávák a kijelző szélén, amik általában vastagabbak szoktak lenni alul. A kijelző alatt helyezkedik még el egy optikai ujjlenyomat olvasó, ami remekül működik, illetve a bal felső sarokban lévő kivágásban találjuk a szelfi kamerát.

Operációs rendszer

A telefon az Android 12-n alapuló Nothing OS-t futtatja, ami elképesztően közel van a gyári verzióhoz. Egy-két apró hozzáadott extrát találunk csak, azok pedig teljesen jók és többségében csak a megjelenést vagy az animációkat érintik. A felület rendkívül reszponzív, az átmenetek simák. Ez jórészt a 240Hz-es érintés érzékelésnek köszönhető, ami annyit jelent, hogy a telefon másodpercenként 240-szer vizsgálja meg, hogy éppen hol van az ujjunk a kijelzőn. Van azért amikor kicsit megröccen a rendszer, komolyabb programok, nagyobb játékok futtatása közben például, viszont ne felejtsük el, hogy ez egy középkategóriás telefon, nem pedig egy félmillió forintos csúcskészülék.

Hardver

A motorháztető alatt egy Snapdragon 778G+ processzort találunk 8 GB RAM-mal és 128 GB belső tárhellyel, viszont ezt feltornázhatjuk 12 GB + 256 GB-ig is, ami már eléggé combos. Egy 4500 mAh-ás akkumulátor látja el a telefont, ami egy napig képes kiszolgálni minket, szóval korántsem mondanám kiemelkedőnek az üzemidőt. Ezt pedig 15 Wattal tudjuk majd vezeték nélkül, és 33 Wattal vezetékesen tölteni. Úszni sajnos nem tudunk a telefonnal, ugyanis csak IP53-as tanúsítvánnyal rendelkezik, ami annyit tesz, hogy a por nem akadályozza majd a telefont a működésben, de bejuthat a házba, folyadékokat illetően pedig esővíz ellen van csak védve.

Kamerák

A Nothing Phone nem szeretne többnek tűnni, mint ami: egy középkategóriás telefon. Szerencsére nem estek abba a hibába, mint sok más gyártó kamera téren, a több jobb elvbe, ami tudjuk, hogy nem működik.

Galéria megnyitása

A főkamera egy 50MP felbontású szenzor, f/1.88-as rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral. Ez pont annyira jó, amennyire az ilyen árú telefonok kamerái teljesíteni tudnak. Ideális fényviszonyok között nagyon szép képeket lehet vele készíteni, amik élesek, színhűek, és szívesen felraknánk őket Facebook-ra vagy Instagramra. A 2x-es opció ne tévesszen meg senkit a kamera appban, nincs telefotó szenzorja a mobilnak, viszont érdemes használni, ugyanis nem vesztünk nagyot a képminőségből, ha ezzel nagyítunk.

Amennyiben viszont ezek az ideális körülmények nem adottak, akkor zajos lesz a végeredmény és veszítünk az élességből is. Az éjszakai módban készült képekkel viszont meg voltam elégedve, ugyanis itt már jóval tovább tartotta nyitva a rekeszt a telefon, így volt ideje elég fényt begyűjteni.

A második, ultraszéles szenzor szintén csak 50MP-es felbontással bír, illetve f/2,2-es rekeszértékkel, autófókusz segítségével pedig makró móddal is rendelkezik, ami nem parasztvakítás. Szerencsére emiatt nem raktak még egy kamerát a hátlapra, ez a kiegészítés is tökéletesen teszi a dolgát. Az ezzel készült képek szintén szépek, megüti a szintet, viszont nem annyira színhű és éles, mint a főkamera. Éjszaka viszont a vártnál jobban teljesített, néhol ugyan akadt, hogy túlélesített, de az esetek túlnyomó többségében szép fotókat lehetett vele készíteni.

A Nothing képes volt kihozni egy olyan első generációs telefont, amit élveztem használni, és úgy éreztem, hogy azt kapom a pénzemért (kb.: 180 000 Ft), amit elvártam. Remek felhasználói felület egyedi megjelenéssel, ami igazán megkülönbözteti a tömegtől.

Nem, ez nem az a telefon, amit akkor veszünk, hogyha a legjobb specifikációkat szeretnénk egy bizonyos összegért. Ez egy olyan mobil, ami azoknak akar tetszeni, akik egy jó, megbízható készüléket szeretnének, letisztult felhasználói felülettel, és egy kis csavarral a dizájnban.

Összefoglalás

Szerzői értékelés

Egy telefon, ami nem hagy cserben, és még az utcán is megfordulnak utána
Szinte gyári Android felület
Egyedi dizájn
Kiegyensúlyozott teljesítmény
Vízállóság hiánya
Felejthető ultraszéles kamera
Középszerű üzemidő

Az értékeléshez kérlek jelentkezz be!

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére