Shop menü

NOTHING EAR (1) – TÉNYLEG ENNYIRE JÓ LENNE?

Hatalmas felhajtás, de miért is?
Haigli Árpád
Haigli Árpád
Nothing ear (1) – Tényleg ennyire jó lenne?

Szerzői értékelés

Olvasói értékelés

A "hype" szó sokak számára már Magyarországon sem ismeretlen, legyen szó egy limitált számban megjelenő cipőről, egy híres zenész ruhakollekciójáról, vagy éppen egy sokak által várt kütyüről. Ez a "hype", vagyis magyarul felhajtás egy termék vagy szolgáltatás iránt táplált elvárásunk is egyben, ami könnyen csalódásba fulladhat.

Így ez egy meglehetősen kétélű dolog, hiszen lehet, hogy a vásárló sokkal többet vár majd a terméktől, mint amit nyújtani tud, de egy egészséges mértékű hype sokat lendíthet az eladásokon és akár a megjelenés után is fennmaradhat.

Mai fülhallgatónk is ebbe a kategóriába esik, ugyanis már hónapokkal a megjelenése előtt hatalmas médiafigyelmet kapott a „Nothing” nevű cég, ami Carl Pei legújabb vállalkozása. Aki esetleg nem ismerné, a jelenleg 32 éves fiatalember Pete Lau-val karöltve alapította meg a OnePlus-t még 2013-ban, ami egy meglehetősen sikeres céggé nőtte ki magát az évek során. Carl most új vállalkozása élén vezeték nélküli fülhallgatókkal akar betörni a piacra, amik igazán extravagánsan néznek ki.

Galéria megnyitása

A doboza a OnePlus-hoz hasonlóan most is különleges mattfekete borítás, amin elöl igencsak nagyban díszeleg a fülhallgató, hátul pedig egy minimalista ábrát láthatunk, alatta pár alap információval, amit egy retro betűtípussal írtak – még a pixeleket is meg lehet számolni. 

Amennyiben ezt a borítást lehúzzuk, feltárul egy ezüst doboz, amiben megtaláljuk magukat a füleseket a töltőtokkal együtt, alatta egy USB-C töltőkábelt, illetve különböző méretű gumiharangokat és egy leírást. Itt megint csak sikerült elérni azt, hogy a kicsomagolás egyfajta élmény legyen, ne csak egy unalmas „feladat”.

Minden jó termék megpróbál valamivel kitűnni a tömegből, nos a Nothing ezt a külsejével teszi, ami egy igazi műalkotás, ha lehet így fogalmazni. A megjelenés igencsak extravagáns, így szerintem két táborra osztja az embereket. Lesz aki majd utálja, illetve olyan is aki imádja. Nekem személy szerint nagyon bejön ez a dizájnnyelv, egy fülhallgató pedig már majdnem ékszernek számít manapság, így nem árt ha jól is néz ki.

A töltőtok igencsak méretesre sikeredett, ez egy szélein lekerekített négyzet, ami majdnem teljesen átlátszó, a tetején pedig kapott egy kis bemélyedést, ami bizonyára praktikus célokat szolgál – így könnyebben ki tudjuk majd venni a zsebünkből. Emellett egy remek dizájnelem is, illetve fidget spinnerként is használható. Az átlátszó külső nagyon szép, de ha nem vigyázunk rá, akkor egy idő után gyűjteni fogja a karcokat. Kívül találunk még egy USB-C portot, valamint egy gombot, amivel a belső, akkumulátor töltöttséget jelző LED-et ébreszthetjük fel. A tok mágnesesen záródik, és a fülhallgatókat is azzal tartja a helyén, ezek pedig igencsak erősek.

A fülhallgatóink félig matt feketék, félig pedig átlátszóak (létezik fehér változat is), kicsit talán hasonlít egy AirPods Pro-ra, csak sokkal menőbb. Illetve hadd tegyem hozzá, hogy ez az átlátszóság mérnöki mestermunka is, hiszen nem csak arról van szó, hogy nem festették le a műanyag házat. Egy fülhallgató esetében ugyanis általában ragasztással szokták megoldani ez egyes komponensek összeillesztését, ami viszont nem éppen szép, persze ez senkit nem érdekel, amíg nem látszik. Ebben az esetben viszont ezt enélkül kellett kivitelezni, illetve az egyes alkatrészeket is úgy kellett elrendezni, hogy az szépen nézzen ki, hiszen szem előtt lesznek. 

A fülhallgatók kaptak egy Nothing ear (1) feliratot is az oldalukon, a tok pedig egy ear (CASE) feliratot, ami engem kicsit az OFF-WHITE márka dizájnjára emlékeztet, ahol a cipőfűzőre idézőjelben van felírva, hogy „SHOELACE”, vagyis cipőfűző. Ezt egyáltalán nem mondanám koppintásnak, mivel megvan a kellő identitása ennek a megoldásnak is, a maga egyedi pixeles betűtípusával. Illetve fontos még hozzátenni, hogy az eszköz minden egyes darabja, így a fülesek és a tok is nagyon minőségi - jó érzés kézbe fogni, egyáltalán nem az a kopogós műanyag.

Lehet, úgy érződik, hogy túl sokat beszélek a külsőről, viszont ez a termék erről szól, és azokat az embereket célozza akik számára fontos az, hogy mit raknak a fülükbe, és hogy az jól nézzen ki. Hozzátenném még azt is, hogy ennyien még sosem nézték meg a fülhallgatómat az utcán, az ismerőseim is sokat kérdezgettek róla, pedig gyakran tesztelek hasonló termékeket. Sőt egyszer sorban állás közben valaki meg is szólított, hogy: -Bocsi, de az ott egy Nothing ear (1)? Őszintén mondom, ez nagyon meglepett, ugyanis nem gondoltam volna, hogy Magyarországon is ennyire ismert lenne ez a termék, esetleg maximum a tech fanok körében. 

Félretéve a külsőségeket, beszéljünk a belbecsről is, ugyanis ott sem kell szégyenkeznie a fülesnek. A túlméretes tokunk, ami éppen csak elfér a zsebemben a mobilom mellett szerencsére nem csak díszként szolgál, ugyanis ezzel akár 34 óráig is hallgathatunk majd zenét, ami jóval több mint a Samsung 28 órája, az Apple AirPods-ról már nem is beszélve. Persze érdemes azt is hozzátenni, hogy maguk a fülesek annyira nem bírják sokáig egyedül, aktív zajszüréssel az üzemidő ugyanis körülbelül 4 óra, míg anélkül 5,7. Emellett vezeték nélküli töltésre is képes a tokunk, aminek én nagyon örültem.

A fülhallgató egy 11,6mm-es dinamikus drivert használ méretes légkamrákkal, aminek köszönhetően meglehetősen jó hangzása van, különösen ilyen áron. A basszusok teltek és a vokálok is tiszták, a magasak a felső tartományban viszont nem mindig tökéletesek. Illetve kellően hangos is, én általában 50-60% körül hallgattam őket. Illeszkedés szempontjából nekem nagyon jók voltak a Nothing fülesek, egyszer sem akartak kiesni, és nem is éreztem, hogy nagyon benn lennének, ugyanis egyenként csupán 4,7 grammot nyomnak.

Galéria megnyitása

A már említett aktív zajszűrés igencsak szép ilyen áron, illetve a füles kapott transparency módot is, ami beengedi és felerősíti a külső zajokat. Mind a két funkció jól működött, ha le kéne írnom az erősségét, akkor azt tudnám mondani, hogyha egy AirPods Pro 10-es, akkor ez nagyjából 6-os. Persze ne felejtsük el, hogy az Apple fülhallgatója körülbelül háromszor annyiba kerül, így ezt inkább csak referenciának szántam.

Alkalmazás is van a fülhallgatókhoz, ami a fülesekhez hasonlóan elképesztően letisztult és dizájnos. Itt láthatjuk a töltöttségünket, személyre szabhatjuk a gesztusvezérlést, illetve kiválaszthatjuk a kívánt zajszűrési módot is. Utóbbit természetesen a fülhallgatókon is meg tudjuk tenni, hosszan nyomva tartással. 

Galéria megnyitása

Emellett kapunk még két gesztust, két koppintás alapértelmezetten megállítja, illetve elindítja a zenét, a hárommal pedig előre léphetünk. Én személy szerint sajnálom, hogy az egy koppintás kimaradt, ugyanis az sokkal gyorsabb lenne. Ezt a cégek általában azzal indokolják, hogy így kikerülhető az, hogy véletlenül megállítsuk, vagy elindítsuk a zenét, bár én ezt inkább opcionálissá tenném az alkalmazáson belül.

Szerintem egy remek termékkel nyitott a Nothing. Aki egy relatíve olcsóbb középkategóriás vezeték nélküli fülest keres 40 000 Ft alatt, és szereti az extravagáns kiegészítőket, az nagyon meg lesz vele elégedve. Az esetben nem érdemes őt választanunk, ha nagyon fontos számunkra a fülhallgató üzemideje tok nélkül, ez ugyanis eléggé karcsúra sikeredett. Egyéb esetben viszont megkapunk minden szükséges funkciót, amire csak szükségünk lehet, egy csinos csomagolásban.

Összefoglalás

Szerzői értékelés

Egy üde színfolt a szürke hétköznapi fülhallgatók között
Megkapó dizájn
Hosszú üzemidő (tokkal)
Jó hangzás
Túlméretes tok
Rövid üzemidő (tok nélkül)

Az értékeléshez kérlek jelentkezz be!

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére