Netgear Arlo Camera – biztonsági rendszer 2 perc alatt

A Netgear bébikamerája után kipróbáltuk a vízálló kamerarendszerét is.

Netgear Arlo Camera – biztonsági rendszer 2 perc alatt

Otthonunk védelmére számos biztonságtechnikai eszköz közül választhatunk. Tesztünkben a Netgear Arlo kamera rendszerét vesszük górcső alá, ami egy könnyen installálható és egyszerűen használható megoldást kínál (ehhez a családhoz tartozik a pár hónapja tesztelt Baby Camera is).

Mit találunk a dobozban? 2 darab vezeték nélküli, időjárásálló HD kamerát – 1280 x 720 pixeles felbontással, egy vevőegységgel, hálózati adapterrel, fali konzollal és kameránként 4 db hosszú élettartamú elemmel. A csomag részeként kapunk még egy 1 GB-os felhős tárhelyet, ahol felvételeinket 7 napig tárolhatjuk.

A kamera számos előnye közül a legfontosabb, hogy saját magunk be tudjuk üzemelni, nem szükséges a rendszer kiépítéséhez szakembert hívni, mégis teljes értékű biztonsági rendszert kapunk. A rövid és egyszerű üzembe helyezéshez elég a kamerához tartozó beltéri vevő egységet a hozzá tartozó hálózati kábellel routerünkhöz csatlakoztatni, majd áram alá helyezni és végül szinkronizálni a kamerákkal. A vevőegységen találjuk a LED-es visszajelző fényeket is, így egy pillantással meggyőződhetünk róla, hogy minden üzemel: ezek a készenlétet jelző LED, internet, kamera, Smart Home és az USB csatlakoztatás.

Galéria megnyitása

A beállítások eléréséhez telepítenünk kell az Arlo applikációt mobil eszközünkre, vagy az internet böngészőben kell megnyitnunk felhasználói profilunkat. Ha még nincs, a regisztráció sem tart tovább néhány percnél. Ezen a felületen tudjuk kezelni az összes Arlo eszközünket, nem csak a biztonsági kamerákat, hanem az éjszakai fényt vagy a bébi kamerát is, ami nagyon praktikus.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A kamerákat a csomagban található mágneses fali/mennyezeti konzollal tudjuk rögzíteni, ami teljesen időjárásálló, nem kell aggódnunk, hogy lefújja egy erősebb széllökés, de ha mégis bizonytalanok lennénk a mágneses rögzítés erejében, használhatjuk a falra szerelhető kültéri állványt is (ezt nem tartalmazza az alap csomag, külön kell megvásárolni hozzá). Tesztünk alatt minden napos volt a vihar és a nyári zápor, vagy a tikkasztó hőség, de az eszköz minden próbát kiállt.

A kamerákat minden lehetséges pozícióban rögzíthetjük, a legjobb rálátás érdekében, még fejjel lefelé is, ha csak úgy fér a kívánt helyre, mert a rögzített képet a szoftverben akár meg is. A kamerákat a beltéri vevőegységtől minimum 3 méter, maximum 90 méter távolságra helyezhetjük el, amit nagyban befolyásol a WiFi jel erőssége és a tereptárgyak. (Ez a laborkörülmények között mért gyári adat.) A jelerősségről természetesen kapunk visszajelzést a vevőegységen és a szoftverben is. A tesztelt rendszerben több téglafalon keresztül is tökéletesen működött minden, a vevőegység és a kamera közti távolság körülbelül 20 méter volt, viszont tapasztalataink alapján ennél távolabb nem érdemes a kamerát elhelyezni, mert nagyon gyenge lesz a jelerősség.
A kamerák látószöge 110 fok, így a legjobb rálátás érdekében, a megfigyelni kívánt területtől minimum 2 méterre ajánlott elhelyezni őket és lehetőleg úgy, hogy oldal irányú mozgást észleljen. A kamerához túl közeli mozgást késleltetve streameli az eszköz, mert 1 másodpercet igénybe vesz, mire azt észleli és közvetíti a rendszer, tehát ha rosszul helyezzük el, mire besétál valaki a képbe, már csak az utolsó lépését látjuk.

Galéria megnyitása
A kamera késleltetése szembe sétálva (bal fent), közel hozzá (jobb fent) és oldalirányú mozgásoknál (lenti képek)

Ha mozgást érzékel a rendszer, akkor automatikusan bekapcsol és - beállítás szerint - minimum 10 másodperces, maximum 2 perces felvételeket készít. A rögzítésekről értesítést kérhetünk push üzenetben és e-mailben, akár mi, vagy egy megadott másik személy is. Videóink egy felhős könyvtárban tárolódnak felhasználói profilunkban, így csak mi férünk hozzá, illetve az, akinek hozzáférést adtunk, de az arra alkalmas készülékeken ujjlenyomattal is megerősíthetjük a biztonságot. A hozzáférés megadható korlátozott jogokkal, csak nézegetésre vagy akár szerkesztésre (például törlés, mentés, megosztás, videó visszajátszása, felvétel indítás manuálisan stb.) is. A kamera szoftveréből 1 kattintással elérjük a felvételeket, innen tudjuk letölteni, megosztani vagy törölni őket. Az alap csomaghoz járó 7 napos tárolás 1 GB tárhellyel szinte mindenre elég, de ha több kamerát használunk előfizethetünk nagyobb tárhelyre is. A kamerák száma tetszőlegesen bővíthető akár 15-re is, amivel a felhős előfizetésünk is meghosszabbítható 30 vagy 60 napra, a hozzá tartozó 10 vagy 100 GB-os tárhellyel. Ezekről a csomagokról korábbi cikkünkben részletesen írtunk.

Az élő képről manuálisan pillanatfelvételt készíthetünk, vagy egy kattintással elindíthatjuk a rögzítést streamelés közben, mert attól, hogy épp nézzük, hogy mi is történik a ház körül, még automatikusan nem rögzít a kamera, erre jó odafigyelni. A képeket 8-szorosra nagyíthatjuk, de ez digitális zoomolást jelent, szóval csodára azért ne számítsunk.

Biztonsági rendszerünk élesítését igényeinknek megfelelően változtathatjuk és programozhatjuk életvitelünk szerint. A Geofencing funkcióval például beállíthatjuk, hogy ha nappal otthon vagyunk, a kamera ne rögzítse a mozgást, de ha hirtelen el kell szaladjunk valahova, automatikusan kapcsoljon be, anélkül, hogy azt nekünk kellene elindítani. Ezzel a beállítással megadhatjuk mobil eszközünk és a vevő egység távolságát, amit a rendszer érzékel és ezek szerint kapcsol ki és be. Egy másik lehetséges beállítás az órarend szerinti, amikor megadhatjuk a felvétel automatikus ki- és bekapcsolásának időpontját. Mindezek mellett, ha nem akarunk beállítani időzítést, természetesen egy mozdulattal ki- és bekapcsolhatjuk a rögzítést.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Hétfőn korán indulok munkába, csütörtökön pedig későn érek haza, viszont pénteken rövid napom van.

A további hasznos beállítási lehetőségek egyike, hogy okostelefonon megválasztható a riasztás összes paramétere, például az értesítési fény színe is, így első pillantásra tudjuk, hogy az Arlo eszközünk jelzett. A teljes biztonság érdekében, több kamerás rendszernél extra szabályokat hozhatunk létre. A mi rendszerünk beállításai szerint, ha a kerti kamera mozgást érzékelt, automatikusan bekapcsolt és rögzített a terasz kamerája, így vész esetén biztosan megmaradnak a felvételek.

Galéria megnyitása

A kamera 4 db elemmel működik, de külön vásárolható hozzá újratölthető elem szett is. Átlagos használat mellett akár egy évig is bírhatja, tesztünk során közel 10 százalékot merült egy hónap alatt, viszont rengeteg felvételt készítettünk optimális beállítás mellett. Az elemek élettartamát befolyásolja a képminőség beállítása, amit 3 lehetőség közül választhatunk ki: legjobb minőség, optimális, vagy elem kímélő felvétel. A videók felbontását igény szerint állíthatjuk, maximum 1280 x 720 pixelig.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A galériában a legjobbtól a legrosszabb minőségi beállításig vannak a példaképek. Best Video módban élesek a kontrasztok, felismerhetőek a tárgyak és az arcok. Optimized beállítás mellett elfogadható képet kapunk, de látható a minőségromlás, míg a Best Battery esetében már érezhetően homályos és pixeles a kép, szóval biztonsági kameraként használva az Arlókat, nem sok értelme van ezt a beállítást használni.

Ugyanez a látkép éjszakai LED-es megvilágításban:

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása

Kiegészítőkből mindent megtalálunk, így, ha nem szeretnénk fehér kamerát a házfalra szerelni, lehetőségünk van színes borítás vásárlására is, illetve ahogy már említettük, a mágneses rögzítés helyett szabványos menetes állvány is kapható.

A tesztünkhöz használt kamerának két nagy testvére is van: az Arlo Pro és az Arlo Pro 2. Mindkét kamera már hangot is rögzít, illetve szirénázni is tud, míg a tesztelt példány ezeket nem tudta. Az Arlo Pro rendszer 720p-ben rögzít, és csak addig, amíg mozgást érzékel, az Arlo Pro 2 kamerája 1080p-s felbontású és folyamatosan aktív, ráadásul 3 másodperces visszanézésre képes, így biztosan nem késik a mozgásrögzítéssel. További extra funkció még a kamera látóterében a megfigyelendő zónák kijelölése (amit a bébi kamera is tud), ezáltal valóban csak akkor riaszt a rendszer, ha a kijelölt zónában van a mozgás, és nem értesít, ha például csak a fák lombját fújja a szél. Mindezek miatt viszont az elemek élettartama jóval rövidebb.

Galéria megnyitása

Az összes kültéri vezeték nélküli kamera közös vonása, hogy a beltéri egységgel kompatibilisek, így akár az újabb modellek rendszerbe illesztése sem ütközik akadályba. Mindegyik kamera tökéletesen időjárásálló és a beépített infra LED világítással sötétben is lát.

Az Arlo családhoz beltéri kamerák is tartoznak, ezek az Arlo Q és az Arlo Q Plus. Mindkettő vezetékes, 1080p HD kamera, a különbség csupán annyi, hogy a Q Plus modell PoE (Power over Ethernet) adapterrel szerelt, ezért ehhez nem kell külön 220 V-os adapter, mert az ethernet kábelen megkapja a működéséhez szükséges tápellátást (már ha ehhez adott a megfelelő infrastruktúra), valamint ez rendelkezik SD kártya hellyel is. Ezekhez a vezetékes kamerákhoz nem szükséges beltéri egység, mégis beleilleszthetők egy meglévő Arlo rendszerbe, ugyanabba a mobilos és a webes alkalmazásba, amiben a kültéri kamerák, vagy a bébi kamera is. Egy időben akár 5 eszközt is tud streamelni a rendszer.

Galéria megnyitása

Összességében nekünk tetszett a Netgear egyszerűen kezelhető rendszere, de a jó funkcióknak, a stabil működésnek és a könnyű beüzemelésnek azért meg is kéri az árát a cég.

Kapcsolódó termékek arrow_backward arrow_forward
Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap