Nighthawk M1: Gigabites 4G LTE router rengeteg extrával

Kipróbáltuk a Netgear ütős kis mobil routerét, amely rendkívül jó felszereltséggel érkezik, de ennek alaposan meg is kérik az árát.

Nighthawk M1: Gigabites 4G LTE router rengeteg extrával

A Netgear picivel több, mint egy éve mutatta be a világ első Gigabites osztályú 4G-s mobil routerét, ami sokkal több, mint egy egyszerű mobil HotSpot, hiszen nagy kapacitású belső akkumulátorának köszönhetően különböző eszközök töltésére éppúgy képes, mint a külső adattárolókon, illetve microSD kártyán lévő tartalmak megosztására. A Netgear Nighthawk M1 extraként még médiaszerverként és fájlszerverként is funkcionálhat, tehát igazán sokoldalú.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A Nighthawk M1 egy kompakt, ám kicsit nehéz „doboz” formájában érkezik, ami 105,5 x 105,5 milliméteres alapterülettel rendelkezik, magassága pedig 20,35 milliméter. A 240 grammos apróság fedélzetén egy 5040 mAh-s akkumulátor teljesít szolgálatot, ami egyetlen teljes töltéssel akár egy teljes napig is képes ellátni az eszközt árammal. Jó hír, hogy az akkumulátor könnyedén hozzáférhető, csak az alsó takarólemezt kell ehhez levenni, így cseréje is egyszerű. Az akkumulátor alatt találjuk a SIM kártyahelyet, ahova Mini méretű SIM kártya fér, így a nano formátumú kártyákhoz szükség lesz átalakító adapterre is. A normál méretű SIM kártyákat általában a szolgáltatónál lehet méretre vágatni vagy cserélni – ha kifejezetten ehhez az eszközhöz veszünk szolgáltatást, akkor alapból a megfelelő méretű kártyát kapjuk. Az akkumulátor mögötti részen egyébként a router alapértelmezett admin jelszava, valamint a WiFi hálózat SSID neve és a WPA2-es jelszó is megtalálható, amelyekre az első beüzemelésnél szükség lesz.

Galéria megnyitása
SIM a helyén, átalakítóval

Az egyidejűleg maximum 20 WiFi-s konfiguráció kiszolgálására képes eszköz egyébként egy 2,4 hüvelykes képátlójú LCD kijelzővel is fel van szerelve, ami elsőre úgy tűnhet, hogy érintő támogatást is nyújt, ám erről szó sincs. Az első bekapcsolásnál a rendszer végigvezet a beállítási procedúrán, segít a beállítások elvégzésében, megjeleníti a WiFi-vel kapcsolatos tudnivalókat, valamint a további beállítások eléréséhez szükséges linket is megmutatja. Az egyes lépések között a bekapcsoló gomb rövid megnyomásával lépkedhetünk. Az eszköz kikapcsolásához egyébként 5 másodpercig nyomva kell tartani ezt a gombot. A konfigurálás végén a router megjeleníti az adott mobilhálózat jelerősségét, valamint az aktuális adatforgalom állását, illetve a hónapfordulóig hátralévő napok számát is.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A ház bekapcsoló gombbal szembeni oldalán egy USB 3.0 Type-C, egy USB 3.0 Type-C, illetve egy RJ-45-ös GbE portot találunk. A két gumilap alatt egy-egy TS-9-es antenna csatlakozó lapul, amelyekkel növelhető a jelerősség, ahol éppen szükséges. A fentebb említett microSD memóriakártya-olvasó a hátlap levétele után, a Reset feliratú mélyedés oldalában található, eléréséhez nem kell kivenni az akkumulátort, mint a SIM kártya esetében. MicroSD memóriakártyából maximum 256 GB-os használható az eszközzel a hivatalos weboldal szerint, a támogatott fájlrendszerek pedig az NTFS, a FAT32, a FAT16 és a HFS/HFS+.

Az USB-C port különlegessége, hogy ezen keresztül nem csak az akkumulátort tölthetjük, de úgynevezett Tether funkciót is elérhetünk, vagyis ha noteszgépre, illetve asztali számítógépre csatlakoztatjuk a mobil routert, akkor a töltéssel egy időben mobilinternet kapcsolathoz is jutunk, illetve a belső tárhelyeket is elérjük.

Tartozékok

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A dobozban a szükséges dokumentáció mellett megtaláljuk az univerzális töltőadaptert, amihez európai és angol szabványú konnektorfej egyaránt jár, amelynek hátulján USB port található. Ide csatlakozik az USB Type-A -> USB Type-C kábel, amelyen keresztül 2 amperes töltőáram folyhat a mobil router felé. A dobozban foglal helyet maga az lítium-ion akkumulátor is, amely 5040 mAh-s kapacitással bír és egy teljes töltéssel akár 24 órányi üzemidőt is biztosíthat, felhasználási módtól függően. Ezen felül itt van még a router hátlapja is, amit egyszerűen a helyére lehet pattintani, ha a SIM kártyát, illetve az akkumulátort a helyére tettük – a microSD kártyát később is be lehet illeszteni az olvasóba, amennyiben szükség van rá.

A router hardveres felépítése

A router alapját egy Qualcomm MDM9250-es chip adja, amelyhez 512 MB-nyi NAND Flash tárhely és 512 MB-nyi rendszermemória kapcsolódik. A WiFi vezérlő szerepét egy QCA6174A típusú lapka tölti be, amely 2x2:2 802.11 a/b/g/n/ac támogatással rendelkezik. A második WiFi vezérlő egy QCA9377-es megoldás, ami 1x1:1 kiépítésben érkezik és szintén 802.11 a/b/g/n/ac támogatást nyújt a rendszer számára. A Gigabites Ethernet portot az MDM9250-es lapka kezeli. A modem szerepét egy Snapdragon X16 LTE modemre osztották, amihez egy Qorvo QM58101 típusú MMPA kapcsolódik (Multimode Multi-band Power Amplifier). Az energiamenedzsmentet egy Qualcomm PMD9655-ös vezérlő kezeli, a Quick Charge funkcióért pedig egy Qualcomm SMB1356-os chip felel, de van még a fedélzeten egy Realtek RTS5411-es USB 3.1 Gen1-es USB hub is, amihez az USB Type-C port is kapcsolódik.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A termék LTE CAT16 osztályú vevővel rendeklezik, ami négysávos Carrier Aggregation (vivő aggregáció) funkcióval tudja elérni az 1 Gbps-os maximális letöltési és a 150 Mbps-os maximális feltöltési sebességet. Az LTE/4G sáv esetén 700/900/1800/2100/2600 MHz-es támogatás áll rendelkezésre, míg a 3G esetében 850/900/1900/2100 MHz-es sávokat kezel a rendszer.

Szoftver

Galéria megnyitása
Beüzemelés

A mobil routert az első konfigurálás alkalmával kétféle módon érhetjük el: vagy letöltjük a mobilalkalmazást, ami Androidra és iOS-re egyaránt elérhető, vagy beírjuk webböngészőnkbe az m1login.net címet. Mindkét esetnél előfeltétel, hogy a router 2,4 GHz-es vagy 5 GHz-es WiFi csatornájára kell kapcsolódni, vagy alternatívaként az USB-C portot is használhatjuk, hiszen ezen keresztül is elérhető a webes felület és a mobilinternet is. A konfigurálás során új admin jelszót kell megadnunk, valamint a WiFi csatornákat is új kódokkal kell ellátnunk, de legalábbis ajánlott így eljárni. A rövid konfigurálás után azonnal hozzáférhetünk a beállításokhoz, amelyek között meglepően sok opcióval találkozhatunk.

Galéria megnyitása
Kezdőlap

A főoldalon a mobilinternettel kapcsolatos információkat láthatjuk, valamint az akkumulátor töltöttségéről is információt kapunk. Kicsit lejjebb görgetve a két WiFi csatorna adatai is elérhetővé válnak. A WiFi esetében egyébként lehetőség van kétsávos módra, de akár csak a 2,4 GHz-es vagy csak az 5 GHz-es tartományt is választhatjuk, ha eszközparkunk ezt indokolja. Az egyes WiFi csatornáknál szabályozhatjuk a sávszélességet, megadhatjuk a WiFi hatótávolságot, vagyis módosíthatjuk az adóteljesítményt, de akár a WPS funkció engedélyezésére és tiltására is van mód, sőt, azt is be lehet állítani, mennyi tétlenség után lépjen alvó állapotba a WiFi kapcsolat. Ez az akkumulátoros üzemidőt nagyban növelheti, érdemes használni. Szintén hasznos dolog a Data Offloading opció, amelynek köszönhetően vagy helyi WiFi hálózatra, vagy helyi vezetékes hálózatra kapcsolhatjuk a routert, így a mobilinternet helyett az otthoni internetet használhatjuk a routrehez kapcsolódó eszközökön. Ethernet Offloading használatakor az USB-C port Tethering funkciója nem működik, vagyis a csatlakozó PC, illetve noteszgép nem jut internethez USB-n keresztül, de az akkumulátort így is töltheti.

Galéria megnyitása
Beállítások

A beállítások között megtaláljuk a kijelző fényerejét szabályozó csúszkát, de a DLNA és UPnP támogatás ki és bekapcsolására is van mód. A menü nyelvét magyarra sajnos nem lehet átállítani. A menüpontok között firmware frissítéssel kapcsolatos beállítás is lapul, de a beállítások mentésére, gyári állapot kezdeményezésére és a router újraindítására is van mód.

Galéria megnyitása
Mobilhálózat beállításai és adatai

Kicsit mélyebbre hatolva megtekinthetjük a mobilhálózattal kapcsolatos információkat (jelerősség, hálózat típusa, cellaazonosító, stb...), valamint sávrégiót is választhatunk, amennyiben az automatikus beállítás nem felel meg. A rendszer képes értesítést küldeni, ha elérjük az adatkorlátot, alacsony az akkumulátor töltöttsége, új üzenetet kapunk vagy éppen szoftverfrissítés érkezik, azaz minden fontos esetről időben értesülhetünk. A menü tartalmaz hálózati térképet is, amin megtekinthetjük, milyen eszközök kapcsolódnak az eszközre. Ezeket az eszközöket szülői felügyelettel korlátozhatjuk: létrehozhatunk fekete és fehér listát, valamint az OpenDNS szolgáltatást is hozzárendelhetjük a routerhez. A router ezzel együtt a Netgear Arlo sorozatú kameráit is képes kezelni, amelynek során bázisállomásként támaszkodhatunk rá.

Galéria megnyitása
A médiakezelő

Az admin felületen keresztül elérjük az USB-s adattároló és a microSD kártya tartalmát. A mobilappnál a támogatott videó, zene és képformátumok jelennek meg, amelyek a helyi lejátszón keresztül indulnak el. Ez iOS alatt a Safari webböngésző volt, ami nem sok fájltípust támogatott. PC-n már jobb volt a helyzet, de itt is az adott webböngésző képességeitől függ, mit hogyan lehet lejátszani. A webes felületen egyébként a teljes adattároló tartalma is megtekinthető, a különböző fájlokat másolhatjuk és törölhetjük, valamint letöltésükre is van mód. Egyedül itt, vagyis a webes felületen van mód az adattároló szabályos leválasztására, a mobilapp ugyanis ilyen funkciót nem kínál.

Galéria megnyitása
Vegyes beállítások (Ethernet Data Offloading, Hálózati térkép, adattároló információk, értesítési lehetőségek)

Szükség esetén DLNA szerver is rendelkezésre áll, ám a Fájlkezelőn keresztül történő elérés nálunk sajnos nem működött, pedig több konfiguráción is kipróbáltuk, többéle Windows 10 kiadással (2018 October Update, 2018 April Update, 2017 Fall CreatorsUpdate). Elvileg a router IP címét megadva, majd a mymedia/card vagy a mymedia/usb elérési utat utána írva meg kéne jelennie a tartalmaknak, mintha egy NAS-t böngésznénk. A támogatott összes fájlrendszerrel próbálkoztunk a microSD kártya és a pendrive/külső HDD esetében, de nem jártunk sikerrel, pedig ez egy igen fontos funkció, hiszen nélküle csak az admin felületen keresztül oszthatunk meg olyan microSD-s és USB-s tartalmakat, amelyek egyébként nem tartoznak a DLNA szerver hatáskörébe.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A mobilapp mellett érdemes néhány szót ejteni a webes felhasználói kezelőfelületről is, amit PC-n vagy noteszgépen érdemes megnyitni – vagy legalábbi egy táblán. Itt találunk fájlkezelőt, amivel a különböző tartalmakat kezelhetjük, de az adattár szabályos leválasztása is működik a felületen keresztül. A PC-s opciók ezt leszámítva nagyjából ugyanazok, mint amiket fentebb tárgyaltunk, a körítés azonban kicsit más: szellősebb, emészthetőbb és összességében jobban át lehet tekinteni, mint a mobilappot.

Sebességtesztek – Mobilinternet

A router beálíltása után következett a tesztelés, amelynek keretén belül a Speadtest.net alkalmazásával lemértük, milyen le- és feltöltési sebességeket lehet elérni a termékkel. A sok-sok próbálkozás során 110 Mbps-os maximális letöltési és 35 Mbps-os feltöltési sebességre sikerült szert tenni a Telekom 4G hálózatán. Itt jegyeznénk meg, hogy a teszteléssel érdemes finoman bánni, ha forgalomkorlátos mobilinternet csomaggal rendelkezünk, ugyanis néhány teszt után könnyedén elfogy 1 GB-nyi adatforgalom.

Galéria megnyitása
Négy teszt eredménye, különböző szerverek használatával

A reklámozott Gb LTE sebességszint a rendelkezésre álló négy LTE sáv összefűzésével működik az ausztrál Telstra és az amerikai AT&T hálózatán, idehaza azonban nincs mód a GbE LTE sebesség elérésére. Azért a 100 Mbps körüli letöltési- és a 40 Mbps körüli letöltési tempó sem rossz.

Érdekesség, hogy ugyanezzel a szolgáltatással egy iPhone SE telefonról mérve csak 40 Mbps körüli letöltési és 20 Mbps körüli feltöltési sebességet mértünk, vagyis a mobil router gyári antennái elég jók – és ezt a két TS-9-es antennacsatlakozón keresztül külső antennákkal tovább lehet javítani, ahol éppen szükséges.

Sebességtesztek – WiFi

Mivel a router otthon akár vezeték nélküli hozzáférési pontként is használható, ha hozzákapcsoljuk az otthoni hálózathoz, így azt is megnéztük, mire megy a termék a szokásos tesztkörnyezetben egy helyiségen belül, egy fal közbeiktatásával, illetve két falon keresztül. A teszteket 2,4 GHz-es és 5 GHz-es frekvencián egyaránt elvégeztük és az alábbi eredményeket kaptuk.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Mivel mobil routerről van szó, az eredmények egyáltalán nem rosszak, de azért azt is tudni kell, hogy ha a hatótávolságot maximumra állítjuk, az akkumulátoros üzemidő gyorsan fogyni kezd attól függően, hány eszközt szolgál ki éppen a router, illetve csatlakozik-e hozzá microSD kártya és USB-s adattároló.

Akkumulátoros üzemidő

A teljes töltést követően két napig készenlétben várta a router a megpróbáltatásokat, ebben az időszakban mindössze 6%-nyi töltöttséget veszített, mivel töltés után minimálisan használtuk is. Később, nagyjából 12 órányi folyamatos használat és tesztelést követően 6%-ra merült az akkumulátor, azaz összességében 14 óra körüli üzemidőt mértünk, mindezt úgy, hogy az eszköz több kör WiFi tesztet bírt ki, folyamatos másolásokkal, benne lévő microSD kártyával, illetve 4-5 órán át csatlakozó USB-s adattárolóval. Konzervatívabb használat mellett a 16-18 órányi üzemidő simán tartható, adattárolók nélkül pedig a 20-22 óra is, amennyiben az energiatakarékossággal kapcsolatos tippeket megfogadjuk. Ha csak az egyik WiFi sávot használjuk, kapcsoljuk ki a másikat, vegyük le a router kijelzőjének fényerejét és a használaton kívüli adattárolókat válasszuk le. Egyes felhasználói beszámlók szerint nagykapacitású microSD kártya folyamatos használatakor a normál állapothoz képest jelentősen lecsökken az akkumulátoros idő: a készenléti állapot teljes feltöltés esetén extrém esetekben csak néhány óra lehet.

Verdikt

A Netgear Nighthawk M1 egy meglehetősen ütőképes mobil router, ami kellően sokoldalú, egyszerre akár 20 WiFi eszközt is képes kiszolgálni, akkumulátoros üzemideje 14 és 24 óra között helyezkedik el és a különböző USB-s vagy microSD-s tartalmakat is meg tudja osztani az eszközök között. Nagyon hasznos dolog a Data Offloading funkció, amelynek köszönhetőenWiFi vagy Ethernet alapon tehermentesíthetjük a mobilinternetet, így otthon a korlátlan vezetékes internet mellett vehetjük igénybe a router szolgálatait. A szoftver kezelhetősége és funkcionalitása összességében jó volt, egyedül a NAS üzemmóddal kapcsolatos nehézségek árnyalták be egy kissé a képet: a fórumokat böngészve mások nem sűrűn tapasztaltak hibát, mi azonban belefutottunk. Hogy ez szoftverfrissítéssel kapcsolatos hiányosságra vagy egyéb hibára vezethető-e vissza, annak utánakérdeztünk, amint érkezik válasz, természetesen frissítjük vele a cikket.

Galéria megnyitása

Az USB-C porttal felszerelt, mobil töltőállomásként is használható Nighthawk M1 router sebességek terén jól vizsgázott mind mobilinternet, mind pedig WiFi kapcsolat terén és a GbE port is hozta a tőle elvárható szintet. Az USB-C portos Tethering funkció kényelmes használatot tesz lehetővé, hiszen ekkor vezetékkel kapcsolhatjuk magunkat a routerhez, ami sok esetben jöhet jól – például repülőtéren, kávézóban vagy egyéb helyzetekben. A DLNA szerver és az UPnP támogatás szintén jó szolgálatot tehet, ezek kiválóan működtek is, csak úgy, ahogy a mobiltöltő opció is.

A Nighthawk M1 összességében egy kellemes mobil router, ami főleg akkor jöhet jól, ha sokat dolgozunk terepen munkatársainkkal, akikkel különböző dokumentumokat vagy fájlokat is gyakran meg kell osztanunk. A router nagyobb családokban is jó szolgálatot tehet, igaz, átlagfelhasználói szemszögből nézve egy kissé borsosnak tűnik a 119000 forint körüli ár, de ha a felszereltséggel és az egyéb tulajdonságokkal meg vagyunk elégedve, jó választás lehet a termék.

A Nighthawk M1 mobil routert a Netgear hazai képviseletétől kaptuk kölcsön tesztelésre!

Hasznos hivatkozások:

Kapcsolódó termékek arrow_backward arrow_forward
Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward