Nem bootol a Linux az új Mac Minin és az új MacBook Air-en

Az ok az, hogy a T2-es biztonsági chip nem fogadja el a különböző Linux disztribúciók tanúsítványát.

Nem bootol a Linux az új Mac Minin és az új MacBook Air-en

Az Apple nagyjából egy hete frissítette termékpalettáját, amelyre új, Retina kijelzővel ellátott MacBook Air, friss iPad Pro, illetve friss Mac Mini is került – utóbbinak különösen örültek a márka rajongói, ugyanis az apró asztali számítógépet eddig 2014-es hardverrel árulta a vállalat. A lelkesedés persze egy kissé alábbhagyott, ahogy az árcédulákról is lehullott a lepel, de ez már egy másik történet.

Galéria megnyitása Az emlegetett Startup Security Utility Az új MacBook Air és az új Mac Mini esetében közös, hogy mindketten megkapták az Apple T2 Security Chipet, ami már jelen van az iMac és a MacBook Pro kínálatban is. Ez a vezérlő fontos szerepet tölt be, ugyanis ez végzi az APFS adattároló rendszer titkosítását, biztosítja az UEFI Secure Boot funkciót, valamint a Touch ID funkciót is kezeli azokon az eszközökön, ahol ez rendelkezésre áll. A Retina MacBook Air esetében még arról is gondoskodik, hogy a fedlap lecsukásakor leválasztásra kerüljön a mikrofon, így nincs lehetőség távoli lehallgatásra.

Az új konfigurációk az említett chip miatt csak az Apple macOS operációs rendszerét futtathatják „natívan”, a Microsoft Windows operációs rendszereicsak az évek óta rendelkezésre álló BootCamp funkció keretén belül települhetnek. Az említett két operációs rendszeren kívül más szoftver nem bootolhat a T2-es chippel ellátott almás gépeken, így például a különböző Linux disztribúciók sem bootolhatnak. Ez gyakorlatilag annak köszönhető, hogy a Microsoft Corporation UEFI CA 2011-es tanúsítványa az Apple-nél jelenleg nem tartozik a megbízható tanúsítványok közé, márpedig ezt a tanúsítványt használják a különböző Linux disztribúciók is.

Galéria megnyitása A T2 Security Chip Elméletben megoldás lehet, ha az adott rendszert helyreállítási módba állítjuk, majd használjuk az új, „Startup Security Utility” névre keresztelt segédprogramot, ami lehetőséget ad néhány beállítás módosítására, így például a Secure Boot funkciót is letilthatjuk. Ez persze veszélyezteti a rendszerbiztonságot, így érdemes kétszer is meggondolni, hogy élünk-e a funkcióval. A helyzetet bonyolítja, hogy az aktuális beszámolók szerint az említett kerülőút sem járható: hiába végzi el a felhasználó a szükséges beállításokat, a Linux disztribúciók így sem bootolnak.

Az Apple nem kommentálta a helyzetet. Hogy később lehetőség nyílik-e a Linux konfigurációk telepítésére? Ez egyelőre rejtély – ha változik a gyakorlat, annak egészen biztosan gyorsan híre megy majd.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap