Nem igaz, hogy garázsban készültek az első Apple gépek

A sokak által tényként kezelt mítoszt maga az Apple társalapítója, Stewe Wozniak rombolta le legfrissebb nyilatkozatában.

Nem igaz, hogy garázsban készültek az első Apple gépek

Mégsem igaz a "legenda"?

Az Apple története igazi modern sikerként könyvelhető el: a cég egy kis garázsvállalkozásból mára a világ legértékesebb vállalatává nőtte ki magát. A kezdeti időkben Steve Jobs és társa, Steve Wozniak egy garázsban tervezték és építették meg az első Apple számítógépeket – legalábbis eddig mindig ez a legenda került elő, ha az Apple kezdeti időszakáról ment a diskurzus.

A garázs, amelynek valódi titkáról csak most hullott le a lepel...

A történetet mindenki jól ismeri – még olyanok is hallhattak róla, akik egyébként soha életükben nem vettek semmilyen Apple terméket. Úgy tűnik viszont, hogy ez a történet nem több egyszerű mítosznál – ezt maga Steve Wozniak mondta a BusinessWeek munkatársainak adott nyilatkozatában. Steve Wozniak nagyon szeret visszagondolni az Apple indulásának idejére, illetve magára az Apple I-es személyi számítógépre is, ami az Apple első PC-je volt.

Akkor valójában hogy is volt?

Az Apple I a friss Wozniak nyilatkozat szerint nem Steve Jobs szüleinek garázsában készült el: a terméket maga Steve Wozniak tervezte és készítette, méghozzá akkoriban, amikor a HP-nál dolgozott. Bent a cégnél a PC fejlesztése és építése mellékes projektként zajlott, azaz rendszerint munkaidő után jutott rá idő. Steve Wozniak tulajdonképpen saját magának szeretett volna PC-t építeni, de a végeredmény olyan jól sikerült, hogy Steve Jobs felfigyelt rá. Jobs felvetette az ötletet, mi lenne, ha pénzt csinálnának a PC-ből – ez az elgondolás mindkettőjük számára jó ötletnek tűnt. Steve Wozniak-kal ellentétben Steve Jobs nem csak egy egyszerű nyomtatott áramköri lapként szerette volna értékesíteni a terméket, hiszen szerinte az emberek komplett, működő, azonnal használatba vehető termékre vágynak. Elkészült hát a komplett PC, amelynek előállítási költsége 250 dollár volt, de 500 dollárért adták el, a végfelhasználói ár pedig 666,66 dollár lett. Utóbbi miatt később panaszok érkeztek, ugyanis a számválasztás nem volt épp szerencsés – de Jobs-ék mentségére legyen mondva, ők csak a számok ismétlődésének szépségét látták benne.

A garázsban tehát nem terveztek nyomtatott áramköri lapokat, nem építettek PC-t – Wozniak elmondása szerint inkább csak logisztikai szerepe volt az épületnek a kezdeti időben, ahol otthon érezték magukat. Anyagi erőforrások hiányában akkoriban persze még irodát sem tudtak volna maguknak bérelni, így a garázson kívül nem is volt más választásuk, de annak szerepe az Apple történetében abszolút nem volt fontos. Egyszóval a garázzsal kapcsolatos mítosz – ami az idők folyamán szorosan összeforrt az Apple nevével – tulajdonképpen nem fedi a valóságot.

Apple I egyedi faházban.

Az Apple I-ből nagyjából 100 darabot adtak el. Steve Wozniak 1975 nyarán építette meg az Apple I-et, majd a következő nyáron elkészült az Apple II, amelyre mind a mai napig rettentően büszke. Az Apple II-ből egy év alatt néhány ezret sikerült eladni, majd készítettek hozzá egy táblázatkezelő alkalmazást, amellyel a kisvállalkozók egy óra alatt több munkát tudtak elvégezni, mint azelőtt 10 év alatt toll és papír használatával. Az alkalmazás hatására kilőttek az eladási mutatók: az Apple II volt az első PC, amelyből sikerült eladni egymillió darabot. A jeles alkalom megünneplésére az egymilliomodik darab arany ruhát öltött. Az Apple II-es PC forgalmazása 1993-ban ért véget, vagyis 17 évig árulták, ami nem kis szó.

Apple II

Az Apple II nagy előrelépés volt, ugyanis ez már komoly befektetés eredményeként készülhetett el. Ebben az időszakban Steve Wozniak szerint Steve Jobs személyisége megváltozott: már nem viccelődött, öltönyös üzletemberré vált és újságok címlapján tűnt fel. Idővel aztán dőlni kezdett a pénz is.

Steve Wozniak elmondása szerint ő saját magának akart PC-t építeni, illetve el akarta érni, hogy forradalom következzen be a PC piacon – igazából nem vágyott hatalmas vagyonra. Az Apple kötelékéből 1987-ben távozott, de a "régi szép időkre" még most is szívesen gondol vissza, hiszen a jelek szerint a tervezés, a forrasztás, és a végső termék megépítése a szenvedélye.

Amiről nem tudunk, az nem fáj

A nyilatkozat örömteli és szomorú is egyben: örömteli, mert láthatjuk, mivé nőtte ki magát egy ötlet, ugyanakkor szomorú is, ugyanis Steve Wozniak friss nyilatkozata egy évtizedek óta élő mítoszt rombol le, amiben sokan hittek, de mint kiderült, csak marketing volt.

Az ügy azért is kínos, mert Los Altos városvezetése pont tavaly döntött úgy, hogy műemlékké nyilvánítják Steve Jobs gyerekkori otthonát, ahol a korábbi sztori szerint az első Apple gépek készültek. A ház évek óta az Apple rajongók zarándokhelye volt, így műemlékké nyilvánítása kétségkívül egy nemes gesztusnak tűnt – egészen a friss Steve Wozniak nyilatkozat megjelenéséig. Ennek örömére lehet is frissíteni a Wikipedia ide vonatkozó szócikkeit.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward