Ne szeretkezz a Siri mellett, mert mások is hallhatják!

A digitális asszisztens felvételeit alvállalkozókkal hallgattatja meg az Apple, és sok esetben ezek véletlenül keletkeznek.

Ne szeretkezz a Siri mellett, mert mások is hallhatják!

A The Guardian arról számolt be, hogy egy névtelenséget kérő forrás azzal kereste meg, hogy a Siri működése óriási biztonsági kockázatot jelenthet a felhasználók számára. És mint az kiderült, az Apple szerint ezzel semmi baj nincs, a szolgáltatás megfelelően működik, és igazából nem is jelent akkora fenyegetést, hogy privát beszélgetéseket lehet általa kihallgatni.

Az amerikai lapnak egy olyan alvállalkozóval sikerült beszélgetnie, aki az Apple-nek dolgozik, és részben az a feladata, hogy visszahallgassa azokat a beszélgetéseket, melyeket a felhasználók a Sirivel bonyolítanak. Viszont a névtelenül nyilatkozó szakember arra is rávilágított, hogy meglehetősen sokszor fordul az elő, hogy véletlenül felvett „utasításokat” kell meghallgatni. Ha a Siri úgy aktiválódik a felhasználó mobilján vagy más eszközén, hogy a tulajdonosa nem veszi észre, akkor is rögzíti a környezetében elhangzó szövegeket, és elküldi az Apple, illetve az elemzők számára. Pedig ilyenkor a rendszer tisztában lehet azzal, hogy nem hangzott el konkrét utasítás.

A Siri lényegében bármikor kémkedhet a felhasználók után.

A The Guardian jelentéséhez információval szolgáló alvállalkozó elmondta, hogy nem ritkán futnak bele olyan beszélgetésbe az elemzéseken dolgozók, amik valamilyen privát csevegést örökítenek meg. Ha valamikor úgy érzékeli a szolgáltatás, hogy elhangzott a környezetében a „Hey, Siri” utasítás, akkor felveszi az információkat, és továbbítja azokat a távoli szerverre, amihez hozzáférése van az alvállalkozóknak (is). A szakember néhány példát említett csak azt illetően, hogy milyen esetekben kapott téves felvételeket. Az egyszerű beszélgetéseken kívül előfordult, hogy az orvosnál vett fel privát értekezést a digitális asszisztens, és a szexuális együttlét megörökítésére is volt példa, de egyebek mellett drogügyleteknél és pénzügyi értekezéseknél is fülelt a Siri.

Galéria megnyitása

A dolgozóknak beletartozik a feladatkörébe, hogy osztályozzák a felvételeket a meghallgatást követően. Különböző szempontok alapján lehet kiértékelni ezeket az információkat, például azt is el kell dönteni, hogy valós Siri kérésről volt-e szó, és tudott is segíteni a szolgáltatás, vagy csak egy véletlen esetben lépett működésbe.

Az Apple nem ad megfelelő tájékoztatást arról, hogyan működik a Siri, miként történik a kiadott parancsok kezelése. Nem eléggé áttekinthető, hogy mi lesz azoknak az utasításoknak a hanganyagával, amiket érzékel a Siri, és nem tisztázott, hogy pontosan kiknek lehet ezekhez hozzáférése. De a vállalat szerint nincsen probléma azzal, ahogy a felvételeket kezeli, mert szerinte ezeket nem lehet konkrét személyekhez kötni. „A Siri kérések egy kis részét elemzik a Siri és a diktálás javítása érdekében. A felhasználói kérések nem kapcsolódnak a felhasználó Apple azonosítójához. A Siri válaszokat biztonságos létesítményekben elemzik, és minden ellenőrnek kötelessége betartani az Apple szigorú titoktartási követelményeit. ” – olvasható a vállalat közleményében, amit a The Guardiannak küldött válaszul az ügyre.

Viszont olyan esetek is voltak az alvállalkozó elmondása alapján, amikor olyan információk is elhangoztak a felvételeken, amik alapján egyértelműen be lehetett azonosítani például egy helyszínt vagy akár egy konkrét személyt is. Arra már nem tért ki az Apple, hogy ilyen is megeshet. Érdekes kérdés az is, hogy mi van, amikor valamilyen bűncselekménnyel kapcsolatos felvétel kerül az elemzők birtokába. De az sem derült, hogy ilyenkor miként kell eljárni a névtelenül nyilatkozó elemzőnek.

Galéria megnyitása

Egyébként nemcsak a Siri esetében hallgathatják meg elemzők a felvételeket, hanem az Alexánál és a Google Assistant esetében is, viszont a konkurenseknél sokkal kevesebb lehet a véletlen felvétel, ami érzékeny információt tartalmazhat. A Siri ugyanis még akkor is hallgatózik, mikor az Apple Watch felhasználó szimplán felemeli a csuklóját, nem kell az, hogy elhangozzon a „Hey, Siri” parancs. Ráadásul a többieknél a felhasználó dönthet úgy, hogy nem teszi lehetővé a hanganyagok elemzését a szolgáltatások javítása érdekében, az Apple viszont erre nem biztosít lehetőséget. Ha valaki nem szeretné, hogy akár csak névtelenül és véletlenszerűen is meghallgassák, amit egy Apple termék közelében mond, akkor annyit tehet, hogy teljesen letiltja a Sirit.

 Az Apple elmondta az ügy kapcsán, hogy igyekszik majd tenni azért, hogy a Siri ilyen tekintetben is előre tudjon lépni. De azt nem vetítette előre a vállalat, hogy milyen lépésekben gondolkodik. Ez az eset egyébként különösen kínos a cupertinói alakulat számára, mert mostanában rendszeresen hangoztatja, hogy milyen nagy hangsúlyt fektet a biztonságra, a privát szféra védelmére.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap