Navigáció Mio módra: A Moov széria

A Mio GPS készülékeinek használata alkalmával szerzett jó tapasztalatok arra késztettek minket, hogy legújabb Moov sorozatát is tüzetesebben megvizsgáljuk.

Navigáció Mio módra: A Moov széria

1. Bevezető

A Mio GPS készülékeinek használata alkalmával szerzett jó tapasztalatok arra késztettek minket, hogy legújabb Moov sorozatát is tüzetesebben megvizsgáljuk. A széria térképpel felszerelt Moov 200, Moov 330 és Moov 360 típusait vettük nagyító alá, hogy kiderüljön, melyik éri meg, ha ragaszkodunk a márkához.

A táblázat szerint multimédiás képességekkel ezúttal szinte egyáltalán nem látták el a navigációs eszközöket, a mitfárerkedésen túl a képnézegetés csak a drágább készülékek kiváltsága.

2. A készülékek

Mio Moov 200

A kis doboz a gyártó jól megszokott fehér-narancs színeiben pompázik. A készüléken kívül egy egészen apró méretű autós állvány, autós töltő, USB adatkábel, telepítő DVD és felhasználói kézikönyv kapott helyet a csomagban.

A vékony, könnyű, szögletes GPS alul kapott helyet az USB-s csatlakozásra, egyébként az autós töltő vezetékét is itt tudjuk bedugni.

A gép tetején található a háromállású kapcsoló, mellyel On/Off/Reset módok között választhatunk. A Off mód ténylegesen nem kapcsolja ki, csak hibernálja a készüléket, így a követező bekapcsolás alkalmával nem kell megvárnunk a szoftver betöltését és azonnal használhatóvá válik.

Külön megvásárolt térképszoftver használata esetén lesz segítségünkre a kártyaolvasó, mely SD és MMC kompatibilis flash memóriákat képes kezelni.

A kijelző látószöge navigációs feladatokra megfelelő, extrém helyzetekből ugyanis soha nem kell néznünk azt. Fényerejét csak az elegendő jelzővel illethetjük, annak ellenére, hogy a legmagasabb értéken használtuk.

Hátul került elhelyezésre a beépített hangszóró, mely az állványra helyezéskor is tisztán szólalt meg.

Az autós tartó példásan tartotta a gépet, csúszkálásra és leesésre nem volt példa. Jobban örültünk volna viszont a Mio C sorozatnál használt gégecsöves megoldásnak, mivel úgy közelebb került volna szemünkhöz a kijelző, ezzel javítva az olvashatóságot.

Mio Moov 330

Az előzőhöz képest valamivel nagyobb méretűre nőtt dobozban nem sok újdonságra leltünk, ugyanis egyedül a készülék más, valamint az autós állványnál fedeztünk fel apró különbséget.

A szélesvásznú készüléken szintén alul található az USB csatlakozó, melyhez adatkábelt és autós töltőt kapcsolhatunk.

A kártyaolvasó a háromállású kapcsoló mellett kapott helyet, melyet kártyás térképszoftver használatához és fényképeink megtekintése miatt szereltek a navigációs eszközbe.

Ennek megfelelően a kijelző sokkal nagyobb betekintési szögekkel bír a kistestvéréhez képest, valamint kontrasztja, fényereje és felbontása is a fotónavigációt segíti elő.

A beépített hangszórót jelen esetben sem takarja el az autós állvány, így a navigációs hangok tisztaságával most sem akadt problémánk.

Mio Moov 360

A 330-as modell telefonos kihangosítás képességével és további 1 GB flash memóriával bővített változatásról van szó, így a kellékek terén nem változott semmi. A telepítő lemez, kézikönyv és adatkábel továbbra is a csomag tartozéka volt.

Az egyetlen észrevehető különbség a készülék LED-je alatt látható, jelen esetben egy mikrofonnal lettünk gazdagabbak.

A Moov 330 és Moov 360 közös autós állványa remekül ellátta feladatát, bár a gégecsöves megoldás itt is hiányzott nekünk.

Mindhárom navigációs eszköz 720 mAh-s Li-Ion akkumulátorral lett felszerelve, ennek megfelelően a rátöltés nem teszi tönkre őket, viszont kapacitásuk teljes fényerő mellett csak 80-90 percre nyújt elegendő energiát (gyenge fényerővel vagy éjszakai móddal 2-2,5 óra is elérhető velük). Ezekre menet közben nem is lesz szükségünk, viszont álló helyzetben még hasznát vehetjük a kis energiaforrásoknak.

3. Szoftverek, Kihangosítás

Szoftverek

A gyártó a MioMap 2008-as előretelepített változatát adja a készülékekhez (kivéve, ha enélkül kérjük). Mivel a kábeles kapcsolat során nemcsak az opcionálisan kártyaolvasóba helyezett memóriakártyánkat érhetjük el, hanem a beépített memóriához is hozzáférést engednek a készülékek, előfordulhat, hogy óvatlanul letöröljük a működéshez szükséges fájlokat. Erre az esetre készült a MioMore Desktop egyik lehetősége, mellyel újratelepíthetjük a térképszoftvert a mellékelt DVD-ről. Ezen kívül internet hozzáférés segítségével frissíthetünk POI-kat és képeinket is felmásolhatjuk (NavPix fotónavigáció) a GPS-re (a 200-as típus kivételével). Érdekes lehetőség a Flickr szolgáltatással való együttműködés, így a mások által elkészített, majd feltöltött képeket is a gépre másolhatjuk. Megjegyezzük, hogy különösebben nem zavart a 200-as típusnál a képnézegető hiánya, mivel látószöge miatt úgy érezzük nem erre készült. Reménykedtünk video és mp3 lejátszásban is, de egyik típus sem rendelkezik ilyen irányú multimédiás képességekkel, így a fülhallgató kimenet hiánya is megbocsátható.

A térképek több változatban is kaphatóak, ezért érdemes időben eldönteni, melyikre lesz szükségünk, ugyanis spórolhatunk valamennyit egy kisebb csomag vásárlásával. Rendszerint a nagyobb csomaggal járunk jobban és ez jelen esetben sem történt másképpen. A Kelet-Európa 13, a Teljes Európa változat pedig 38 ország térképét foglalja magában, frissítve, a korábbi kiadásoknál valamelyest részletesebben. A korábban tesztelt Mio készülékekhez mellékelt térképekhez képest most arra lettünk figyelmesek, hogy sokkal nagyobb POI (érdekes, fontos pontok gyűjteménye) adatbázis áll rendelkezésünkre. Újabb változtatás, hogy a bal felső sarokban megjelenő figyelmeztetés, mely a következő kanyar irányáról tájékoztat minket, már nem csak egy egyszerű jobbra vagy balra nyíl, hanem a térkép egy darabját mutatja meg, ezzel nagyban megkönnyítve dolgunkat a bonyolult kereszteződéseknél.

Mivel útvonalak mindenhol folyamatosan változnak, érdemes néhány évente új térképszoftvert vásárolni (ha pénztárcánk ezt megengedi), viszont azt tapasztaltuk, hogy hiába kaptuk a legújabb 2008-as változatot, mégis találkoztunk pontatlanságokkal a próbaút során. A szemből egyirányú utcába való bekalauzolást súlyos hibának, a sebességkorlátok pontatlan ismeretét pedig csak enyhe problémának tartjuk. Érvényes tehát továbbra is az a nézet, miszerint saját szemünkre hagyatkozzunk elsősorban és csak segítségképpen tájékozódjunk GPS-szel.

Bluetooth 2.0 kihangosítás

A 360-as típusnál élhetünk a beépített kihangosító nyújtotta kényelemmel, ugyanis elég telefonunk ilyen képességét aktívvá tenni és megkeresni a navigációs eszközzel. Ezután hozzáférhetünk a mobilunk telefonkönyvéhez, majd hívást kezdeményezhetünk a GPS készülékkel, bár az SMS-ek írását továbbra is telefonunkkal kell megoldani. A szerkezet az állapotjelző LED alatti mikrofonjával és beépített hangszórójával segíti a kommunikációt, sajnos nem kielégítő minőségben. Ugyanis ahhoz, hogy értsenek minket, közel kellett hajolni a mikrofonhoz, a vezeték nélküli kapcsolat gyakorlati sávszélessége pedig a tiszta beszéd megszólaltatásához nem bizonyult elegendőnek (a navigációs hangok viszont mindegyik készüléknél tisztán és érthetően szólaltak meg).

4. Értékelés

MioMap 2008

A térképszoftver néhol pontatlan információkkal szolgált és elsőre nem volt egyértelmű annak használata sem. Némi időtöltéssel azonban rájöttünk a kezelésére, így végül elégedettek lehettünk vele, a sok munka eredménye meglátszik a terméken[bold].

Mio Moov 200[/bold]

Igaz, hogy a képernyő mérete és felbontása éppen csak elegendő, viszont a 400 MHz-es processzor így legalább képes azt megfelelően kiszolgálni és akadozásnak nyoma sincsen. A kis készülék térkép nélküli változata remek választás a már térképpel rendelkező felhasználóknak, mivel egy kiforrott, jól használható gépről van szó, ezért elsősorban neki jár az ajánlott vétel címke.

Vásárlás

Mio Moov 330

A nagy kijelző, amely magas felbontással párosult, remek látványt nyújtott, viszont ugyanazzal a processzorral szerelték, mint a kisebb készüléket. Ennek megfelelően akadozással is találkoztunk, viszont ezen kívül más problémánk nem volt a masinával. A Mio Moov 330 tehát mai tesztünk nyertese, de más gyártók GPS készülékei közt is helyt állna, ezért egyértelműen ajánlott vételnek tartjuk.

Vásárlás

Mio Moov 360

A Moov 330 és Moov 360-as típusok specifikációi alapján a plusz 1 GB memória és Bluetooth kihangosítás lehetősége bőven megéri a kb. 5 ezer Ft-os felárat, mi viszont ezeknek gyakorlati hasznát nem vettük, ezért a két készülék közül előbbit tartjuk jobb vételnek.

Vásárlás

Köszönjük a teszttermékeket az Expert Computer Kft.-nek!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward