Nincs kapcsolat az Opportunity marsjáróval

A rover hatalmas homokviharba került, és várhatóan nem is fogunk hallani felőle, amíg ki nem tisztul az idő.

Nincs kapcsolat az Opportunity marsjáróval

A NASA már a hétvégén jelezte, hogy gondok vannak a 2004 óta a Marson tartózkodó járművel, mivel egy homokvihar annyira felkavarta a légkört, hogy a rover napelemei nem kapnak elég energiát a működés biztosításához. Az ég kitisztulásához várhatóan hetekre lesz szükség, és bár a mérnökök optimisták a helyzettel kapcsolatban, érthető módon egy kicsit idegesek is.

A vihart még májusban észlelte először az MRO nevű műhold, és június 4-re annyira porossá vált a légkör, hogy az irányítók energiatakarékos üzemmódba kapcsolták a rover rendszereit. A következő napra aztán a láthatóság annyira lecsökkent, hogy az Opportunity már nem volt képes érdemi méréseket végezni, így a mérnökök arra utasították a marsjárót, hogy 48 órán keresztül maradjon nyugalomban, és rádiókapcsolatot se próbáljon létesíteni. Ezt a következő bejelentkezésnél újabb 72 órával toldották meg, azonban a fényviszonyok még mindig annyira rosszak a Marson, hogy a rover energia hiányában valószínűleg nem lesz képes bejelentkezni a következő ütemezett időpontban, mondják az irányítók.

Galéria megnyitása
Így sötétült el az ég az Opportunity felett

Az utolsó bejelentkezésnél ugyanis az Opportunity mindössze 22 wattóra energiát tudott megtermelni. Ami arra elég, hogy működtesse a fedélzeti órát, és időnként felébressze a rendszereket, hogy ellenőrizze, mennyi napfényt kapnak a napelemek. Ha a rover ismét elég energiát kap, helyreállítja a kapcsolatot a NASA-val, és folytatja küldetését. Amíg viszont nem ez a helyzet, újra és újra visszaalszik majd, amíg a légkör kellően kitisztul.

Ha az energiatartalékok annyira lecsökkennek, hogy a rover már az órát sem tudja működtetni, akkor sincs tragédia. Ebben az esetben amint elég napfény éri a napelemeket, az óra újra beindul, és vele az előzőekben ismertetett folyamat is újra kezdetét veszi, vagyis a marsjáró rendszeres időközönként ellenőrizni kezdi a körülményeket, és ezek fényében folytatja tovább működését vagy megy vissza aludni. Az utóbbi helyzet csak azért problémásabb, mert az óra kikapcsolódásával a NASA nem fogja előre tudni, mikor várhatja az Opportunity következő adását.

Ha azonban hosszabb ideig energia nélkül maradnak a rover rendszerei, az gond lehet, mivel a fedélzeti műszerek egy részét fűtés hiányában károsíthatja a marsi hideg. A helyzeten ugyanakkor sokat javíthat az a tény, hogy az Opportunity működési területén jelenleg nyár van, illetve az is, hogy a homokviharok során a felszín általában kevésbé hűl le, mint egyébként jellemző. Így akkor is van esély a marsjáró „feltámadására”, ha az esetleg hónapokig néma marad. A mérnökök azonban bizakodnak, hogy az Opportunity-vel újra helyreállhat a kapcsolat, amint a légkör egy kicsit kitisztul.

Galéria megnyitása
A vihar már a Curiosity kráterében is jelentősen rontani kezdte a látási viszonyokat

A marsjáró egyébként meglepően jó állapotban van ahhoz képest, hogy mennyire régóta vizsgálódik a vörös bolygón. Bár kerekei közül már csak kettő irányítható, és robotkarjának egyik ízülete is rakoncátlankodik, továbbra is rengeteg értékes adatot szállít az Endeavor-kráter peremének egyik völgyéről, amelyet jelenleg vizsgál. A völgy azért különösen érdekes a kutatók számára, mert a műholdas felvételek alapján úgy tűnik, hogy víz vájta ki, és erre keres most bizonyítékokat a felszínen a marsjáró.

Ha a vihar elvonul, a marsjárónak minden esélye megvan a helyrerázódásra, ugyanis a „Naprendszer legjobb akkumulátorával” rendelkezi, ahogy a projekt egyik vezetője, John Callas fogalmazott. Az Opportunity akkuja még ma is 85 százalékos kapacitással üzemel, ami valóban irigylésre méltó.

A marjáró küldetését megzavaró vihar maga is izgalmas jelenségnek számít, hiszen ekkora vihart 2007 óta nem észleltek a bolygón. A szakértők így jelenleg a Mars körül keringő műholdakkal vizsgálják, mi okozhatja, hogy egyes időjárási jelenségek hirtelen megerősödnek és bolygóméretűvé válnak a szomszédos planétán.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap