Shop menü

NAGYON HAMAR MEGJELENHET AZ INTEL ARC A770-ES VIDEOKÁRTYÁJA

Használatához viszont szükség lesz a Resizable-BAR támogatás használatára, ellenkező esetben akár 40%-kal is alacsonyabb lehet a videokártya teljesítménye bizonyos helyzetekben. Vele együtt az Arc A750 is megérkezhet.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Nagyon hamar megjelenhet az Intel Arc A770-es videokártyája

Az Intel Arc sorozatú videokártyáinak hivatalos bemutatóját még mindig várjuk, igaz, az Arc A380-as modell már Kínán kívül is felbukkant kereskedelmi forgalomban, de a család többi tagját még nem indította hódító útjukra a vállalat. Ez a legfrissebb információk alapján „nagyon hamar” megváltozhat, legalábbis ez hangzott el egy interjúban, amelyben a PC Games Hardware munkatársai és az Intel két illetékese, Tom Petersen, illetve Ryan Shrout között zajlott.

A jelek szerint az Intel Arc A770 rajtja már küszöbön állhat, ám azt egyelőre nem részletezték, ez pontosan mit jelent, mégis mikor kezdődhet meg a termék forgalmazása globálisan, de remélhetőleg erre is nagyon hamar fény derülhet. Szó esett viszont számos egyéb érdekességről is. Ilyen például az, hogy az Arc A770-es videokártyák 8 GB-os és 16 GB-os változatban készülnek majd, valamint 8 GB-os Intel Arc A750-es videokártyák is megjelenhetnek. Az AIB partnerek várhatóan gyárilag megemelt órajeleken ketyegő videokártyákat is piacra dobhatnak, amelyeknél a megemelt Power Limit is segíti a nagyobb teljesítmény elérését.

Nagyon fontos szempont, hogy annak a rendszernek, amelybe az új videokártya kerül, rendelkeznie kell Resizable BAR támogatással, vagyis viszonylag modernnek kell lennie, ellenkező esetben akár 40%-os teljesítménycsökkenésre is számíthatunk, ami nem hangzik túl jól. Ha rendelkezésre áll a ReBAR támogatás, azt természetesen mindenképpen engedélyezni is kell, az alaplap kézikönyve segíteni fog ebben. Jó hír viszont, hogy az Intel Arc sorozatának tagjai támogatják a Microsoft DirectStorage technológiáját, ami a kompatibilis SSD meghajtókkal és kártyákkal szerelt rendszereknél érezhető gyorsulást hozhat majd, ha több játék is támogatja az új API-t asztali fronton.

Galéria megnyitása

Az Arc A770 várhatóan a GeForce RTX 3060 Ti ellenfele lehet teljesítmény terén, míg az Arc A750 már a GeForce RTX 3060 szintje környékén helyezkedhet el. Az újdonságok a következő generációs Nvidia és AMD videokártyákkal szemben nem igazán lesznek versenyképesek, főleg magas felbontás alkalmazásakor, ám a helyzeten javíthat valamelyest az XeSS technológia, amely négyféle módot kínál annak érdekében, hogy a teljesítmény és a képminőség is igazodjon a felhasználó elvárásaihoz. Ennek köszönhetően a 4K-s felbontás alkalmazásakor játszhatóbbá válhat a teljesítményt, de hogy pontosan mennyire, azt majd az első független és részletes tesztek mutathatják meg.

Szóba került még a HDMI 2.1-es támogatás kérdése is. Az új videokártyák GPU-ja nem rendelkezik natív HDMI 2.1-es támogatással, ennek megfelelően egy DisplayPort 2.0 -> HDMI 2.1 konverterre is szükség van a fedélzeten. DisplayPort 2.0 fronton egyébként érdekesség, hogy hivatalosan az UHBR 20 támogatás is elérhető lenne, a hardver támogatná, ám driver szintén csak az UHBR 10-es támogatást engedélyezik, vagyis nem lesz lehetőség natív 8k-s kijelző-támogatásra, két kábellel lehet megoldani a 8k60p-s kijelzők kezelését. Mivel ezek a kijelzők egyelőre nem terjedtek el széles körben, ez a probléma a felhasználók döntő többségét nem fogja érinteni, attól viszont még fura, hogy az Intel mérnökei pont egy előnyös tulajdonságot dobnak süllyesztőbe.

Az Intel új videokártyáival kapcsolatban szinte már minden fontos részlet napvilágot látott, ám a várható árazásról sajnos még mindig nem beszéltek a vállalat illetékesei, pedig ez döntheti el az új sorozat sorsát. Ha tényleg hamarosan elrajtolnak az újdonságok, akkor erre is rövidesen választ kaphatunk. Az Intel Arc A770 hamarosan debütálhat és vele együtt az Arc A750 is megjelenhet.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére