Netgear Orbi RBK23: 802.11ac WiFi nagy területekre

A Netgear Orbi sorozatában több hasznos eszköz is lapul. Mi most a két szatellitből és egy routerből álló RBK23-as készletet próbáltuk ki, ami nagyjából 550 négyzetméteres területen kínál 5 GHz-es 802.11ac és 2,4 GHz-es 802.11 b/g/n WiFi kapcsolatot.

Netgear Orbi RBK23: 802.11ac WiFi nagy területekre

802.11ac szabványú WiFi-t mindenhova!

A nagyobb alapterületű épületeket, ahol helyi vezetékes hálózat kiépítésére valamilyen okból nincs mód, általában nehéz ellátni megfelelő WiFi lefedettséggel, így a WiFi router mellé rendszerint jelismétlőre is szükség van, hogy a routertől távolabb eső szobákban is élvezhessük a WiFi előnyeit. A problémára szerencsére több frappáns megoldás is kínálkozik, amelyek között már nagyon egyszerűen beállítható, könnyen kezelhető, tetszetős formavilággal rendelkező eszközök is találhatóak a különböző gyártók kínálatában.

Galéria megnyitása

Most egy ilyen szettet próbálunk ki, ami a Netgear műhelyéből érkezett és az Orbi nevet viseli. Az Orbi sorozatban többféle igényre szabott eszköz is található, amelyek nem csak sebességben, de a kiszolgálóegységek számában is különböznek egymástól. A termékpalettán éppúgy találunk WiFi routerekből és egy vagy több beltéri szatellitből álló szetteket, mint kábelmodemes routert, konnektorba illeszkedő szatellitet, vagy éppen kültérre szánt szatellitet is. Ezekből könnyen össze lehet válogatni egy olyan rendszert, ami a ház vagy lakás minden kis zugába nagysebességű vezeték nélküli WiFi kapcsolatot juttat. Természetesen kész szettek is kaphatóak, amelyek közül mi most a három eszközből álló RBK23-as megoldást próbáltuk ki.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A Netgear hazai képviseletétől származó csomagban két szatellit, valamint egy WiFi router lapul, amelyek elég igényes dizájnnal rendelkeznek ahhoz, hogy ne kelljen őket elrejteni a kíváncsi szemek elől. Alapvetően mindhárom eszköz ugyanúgy néz ki, így csak akkor tudunk köztük különbséget tenni, ha a hátoldalukra is vetünk néhány pillantást. A router egyik Gigabites Ethernet portja sárga, ez a WAN port, ide kell csatlakoztatni a modemből érkező LAN kábelt. A szatelliteken már két darab szürke Gigabites Ethernet port foglal helyet, így ezeken keresztül kiszolgálhatóak az adott szoba vezetékes kapcsolatot igénylő eszközei, mint például az asztali számítógép, a házimozi-rendszer, vagy éppen a NAS.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A router és a szatellitek 866 Mbps-os 2x2 802.11ac WiFi kapcsolattal, illetve 400 Mbps-os 2x2 802.11b/g/n kapcsolattal állnak a különböző eszközök rendelkezésére. Ezek a sávok egy SSID alatt érhetőek el, így a szobák közötti járkálás során mindig ugyanazt az SSID-t keresi majd a mobileszköz, az Orbi szett pedig mindig a legerősebb jelforráshoz továbbítja azt, hogy a kapcsolat kiszolgálása zökkenőmentes legyen. A szatellitek és a router között dedikált hálózat teremt kapcsolatot, amit „backhaul” névvel szokás emlegetni. Ez rejtett hálózatként funkcionál, egyetlen célja pedig az, hogy biztosítsa a router zökkenőmentes elérését a szatellitek számára. A kapcsolat egy ideig csak csillag topológiában működött, azaz a routerhez közvetlenül csatlakoztak a szatellitek, de néhány hónapja "daisy-chain" funkció is érkezett,vagyis a szatellitek akár egymáson keresztül is elérhetik a routert.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Az egyik szatellit hátulja
Galéria megnyitása
A router hátulja

Hardver terén mindhárom eszköz négymagos, 710 MHz-es processzort használ, amihez a router esetében 512 MB-nyi rendszermemória és 256 MB-nyi Flash tárhely is tartozik. Mindegyik eszközben négy, nagy teljesítménnyel rendelkező belső antennát találunk, külső antennák nincsenek, és utólagos felszerelésükre sincs mód – maximum barkácsolással. Az eszközök külön nyomógombot kaptak a manuális szinkronizáláshoz, ám ha elég közel vannak egymáshoz, akkor erre nincs szükség, hiszen néhány perc alatt automatikusan felépül a kapcsolat. Amennyiben a szettet huzamosabb ideig nem használjuk – például nyaralás miatt –, könnyedén áramtalaníthatjuk az összes eszközt a beépített kapcsolóval. Ha az adapterek minimális fogyasztását is szeretnénk ez idő alatt elkerülni, ki is húzhatjuk őket. Maguk az adapterek egyébként 12 voltos feszültséggel és 1,5 amperes áramerősséggel látják el az eszközöket, azaz 18 wattosak.

Beüzemelés

Az Orbi RBK23-as csomag beüzemelése nagyon egyszerű. Csak csatlakoztatni kell a router sárga portjához a modemből érkező LAN kábelt, majd egy PC-t is érdemes rákapcsolni az eszközre, hogy a beállításokat gyorsan elvégezhessük. Választhatjuk a gyors varázslót, amivel pillanatok alatt működésre bírható a hálózat, de egyedi beállítások elvégzésére is van mód, ha éppen azt szeretnénk.

Galéria megnyitása

A routert az orbilogin.com címen keresztül lehet elérni, ahol azonnal a konfigurációs lehetőségek fogadnak. Ha mégis inkább WiFi-n keresztül végeznénk el a beállítással kapcsolatos feladatokat, a router tetején lévő fólián megtalálunk minden szükséges adatot a gyárilag kódolt kapcsolat eléréséhez. A gyári WiFi jelszót a beállítás során érdemes megváltoztatni, de ha nem tennénk, később, a webes felhasználói kezelőfelületen keresztül is lesz rá mód.

Galéria megnyitása
A rendszer egyből figyelmeztet, ha van frissebb szoftver. Esetünkben éppen volt...

A router beüzemelése közben a szatelliteket is elhelyezhetjük a kiszemelt szobákban, de a gyorsabb összehangolás érdekében akár a router mellé is pakolhatjuk őket, hogy biztosan gyors és zökkenőmentes legyen a folyamat. A rendszer a modem IP címét elemezve automatikusan alkalmazkodik a helyi hálózat sajátosságaihoz, így IP ütközéstől abszolút nem kell tartani – persze erről a felhasználót is tájékoztatja. A router és a szatellitek hamar, 2-3 percen belül megtalálják egymást, de ha valami miatt ez nem sikerülne, a Sync gomb megnyomásával manuális szinkronizáció is indítható. Az eszközök tetején látható gyűrű különböző színekben világíthat attól függően, milyen a kapcsolat állapota. A kék szín hibátlan kapcsolódásról, a sárga alacsony sebességről, a piros pedig csatlakozási hibáról árulkodik. Indítás során fehér az alapértelmezett szín.

A felhasználói kezelőfelület

A beállítás végén elérhetjük a webes kezelőfelületet, amit akár okostelefonos alkalmazáson keresztül, távolról is lehet vezérelni. A router alap esetben csak egy alapnézetet kínál, ahol egyszerű, áttekinthető formában találjuk meg a legfontosabb beállításokat. Megadhatjuk az internetkapcsolat legfontosabb beállításait, megváltoztathatjuk a WiFi alrendszer működését és jelszavát, de az egyes frekvenciatartományok által használt csatornákat is lehet módosítani.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A negyedik menüpont a csatlakoztatott eszközökről, illetve a szatellitek állapotáról ad tájékoztatást, míg az ötödikben a szülői felügylettel kapcsolatos opciókat találjuk. A hatodik menüpontban engedélyezhetjük a vendég hálózatot, amihez külön WiFi jelszó és külön SSID tartozhat, viszont a 2,4 GHz-es és az 5 GHz-es hálózat külön-külön történő engedélyezésére nincs mód. Az utolsó menüpontban újabb Orbi szatelliteket adhatunk a rendszerhez, ha szeretnénk.

A speciális nézet már jóval gazdagabb beállítási lehetőségek terén, de számos olyan menüpontot is tartalmaz, ami az alapnézetben is jelen van. Itt megtalálunk minden információt a hálózat állapotától kezdve a csatlakozó eszközökön át egészen a szoftverfrissítéssel kapcsolatos beállításokig. A vendéghálózatokkal kapcsolatos beállítások ugyanazok, vagyis a 2,4 GHz-es és 5 GHz-es sávokat nem lehet különválasztani, minden eszközt az a sáv szolgálja ki, amivel kompatibilis. Sajnos az alapértelmezett 5 GHz-es és 2,4 GHz-es hálózatok esetében sincs mód hálózatonkénti SSID megadására, ami valószínűleg azért van, mert a Netgear mérnökei egy egyszerűen kezelhető, bárki által beüzemelhető szettet akartak készíteni, ami könnyen alkalmazkodik a felhasználói igényekhez. Nem hiányoznak a sorból a helyi hálózattal kapcsolatos beállítások sem, plusz egy QoS menüpont is rendelkezésre áll, amiben sajnos csak egy Ookla sebességteszt található, egyéb opciók nem. A biztonság fülön ismét megjelenik a szülői felügyelet funkció, egy menüvel lejjebb pedig a kapcsolódó eszközök hozzáférését korlátozhatjuk, ha szükséges.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Lehetőség van bizonyos weboldalak és kulcsszavak tiltására: a szabály lehet örök érvényű, de akár bizonyos időszakokhoz is köthetjük. Ugyanígy a különböző szolgáltatások letiltására is van mód végleges, illetve ütemezés szerinti megoldásban. A fontos eseményekről a router akár e-mail alapú értesítést is küldhet, ha kérjük. A rendszerfelügyelet fülön ellenőrizhetjük a hálózat és a szatellitek állapotát: megnézhetjük az elmúlt időszakról készült tevékenységnaplót, valamint a csatlakoztatott eszközökről is információt szerezhetünk. A router beállításairól könnyedén és gyorsan készíthető biztonsági mentés, ami egy esetleges hard reset után egyszerűen vissza is tölthető. A router rendelkezik NTP támogatással, így akár saját NTP szerver címet is megadhatunk az időszinkronizációhoz. A rendszer a firmware frissítésére is képes, akár automatikusan is, sőt, a routerrel együtt a szatellitek szoftverét is képes frissíteni, de persze ehhez stabil kapcsolatra van szükség. A speciális beállítások között már a backhaul számára is adhatunk jelszót, de a router üzemmódját is átállíthatjuk AP-re, azaz hozzáférési pontra. Itt lapulnak továbbá a port forwarding beállítások, a dinamikus DNS beállítások, a VPN szolgáltatás beállításai, de statikus útvonalakat is létrehozhatunk, valamint a távfelügyelet engedélyezését is elvégezhetjük. Engedélyezhető továbbá az uPNP támogatás, az IPv6 támogatás és WLAN/IPTV funkció is rendelkezésre áll. Igény esetén a hálózati-forgalom mérőt is használhatjuk.

Okostelefonos appok

A routert természtesen okostelefonról, táveléréssel is kezelhetjük, így a legfontosabb beállítások bármikor kéznél lehetnek. Ehhez csak az Orbi appot kell letölteni az adott mobileszközhöz tartozó alkalmazás áruházból. Ezt Androidra innen, iOS-re pedig innen tehetjük meg.

Galéria megnyitása
Az Orbi app iOS-re készített változata
Galéria megnyitása

Megnézhetjük a csatlakoztatott eszközök listáját, de akár le is tilthatunk bizonyos eszközöket, plusz sebességtesztet is végezhetünk és a hálózat paramétereit is módosíthatjuk. Szűlői felügyelet címén rendelkezésre áll a Circle alkalmazás is, amit akár az Orbi appból is telepíthetünk. Ez egy fizetős app, aminek van ingyenes, alaposan kicsontozott változata is, ami végső soron a legfontosabb feladatokra így is bevethető. Meghatározhatjuk, hogy az adott eszközt használó gyermek milyen korosztályba tartozik, milyen tartalmakat nézhet, mely platformokat érheti el (Amazon, Hulu, Netflix, Nickelodeon, stb...), hozzáférhet-e az App Store-hoz, de a biztonságos keresést és a reklámblokkolót is bekapcsolhatjuk, ha a védelemet szetnénk magasabb szintre emelni. Az alkalmazás segítségével megnézhetjük, milyen oldalakat keresett fel a gyermek, illetve mely oldalakat szűrte ki a védelem.

Galéria megnyitása
A Circle app változatai

A prémium változat ehhez képest sokkal több dologra ad lehetőséget, de ez havi 1690 forintba kerül.

Sebességtesztek

Galéria megnyitásaAz Orbi RBK23-as szettjét a rendelkezésre álló 3 szobában „egyenlően” osztottuk el, ahogy a lehetőségek engedték. A router középre került, így tőle 3,5-4 méter távolságban foglaltak helyet a szatellitek: egyik az egyik szoba közepén, a másik pedig a másikban. A két szatellit között összesen 7,5-8 méter távolság volt, amit két fal is tarkított. Extraként kipróbáltuk, hogy milyen jelerősség mutatkozik kültérben. Az első teszthelyszín 12 méteres távolságra volt a routertől, illetve az első szatellittől, itt egy falon kellett áthaladniuk a rádióhullámoknak. A második teszthelyszínt már egy 16 méterre elhelyezkedő kerti hinta biztosította, ami a második szatellittől mintegy 10 méteres távolságot jelentett.

A mérésekhez háromféle konfigurációt használtunk: két PC-t, illetve egy Intel Dual Band Wireless-AC 7260 WiFi kártyával felszerelt noteszgépet. Az első számú PC egy RYZEN 3 1300X processzort, egy GeForce GTX 750 Ti videokártyát, valamint 2 x 4 GB-nyi DDR4-2667 MHz-es rendszermemóriát és egy 512 GB-os Samsung 850 EVO SSD-t használt.

Amásik PC már egy AMD A10-5800K APU egységet, 2 x 4 GB-nyi DDR3-1866 MHz-es rendszermemóriát, illetve egy ADATA SX930-as SSD-t tartalmazott, ami 120GB-nyi tárhelyet nyújtott. Mindkét PC Gigabites Ethernet porton és CAT6-os UTP kábelen keresztül kommunikált a routerrel, illetve az adott szatellittel. Noteszgépből egy kölcsön Thinkpad Edge E540-es modellt használtunk, amibe már Intel Dual Band Wireless-AC 7260 WiFi kártyát szerelt a tulajdonosa.

Az első teszt alkalmával azt vizsgáltuk, hogy a router és a szatellitek Gigabites Ethernet portjaira csatlakozó tesztgépek között milyen adatátviteli sebességek mutatkoztak.

Galéria megnyitása

Az eredmények egész jók lettek, ugyanis egy tesztet leszámítva minden esetben 30-40 MB/s-os sebességeket sikerült elérni. Amikor az egyik szatellitről a másik, két szobával távolabb lévőszatellitre kellett tartalmat másolnia az adott tesztrendszernek, akkor a sebesség már 30 MB/s alá csökkent, de még így is meghaladta a 25 MB/s-ot, ami egy 4K-s videó zavartalan továbbításához is elég.

Galéria megnyitása

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy mi a helyzet, ha a szatellithez két darab Gigabites Ethernet portos PC csatlakozik. A GbE portok közötti tempó elég szép, ugyanis 80 MB/s körüli sebességet mértünk mindkét szatellit esetében, ami az átlagfelhasználói terhelésformák döntő többségéhez maximálisan elég. Ha már a portokat vizsgáltuk, természetesen azt is ellenőriztük, hogy a router WAN portján keresztül mekkora tempóra lehet szert tenni. A rendelkezésre álló 1 Gbps-os internetkapcsolat esetében a szokásos 964-984 Mbps közötti letöltési sebességet mértük, a feltöltési sebesség pedig 202-205 Mbps között alakult, de utóbbinak igazából nincs túl nagy jelentősége, hisz ezt a tempót a WAN port nevetve kiszolgálja. Ha viszont az egyik szatellitről kezdeményeztünk internetes sávszélesség-mérést, a letöltési sebesség 450 Mbps körül, a feltöltési pedig 170 Mbps körül helyezkedett el.

A GbE portos móka után előkerült a 2x2 802.11ac WiFi vezérlővel rendelkező noteszgép, amivel bejártuk a különböző mérési helyszíneket. A kültéri eredményeket erősen befolyásolta, hogy belső antennával rendelkező tesztkonfigurációt használtunk, de ez igazából nem sokat számít, hiszen a noteszgépek mindegyike ilyen kivitelben kerül forgalomba. Maximum külső antennás USB-s WiFi adapterrel lehet ennél jobb eredményeket elérni, vagy külső antennás PC-vel. Utóbbit ki is próbáltunk, mert pont rendelkezésre állt.

Galéria megnyitása

A fenti eredmények elég szépek, ugyanis még kültérben is sikerült 5-8 MB/s-os sebességet elérni. Beltérben jellemzően 40-50 MB/s között mozgott a WiFi hálózat sebessége, amennyiben nagyméretű fájlokat másolgattunk. A kisebb méretű fájloknál 10-30 MB/s között ugrált a tempó. Mivel a kültéri eredményeknél kíváncsiak voltunk arra is, hogy mi a helyzet, ha külső antennával szerelt konfigurációval végzünk méréseket, így az A10-5800K alapú rendszert két mérés erejéig kivittük, hogy látszódjon, mennyit gyorsítana a külső antenna. Bónusz: ez a konfiguráció is ugyanúgy Intel Dual Band Wireless-AC 7260 WiFi kártyát használt, mint a noteszgép, csak itt két darab külső antenna is rendelkezésre állt, ami nagyon jót tett a sebességeknek. Beltérben egyébként ez a rendszer hasonlóan teljesített mobil társához képest.

Galéria megnyitása

A külső antennákkal felszerelt alaplap jelentősen gyorsult a beépített antennás noteszgéphez képest, de a 20 MB/s-os határt így sem sikerült áttörni. Ha tehát valaki egy USB-s WiFi sticket használ, aminek van rendes antennája, még ilyen távolságokban is normális sebességre számíthat.

Verdikt

A Netgear Orbi RBK23-as csomagja jól vizsgázott a tesztek során. A 866 Mbps-os 5 GHz-es és a 400 Mbps-os 2,4 GHz-es WiFi sáv az átlagfelhasználói eszközök számára elegendő sebességet nyújt, így akár még 4K-s tartalmakat is továbbíthatunk rajtuk keresztül a különböző eszközökhöz. A szatellitek és a router között húzódó dedikált kapcsolat szintén jól vizsgázott, ugyanis stabil volt és elegendő sávszélességgel látta el az eszközöket – ez egyébként az 5 GHz-es frekvenciatartományon belül, 2x2 kivitelben működik és alap esetben rejtett WiFi kapcsolatként jelenik meg, ha rákeresünk. A szett beüzemelése, használata és tesztelése során összességében pozitív tapasztalatokat szereztünk.

Galéria megnyitása

Az Orbi RBK23-as csomag elsősorban átlagfelhasználóknak készült, méghozzá azzal a céllal, hogy bárki használni tudja mindenféle előképzettség és tapasztalat nélkül. Ennek megfelelően egyes beállítások igencsak le lettek egyszerűsítve, például a vendég hálózatoknál sem lehet külön bontani a 2,4 GHz-es és az 5 GHz-es WiFi tartományokat, ám ez valószínűleg a célközönséget nem nagyon fogja zavarni.

A négy belső antennával szerelt eszközök elég elegáns dizájnnal rendelkeznek ahhoz, hogy belesimuljanak a nappali dizájnjába, így a legtöbb háztartásban nem lesz probléma, ha szem előtt maradnak. A szett ára jelenleg 114 000 forint, ami eléggé borsosnak tűnik, de a nagy területet lefedő ac-s WiFi-nek, és a kényelemnek úgy látszik ilyen felára van (főleg utóbbinak).

Amennyiben nincs lehetőség UTP kábel elvezetésére, akkor egy ilyen szett jó megoldás lehet, akár még többszintes családi házaknál is. Úgy gondoljuk, hogy ha az egyszerű beüzemelés és működtetés a cél, akkor az Orbi nagyon jól vizsgázik. Akik pedig nem vesznek el a routerek beállításai között, azok valószínűleg más megoldást választanak majd.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap