NGFF: helytakarékos SSD-k és PCIe eszközök készülhetnek

Az Intel mindent megtesz annak érdekében, hogy az ultrabookok még kompaktabbak, még vékonyabbak lehessenek.

NGFF: helytakarékos SSD-k és PCIe eszközök készülhetnek

A korábbi hírek alapján talán már nem meglepő, hogy a különböző vállalatok műhelyében készülnek az 5 milliméter vastag, kifejezetten az ultravékony noteszgépek igényeihez szabott mobil merevlemezek, amelyek közül az elsőt pont a Western Digital mutatta be, méghozzá az IDF 2012 alkalmával.

Az Intel tarsolyában a jelek szerint más is lapul, amely hozzájárulhat az ultravékony noteszgépek kompaktságának növeléséhez és vastagságuk, illetve tömegük csökkentéséhez. Az új megoldás NGFF (Next Generation Form Factor) néven mutatkozott be és nem csak az mSATA alapú SSD meghajtók, hanem az mPCIe alapú bővítőkáryták helyét is megpróbálja majd átvenni.

Az NGFF alapú SSD meghajtók közül a legkisebbek 42 x 22 milliméteres mérettel bírnak majd és nem lesznek vastagabbak 3 milliméternél. Az egyoldalas termékek mellett kétoldalas példányok is készülnek, amelyek már 4 milliméter vastagok lesznek, de mellettük nagyobb, hosszabb SSD-k is rendelkezésre állhatnak, amelyek már akár 110 milliméter hosszúak is lehetnek. A nagyobb PCB nyújtotta extra helyet természetesen több NAND Flash memóriachip alkalmazására használják fel, így nagyobb adattároló kapacitás érhető el. A jelenlegi információk szerint a NAND Flash chipek helytakarékos elrendezése mellett akár 512 GB-nyi tárhely is rendelkezésre állhat. Összehasonlításképpen napjaink mSATA formátumú SSD meghajtói általában 51 x 30 milliméteres mérettel érkeznek, vastagságuk pedig ~5 milliméter.

Az NGFF formátum persze nem csak az SSD meghajtók esetében lesz majd fontos: az új formátum köré PCIe alapú bővítőkártyákat is lehet majd építeni. Alapjában véve háromféle csatolófelület áll majd rendelkezésre. Az SSD meghajtók esetében a Socket 2-es és Socket 3-as megoldásokat használják, amelyek kettő, illetve négy PCI Express sáv alkalmazását teszik lehetővé. A Socket 1-es csatolófelület a WiFi bővítőkártyák számára lesz majd fontos – utóbbinál valószínűleg csak egyetlen egy PCI Express sáv áll majd rendelkezésre.

Napjainkban az mSATA csatolófelület fizikailag kompatibilis a Mini PCI Express slotokkal, ám csak egyetlen egy PCI Express sávval gazdálkodik. Az NGFF érkezésével a rendelkezésre álló 2, illetve 4 PCI Express sávnak köszönhetően nagyobb adatátviteli sebesség érhető el, amelyből a következő generációs NAND Flash adattárolók hatékonyan profitálhatnak. Az már biztos, hogy a Socket 3-as, négy darab PCI Express sávot kínáló csatolófelületet csak és kizárólag SSD meghajtók használják majd.

A Socket 3-as, azaz négy PCI Express sávval gazdálkodó SSD meghajtók érkezésére még sokat kell várni, ám a Socket 2-es példányokkal már jövőre is találkozhatunk. Az Intel tervei szerint a gyorsítótárként funkcionáló, illetve a kisebb adattároló kapacitással rendelkező SSD meghajtók Type 2242-es formátumot alkalmazzák majd, ami 42 x 22 milliméteres nyomtatott áramköri lapot takar. A nagyobb adattároló kapacitású SSD meghajtók már a Type 2280-as szabvány köré épülnek, azaz 80 milliméter hosszúak lesznek.

Nem lenne rossz, ha ezeket az SSD kártyákat akár utólag is lehetne cserélni – ez csak attól függ, hogy a noteszgép gyártók termékeik esetében könnyedén hozzáférhetővé, illetve cserélhetővé teszik-e őket, valamint attól, hogy lesz-e ezekből az SSD meghajtókból megfelelő választék a különböző SSD gyártók kínálatában. Reméljük a legjobbakat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward