Nem lesz kispályás az AMD RDNA2-es GPU-ja

Már ha igaz a pletyka. Viszont az Ampere sorozatú GeForce-ok érkezése miatt nem valószínű, hogy a nagy NAVI az abszolút csúcskategóriában talál majd helyet magának.

Nem lesz kispályás az AMD RDNA2-es GPU-ja

Az AMD RDNA2 architektúrája nagy jelentőséggel bír, hiszen végre elhozza az AMD térfelére is a sugárkövetés-funkciót, valamint számos egyéb újítást is támogat, amelyek a DirectX 12 Ultimate égisze alatt érkeznek. Úgy tűnik, a népszerű szivárogtató, @_rogame már megint érdekes információkba botlott, amelyek arra utalnak, hogy az RDNA2 alapokon nyugvó NAVI 21-es grafikus processzorok a NAVI 10-hez képest kétszer több CU tömböt tartalmaznak majd, valamint energiahatékonyság terén is komoly előrelépést kínálhatnak, ugyanis a teljesítmény/fogyasztás arány akár 50%-kal is javulhat az említett generációhoz képest.

Az adatok alapján úgy tűnik, hogy a NAVI 21-es GPU várhatóan 80 darab CU tömbbel rendelkezik, amelyek egyenként 64 stream egységgel rendelkeznek, így egy teljes mértékben aktív GPU összesen 5120 stream egységgel rendelkezhet. Maga a GPU várhatóan a TSMC új, optimalizált 7 nm-es csíkszélességével készülhet, azaz vagy az N7P, vagy pedig az N7+ gyártástechnológiát alkalmazhatják hozzá.

Lapkaméret terén egyelőre csak tippek vannak, amelyek szerint akár 505 négyzetmilliméteres kiterjedéssel is bírhat az újdonság – a NAVI 10 ehhez képest „csak” 251 négyzetmilliméteren terült el. A következő generációs AMD csúcskártya az Nvidia Ampere sorozatú GeForce termékcsalád érkezése miatt várhatóan megint nem az abszolút csúcskategóriában, hanem inkább a teljesítményre kihegyezett megoldások táborában találhat magának helyet, vagyis a TU104 utódjául szánt GA104 ellen veheti fel a kesztyűt, legalábbis most így tűnik.

Galéria megnyitása Hamarosan jöhet a NAVI 10 utódja A kiszivárgott információk alapján összesen 10 különböző videokártya készülhet a NAVI 21 lapka felhasználásával, ám ezek közül csak három-négy lesz fontos a gamerek számára, a többi ugyanis egyéb szegmenseket vehet célba. A jelek szerint az RX 5700 XT utódjául a „0x731F D1” eszközazonosítóval ellátott NAVI 21 XT megoldást szánják, míg a Radeon RX 5700 helyét a „0x731F:D3” veheti át, ami NAVI 21 XL alapokra támaszkodik. Érkezik még a „0x731F:DF” is, ami a Radeon RX 5600 XT utódja lehet – ez NAVI 21 XE GPU-t használ.

A negyedik termék, ami a játékosok és a gyűjtők számára még érdekes lehet, az a „0x731F: D0” eszközazonosítót kapja, lényegében az RX 5700 XT 50th Anniversary Edition „felturbózott” változata lehet, alapját pedig egy NAVI 21XTX lapka adhatja.

A munkaállomások szegmensét a „0x731F:11” és a „0x731F:12” veheti célba, amelyek sorrendben a Radeon Pro W5700X és a Radeon Pro W5700 szintjét veszik át, ezek a Navi 21 Pro XT és a NAVI 21 Pro XL lapkák köré épülnek. Az Apple is kap négy exkluzív GPU-t, hogy a következő generációs iMac, illetve iMac Pro egybegépekbe, valamint a frissített Mac Pro munkaállomásba legyen mit tenni – az említett termékek a NAVI 21 XTA, illetve a NAVI 21 XLA chipeket kapják.

Ezzel egy időben az első generációs RDNA alapokon nyugvó grafikus processzorok sem mennek nyugdíjba teljesen, ugyanis várhatóan újrapozícionálja őket az AMD, méghozzá úgy, hogy a TSMC egyik újabb, N7P jelölésű gyártástechnológiájára ülteti át őket, majd a kereskedelem fő áramában indítja hódító útjukra. Ezzel lényegében hasonló gyakorlat indul az AMD térfelén, mint amit az Nvidia oldalán már láthattuk: a kereskedelem fő áramába szánt videokártyák valós idejű sugárkövetés-támogatás nélkül, kedvezőbb áron érkeznek majd a 300 dollár alatti szegmensbe. Az új videokártyák a NAVi 10+, a NAVI 10 XM+, illetve a NAVI 10 XTE+ grafikus processzorokat kaphatják.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap