Nagyon fiatal bolygót találtak 400 fényévnyire

Elképesztően gyors bolygóformálódás nyomait kapta lencsevégre az ALMA rádiótávcső.

Nagyon fiatal bolygót találtak 400 fényévnyire

Az alábbi képen látható csillag, az AS 209 sok tekintetben hasonlít a Napra: tömege 90 százaléka központi csillagunkénak, fényessége pedig másfélszeresé a Napénak, ami idősebb korára változni fog, hiszen a fiatal csillagok rendszerint egy kicsit túl fényesek tömegükhöz képest, később azonban visszavesznek ebből. A kérdéses csillag pedig rendkívül fiatal, mindössze 1 millió éves, és egy 400 fényévre található csillagbölcsőben található.

Az égitestet sűrű por veszi körül, így tulajdonképpen nem is látható a képen: a meleg porra érzékeny ALMA felvételén azt láthatjuk, hogyan öleli körül a por a csillagot. A felvételről azonban az is rögtön világos, hogy a központi égitestet nem egy nagyjából egységes protoplanetáris korong veszi körül, ahogy azt egy ennyire fiatal rendszerben várnánk, hanem a korong gyűrűkre tagolódott. A képen két gyűrű látszik, és bár ez a felvételen nem látható, a külső gyűrű a jól látható részein túl egy halványabb, széles korongba megy át. A belső gyűrű 11 milliárd kilométerre nyúlik a csillagtól, míg a második közel 20 milliárd kilométerre kezdődik. Vagyis tekintve, hogy a Pluto Naptól való legnagyobb távolsága 7,3 milliárd kilométer, saját bolygórendszerünk kényelmesen elférne a belső gyűrűn belül.

Galéria megnyitása

A gyűrűk jelenléte a szakértők vizsgálatai szerint arra utal, hogy a rendszerben legalább egy nagyméretű bolygó formálódik a két látható gyűrű közti résben. A bolygó becsült tömege a Szaturnusz tömegének 70 százaléka lehet, és 15 milliárd kilométerre kering csillagától. A bolygó mostanra szinte teljesen kialakulhatott, hiszen a rés meglepően tiszta, ugyanis az égitest onnan egyrészt magába gyűjtötte, másrészt kisöpörte az anyagot. Ennek nyomán vált olyan látványossá a külső gyűrű belső pereme, ott ugyanis a bolygó formálódása során felsűrűsödött a por.

A csillagászok közt komoly viták folynak azzal kapcsolatban, hogy mennyi idő szükséges egy bolygó létrejöttéhez. Pár évtizeddel ezelőtt még úgy hitték a kutatók, hogy ehhez több tízmillió év kell, az utóbbi évek felfedezései nyomán azonban világossá vált, hogy ennél sokkal-sokkal gyorsabban is formálódhatnak hatalmas égitestek. Ez a bolygó például, amely a Naprendszer majdnem minden planétájánál nagyobb, kevesebb mint 1 millió év alatt a Föld tömegének hetvenszeresét gyűjtötte magába. Ami egészen hihetetlennek tűnik, és látványosan jelzi, hogy mennyire keveset tudunk arról, hogyan működik ez a folyamat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap