Shop menü

NEMCSAK A MICROSOFT SZÁMÁRA KÜLD VISSZA FELHASZNÁLÓI ADATOKAT A WINDOWS 11, HANEM KÜLSŐS CÉGEKNEK IS?

Egy Youtuber elemezte a frissen telepített Windows 11 hálózati forgalmát, és eléggé érdekes dolgokra figyelt fel. Szerinte a Windows 11 egy spyware, azaz egy kémkedő szoftver.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Nemcsak a Microsoft számára küld vissza felhasználói adatokat a Windows 11, hanem külsős cégeknek is?

A PC Security Channel névre keresztet YouTube csatorna tulajdonosa egy érdekes videót publikált nemrégiben, amelynek fő témája az Windows 11 telemetriája, vagyis arra volt kíváncsi, egy frissen telepített, még sosem használt Windows 11 kiadás milyen kommunikációt végez kifelé a rendszerindítást követően.

Az már régóta nem titok, hogy a Microsoft szervereivel elég sokat kommunikálnak a modern Windowsok, amire a telemetria miatt van szükség, ám úgy tűnik, ezúttal sok egyéb is lapul a háttérben. A frissen telepített Windows 11 operációs rendszer hálózati (DNS) forgalmát a WireShark segítségével vette górcső alá a tesztelő, így érdekes információkhoz jutott azzal kapcsolatban, hova is küldhet ki adatokat a Windows 11. Az eredmények alapján a youtuber egyenesen spyware-nek, azaz kémszoftvernek minősítette a Microsoft legmodernebb operációs rendszerét.

Az információk alapján a teljesen frissen beüzemelt Windows 11 kiadás, amelyet még sosem használtak webböngészésre vagy egyéb feladatokra, az indulást követően számos domainhez kapcsolódott. Ezek között jelen voltak a Microsoft különböző szerverei, köztük a Windows Update is, ami igazából se nem meglepő, se nem furcsa. Az MSN és a Bing szerverek felkeresése már egy fokkal érdekesebb, de sokan még erre is legyintenének. Az viszont egy kissé meglepő, hogy a Steam, a McAfee, illetve a Comscore ScorecardResearch.com is szerepel a célpontok között. A jelek szerint az operációs rendszer számos külsős szolgáltatónak küld ki adatokat, mint például piackutató cégeknek, reklámszolgáltatóknak, illetve ehhez hasonlóknak.

Érdekességképpen előkerült egy frissen telepített Windows XP is, amely a vizsgálatok alapján csak a szükséges és fontos szerverekhez kapcsolódott, lényegében a Windows Update és a Microsoft Update szerverekhez, ami abszolút nem meglepő.

A Windows Telemetria jelenléte már nem lehet újdonság, a szolgáltatás ugyanis hivatalosan abban segít a Microsoftnak, hogy a rendszerek egészségét monitorozza, és ha felmerül bármi rendellenesség, egy frissítés terjesztését vissza tudják vonni, vagy éppen egy hiba felbukkanásának körülményeit tudják hatékonyan megvizsgálni. Ez szerepel az operációs rendszerhez kapcsolódó dokumentációban is, mint ahogy az is, hogy az adatmegosztó funkciók egy részét ki lehet kapcsolni.

Érdekes lenne látni, hogy az aktuális teszt alkalmával pontosan milyen beállításokat alkalmazott a tesztelő, illetve pontosan milyen szoftverek voltak rajta gyárilag a konfiguráción, ugyanis egy laptopról volt szó. A beszámoló alapján csak és kizárólag a Windows 11. Az extra teszt alapján a Windows 11 egyébként akkor is kiküld néhány adatot, ha a Telemetriát külsős alkalmazások segítségével letiltják.

Az adatvédelem és a személyes adatok védelme egyre forróbb téma, így elvárható lenne, hogy az egyes vállalatok korrekten és kellő részletességgel mutassák meg a felhasználók számára, pontosan milyen adatokat osztanak meg, mely partnerek kapják ezt meg és milyen célra használják fel. Igazából az adatgyűjtés egyre több és több területen zajlik, sokszor a felhasználók tudta nélkül, ugyanis a reklámcégek és a különböző vállalatok így próbálják meg elérni őket a különböző termékeikkel.

A Microsoft egyelőre nem reagált a Windows 11 kapcsán felmerült információkra, ám ha változik a helyzet, arról be fogunk számolni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére