Nagyot nőtt az AMD videokártya-forgalma

A teljes GPU piacon már átvette a vezetést a vállalat az Nvidiával szemben, a videokártyák szegmensében azonban még mindig az Nvidia az úr.

Nagyot nőtt az AMD videokártya-forgalma

A Jon Peddie Research elemzői tálalták a GPU piac legfrissebb statisztikáit, amelyek arról rántják le a leplet, hogyan teljesítettek az egyes szereplők az év utolsó negyedévében, valamint a teljes GPU piac alakulásáról is adnak némi információt.

Az adatok szerint a teljes GPU piac elég jelentős mértékben, mintegy 3,4%-kal nőtt az elmúlt év utolsó negyedévében, ez a növekedés pedig nagyrészt az AMD-nek köszönhető, ugyanis a vállalat szállítási mutatója nem kevesebb, mint 22,6%-kal emelkedett. Ezzel egy időben az Nvidia esetében 1,9%-os csökkenés mutatkozott, vagyis az elmúlt időszak nagy nyertese az AMD, hiszen az Intel háza táján is 0,2%-os csökkenést láthatunk negyedéves szinten.

Galéria megnyitásaAmennyiben a teljes GPU piacot nézzük, érdekes kép rajzolódik ki, hiszen az AMD ezen a téren most már megelőzte az Nvidiát: míg előbbinek 19%-os, addig utóbbinak csak 18%-os részesedése van, ám az Intel mindkettőjüket felülmúlja a maga 63%-os eredményével. Ezekben a számokban a dGPU-k és az iGPU-k egyaránt benne vannak, amelyek az x86 alapú eszközökben kapnak helyet. Érdekes lesz látni, hogy az Intel videokártyáinak idei megjelenésével hogyan változik majd a kép, de erre majd csak később kapunk választ.

Amennyiben csak a videokártyák szegmensére koncentrálunk, akkor azt láthatjuk, hogy az Nvidia dominanciája még mindig nincs veszélyben, ugyanis a vállalat 73%-ot hasított ki magának a piac képzeletbeli tortájából, míg az AMD-nek meg kell elégednie 27%-kal. Ide tartozik az az érdekesség is, hogy az elmúlt negyedév folyamán az AIB piacon 12,17%-os növekedés mutatkozott, vagyis ennyivel több videokártya fogyott.

Az elemzés tartalmaz még további említésre méltó adatokat is. A PC piac az említett negyedév folyamán 1,99%-os növekedést produkált, éves szinten pedig még ennél is nagyobb, 3,54%-os növekedés figyelhető meg, ami egyáltalán nem hangzik rosszul. A gazdára talált konfigurációk esetében 31,9% tartalmazott dGPU-t, azaz dedikált videokártyát, ami negyedéves szinten 0,19%-os csökkenést jelent.

Az aktuális negyedév már nem feltétlenül lesz ilyen rózsás, ugyanis a szezonális hatások miatt amúgy is gyengébb forgalmat szokott produkálni a piac ebben az időszakban, most azonban a koronavírus-járvány is rontja a piaci esélyeket, ugyanis a beszállítói láncot érzékenyen érinti a helyzet, így a termékek gyártásában kisebb-nagyobb zavarok várhatóak. Utóbbiak sajnos dráguláshoz is vezethetnek, és ehhez hozzá jön még az elég gyenge forintárfolyam is.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap