Norovírusokat detektál egy új telefonos alkalmazás

A rendszer már egészen kis mennyiségben is képes kimutatni a hányást és hasmenést okozó kórokozó jelenlétét a vízből.

Norovírusokat detektál egy új telefonos alkalmazás

Az Arizonai Egyetem kutatóinak rendszere egy okostelefonokra szánt mikroszkópos kiegészítővel és egy független fényforrással 10 attogramm/ml norovírus detektálására is képes, ami a fejlesztők elmondása szerint hat nagyságrenddel nagyobb érzékenységet jelent, mint amivel a többi létező detektor bír.

Ez pedig a cél szempontjából fontos lehet, hiszen már néhányszor tíz norovírus részecske is elég lehet ahhoz, hogy megbetegítsen valakit. A vizsgálatok szerint a leggyakrabban a téli hónapokban felbukkanó, fertőző gyomorbetegséget kiváltó kórokozó áll minden második felnőtt gyomor- és bélrendszeri gyulladásos eset hátterében. A vírus rendkívül változatos körülmények között is képes fennmaradni, a szervezeten kívül órákig fertőzőképes marad, és számos fertőtlenítőszerrel szemben rezisztens, így nagyon könnyen okoz járványt. Különösen olyan zárt környezetekben és közösségekben, mint egy szállodahajó, vagy éppen a 2018-as téli olimpia résztvevői.

A most kifejlesztett gyorsteszt úgy működik, hogy a vizet egy papír tesztcsíkra kell csepegtetni, amelyen norovírus-antitesteket hordozó, fluoreszcens polisztirén gyöngyök vannak. A vírusrészecskék jelenlétében a gyöngyök kis csomókba gyűlnek össze ezek körül, ami olyan mértékű helyi fluoreszcenciát vált ki, amely látható lesz az okostelefonos mikroszkóppal. Az alkalmazás elemzi az elkészült képeken felvillanó pixeleket, és ezekből következtet a vírusrészecskék számára.

A tesztelés tehát a terhességi tesztekhez hasonlóan működik, amelyek során a tesztcsík a hCG nevű hormon jelenlétét mutatja ki a vizeletből, szintén antitestek segítségével. A norovírusok ételekből és italokból való detektálása jelenleg többnyire a virális DNS replikálásával és szekvenálásával zajlik, ami órákat vesz igénybe és csak laborkörülmények között oldható meg. A mobilos megoldás azonban az eddigi vizsgálatok alapján hasonlóan hatékony, helyben alkalmazható, azonnal eredményt ad, és sokkal olcsóbb is. A kutatók jelenleg arizonai ivóvíz-készleteket tesztelnek a rendszerrel, a következő fázisban pedig betegmintákon akarják kipróbálni, hogy a tesztcsík a fertőzés korai kimutatására is alkalmas-e.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap