Nanoterminátorokat vetnének be a rák ellen

A piciny folyékony fém cseppekhez kötött hatóanyagok biztosabban megtalálják a daganatos sejteket, és azok belsejébe jutva megakadályozzák a rák terjedését.

Nanoterminátorokat vetnének be a rák ellen

Folyékony fém „nanoterminátorok” révén juttatná el a hatóanyagokat a daganatos sejtekhez egy észak-karolinai kutatócsoport. A fém biológiailag lebomló, és az eddigi kísérletek alapján még növeli is a kemoterápiás szerek hatásosságát. Ahogy Zhen Gu, a kutatás eredményeiről beszámoló tanulmány egyik szerzője elmondta, céljuk egy olyan hatóanyaghordozó-rendszer kifejlesztése volt, amely segít tumorok fellelésében, nagy mennyiségben előállítható, kevéssé mérgező, és hatásosabbá teszi a bejuttatott gyógyszert.

A nanoterminátorok pedig a jelek szerint megfelelnek mindezen kívánalmaknak. Előállításuk úgy történik, hogy a szakértők egy folyékonyfém gallium-indium ötvözetet egy olyan oldatba helyeznek, amely kétféle ligandumot (receptorhoz kapcsolódó molekulát) tartalmaz. Az oldatot aztán ultrahanghullámokkal kezelik, amelyek 100 nanométeres cseppekre darabolják a folyékony fémet. A cseppekhez közben a ligandumok is hozzákapcsolódnak, és egy oxidált külső réteg formálódik külső felületükön, amely a ligandumokkal együttesen megakadályozza a nanocseppek újbóli egyesülését.

Ezt követően egy kemoterápiás hatóanyagot, doxorubicin kevernek az oldatba, amelyet a nanocseppek egyik liganduma megköt. A cseppeket ezt követően ki lehet válogatni az oldatból, majd bejuttatni a véráramba. A cseppek másik liganduma a daganatos sejtekre specializálódott: amikor ilyen sejttel találkozik, annak receptorait arra készteti, hogy kössék meg, és nyeljék el a nanocseppet. Mivel a sejt belseje savasabb, mint a külső környezet, a cseppek külső rétege rövidesen felbomlik, szabadjára engedve a ligandumokat, és velük a doxorubicint is.

Az oxidált „bőr” nélkül az egy régióban kikötött cseppek nagyobb egységekbe fognak összeállni, amelyek bizonyos diagnosztikai eszközökkel könnyen észlelhetők, így a hatóanyaghordozó-rendszer egyben a tumorok pontos helyének meghatározásában is segítséget nyújthat az orvosok számára, mondja Michael Dickey, a kutatás egyik résztvevője. És ahogy a folyékony fém reakcióba lép a sejt belsejének anyagával, belőle gallium-ionok szabadulnak fel, amelyek növelik a kemoterápiás szer hatásosságát.

A labortesztek tanúsága szerint a folyékony fém néhány nap alatt teljesen lebomlik, és részben elnyelődik a szervezetben, részben kiürül, mondják a kutatók. A szakértők egereken is kipróbálták a metódust, és a folyékony fémmel bejuttatott doxorubicin sokkal hatásosabbnak bizonyult a petefészek-daganatok növekedésének gátlásában, mint önmagában szokott. A rágcsálók állapotát a kezelés után 90 napig követték nyomon, és ez idő alatt az állatok nem mutatták nyomát annak, hogy a folyékony fém bármilyen módon mérgezné szervezetüket. Gu elmondása szerint az eddigi eredmények rendkívül biztatóak, és rövidesen nagyobb emlősökön is tesztelni fogják a módszert, hogy aztán ‒ ha minden jól megy ‒ mielőbb megkezdődhessenek a klinikai tesztek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward