Nem egyforma az egyes R9 290(X) VGA-k teljesítménye?

A jelek szerint igen, igaz, az AMD egyelőre úgy fogalmaz, hogy egyedi esetről van szó, mégis készül majd egy friss driver, ami javítja a hibát.

Nem egyforma az egyes R9 290(X) VGA-k teljesítménye?

Napjaink modern processzorai és GPU-i az esetek többségében már rendelkeznek turbo funkcióval, amelynek köszönhetően - megfelelő körülmények fennállása esetén - képesek maximális turbo órajelükön üzemelni. A termékek a változó körülmények miatt - hőmérséklet, fogyasztás és terhelés - nem működnek az idő 100%-ában maximális turbo órajelen, de rendelkeznek egy jól definiált alap órajellel, ami meghatároz egy folyamatosan tartható minimális sebességet. Az AMD a Hawaii alapú GPU-val ellátott Radeon R9 290-es és R9 290X modelleknél, bár papíron elvileg meghatározott egy alap órajelet (800MHz), mégis előfordulhat, hogy nem tudja tartani ezt.

A tesztek alapján már világos, hogy mind az R9 290, mind pedig az R9 290X esetében problémát jelent a maximális turbó órajel tartása: a GPU viszonylag hamar túlmelegszik, így csökken az órajel és csökken a teljesítmény is. Az általános tapasztalatok szerint az egyes tesztre kiküldött videokártyák között csak néhány FPS-nyi teljesítménykülönbség mutatkozott, ám a kereskedelmi forgalomban kapható termékeknél a jelek szerint már más a helyzet.

A Tom's Hardware munkatársai nemrég vásároltak egy pár Radeon R9 290X videokártyát a Newegg-ről, majd meglepő eredményre jutottak. A kártyák egyikénél az órajel konstans módon beállít 727 MHz-re, majd ott is maradt, pedig ez igencsak messze van az 1 GHz-es maximális turbo órajeltől. Ennek eredményeként a szóban forgó videokártya nem csak az AMD által biztosított R9 290X modellnél, de az R9 290-nél is lassabb volt. A hírek szerint a másik kártyával is probléma volt, ugyanis az elvárhatónál az is lassabb volt, igaz, ezzel kapcsolatban bővebb információ nem áll rendelkezése.

Radeon R9 290X

Az elfogadott tény, hogy az egyes chipek között vannak kisebb nagyobb - gyártásból adódó - különbségek, amelyekről a tuningmesterek bőven tudnának mesélni. Egyes GPU-k képesek magasabb órajel elérésére, mint mások, ráadásul az is előfordul, hogy ehhez alacsonyabb üzemi feszültség is elég, mint a többi GPU-nál. Az efféle szórás természetes dolog. Ettől az azonos típusjelzéssel ellátott videokártyák között referencia paraméterek alkalmazása esetén rendszerint még nem adódik nagyobb teljesítménykülönbség.

Úgy tűnik viszont, hogy a Hawaii GPU-val ellátott videokártyák dinamikus PowerTune mechanizmusa az AMD-nek azzal a törekvésével karöltve, amelynek értelmében az egyes videokártyákból ki kell hozni az elérhető legnagyobb teljesítményt, előidézte azt a helyzetet, amelyben az egyes GPU-k egyedi karakterisztikája miatt - például az eltérő szivárgásból adódó nagyobb fogyasztás és komolyabb hőtermelés következtében - változóan alakulhat a végső teljesítmény.

Az AMD időközben természetesen már reagált is a problémára. A vállalat már elkérte a szóban forgó R9 290X videokártyákat annak érdekében, hogy szakemberei megvizsgálhassák őket. A cég megfogalmazása szerint úgy tűnik, a Tom's Hardware által említett probléma egyedi, ugyanis más lapoknál nem tapasztaltak hasonló hibajelenségeket a kereskedelmi forgalomból származó R9 290X videokártyáknál. Az AMD szakemberei a vizsgálatok során találtak néhány olyan területet, amelyeken változásokat eszközölve csökkenthető a tapasztalt teljesítménykülönbség. A javítás egy új driver formájában érkezik majd, de még nem tudni mikor. Az biztos, hogy a cég szakemberei igyekezni fognak a munkával.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward