Nagyító alatt a Logitech hangszórórendszerei

A mai alkalommal Logitech hangszórókkal foglalkozunk: egy komolyabb 2.1-es rendszerrel, a Z623-mal, és egy olcsóbb 5.1-es rendszerrel, a Z506-tal.

Nagyító alatt a Logitech hangszórórendszerei

1. Speaker System Z623

A mai alkalommal Logitech hangszórókkal foglalkozunk: egy komolyabb 2.1-es rendszerrel, a Z623-mal és egy olcsóbb 5.1-es rendszerrel, a Z506-tal.

Speaker System Z623

Tesztünk első szereplője egy olyan 2.1-es hangrendszer, mely a nagyobb igényűeket is képes kiszolgálni, ezzel már belekóstolhatunk a házimozi ízébe. Kialakításából fakadóan térhangzásban nem veheti fel a versenyt az 5.1-es rendszerekkel, de a mélynyomó sokat dob a hangzáson, ezért nem csoda, hogy a 2.1-es rendszereket a játékos kedvű felhasználók és a filmrajongók is kedvelik.

A hangszórórendszer melléklete mindössze egy kézikönyvből és egy 3,5mm jack audio kábelből áll. Több vezetékre már nincs is szükség, ugyanis ezeket fixen rögzítették a hangszórókba. A készüléket a mellékelt 3,5mm-es vezetékkel egyszerűen csatlakoztathatjuk a számítógéphez, vagy más szabványos audio eszközhöz a hangszórórendszer RCA bemenetén (ehhez saját beszerzésű RCA kábel kell). Digitális bemenet nincs, az összeköttetés tehát analóg módon történik, és szoftvertelepítés sem szükséges. A kábelek méretével nincs gond, ezek kellően hosszúak ahhoz, hogy az asztalnál kényelmesen elhelyezzük a hangszórókat, mert egyenként 2 méteresek. Ha hosszabbításra lenne szükség, akkor ez csak részben oldható meg, mert az egyik szatellit hangszórót szabványos RCA kábellel látták el, a másiknak viszont egyedi csatlakozója van.

A műanyagból készült szatellitek formája tetszetős, a dobozok matt fekete lakkozást kaptak, ráadásul anyagminőségűk is nagyon jó. Bass-reflex nyílás viszont nincs rajtuk, a tervezők a mélyhangok előállítását teljes egészében a mélynyomóra bízták. Ez utóbbi tartalmazza még az erősítőt, és a hangrendszer néhány csatlakozóját. A mélynyomón egy jó nagy bass-reflex nyílást is találtunk, ami felerősíti nekünk az ütősebb mélytartományt. A membrán előtt természetesen védőrács van, melynek rögzítését szebben is megoldhatták volna, így kicsit ügyetlenül néz ki. A készülék specifikációjáról annyit tudunk, hogy a rendszer összteljesítménye 200W. Szemrevételezéssel mi azt is megállapítottuk, hogy a mélyládában egy 20cm-es membrán van, amivel egy kisebb szobában már falat bonthatunk.

Ahogy említettük, a mélyláda hátulján vannak a főbb csatlakozók. Hangbemenetből kettő is van: egy 3,5mm-es jack a hangkártyához, és egy pár RCA csatlakozó pl. konzolokhoz vagy más audio eszközökhöz. A mélynyomón egyéb csatlakozók nincsenek. A szatellitek bemenetei különbözőek, egyik csak a hangátvitelért felel, a másiknak egyéb dolga is akad, ezzel mindjárt foglalkozunk.

Ami a hangerőszabályzást illeti, különálló vezérlőegység helyett integrált tekerőgombokat kapunk, melyek a jobb oldali hangszórón vannak. Középen egy hangerőszabályzó, tőle jobbra egy mélyhang szintszabályzó, balra egy ki/bekapcsoló gomb foglal helyet. A kényelem érdekében a hangszóró bal oldalán egy fejhallgató kimenet és egy pótbemenet is helyet kapott (ez utóbbi egy szabványos 3,5mm-es audio bemenet). Maga a hangdoboz kapott némi pluszsúlyt is. Ez azért jó, mert amikor tekergetjük a hangerőszabályzót, a hangszóró nem csúszik el az asztalon. A jobb oldali szatellit egy nagyon vastag kábelen keresztül csatlakozik a mélynyomóhoz, ami fura látvány, de problémát nem okoz, mert a doboz stabil. A bekapcsoló gomb fölött egy állapotjelző lámpa figyelmeztet minket a működésre. Szerencsére a fényerőt nem vitték túlzásba, mert a halványnarancs fény még sötétben sem zavart minket.

Hangzását tekintve, már az első próba során kiderült, hogy a hangszórórendszer mozizásra született. A mélynyomóval ellátott rendszerek igazi potenciálját filmekkel tudjuk csak igazán kiaknázni, a hanganyagot ugyanis épp erre készítették fel. A fából készült mélynyomó szó szerint rázta a szoba ablakait, úgy éreztük, mintha tényleg egy mozi teremben lettünk volna (már csak a térhangzás hiányzott). A hangszórók hangulatos atmoszférát teremtettek, és bár féltünk tőle, hogy a mélyhangok majd elnyomják a párbeszédeket, ezeket is nagyon jól lehetett hallani. A szatellitekben ugyanis egy-egy méretes középsugárzó van, a magas hangok pedig külön membránt kaptak, amit a THX felirat mögött találunk meg. Bár a szatellitek doboza műanyagból készült, ennek hátrányát nem hallottuk, mert a mélyhangok előállítása teljes egészében a mélynyomóra hárult, amivel sikerült elkerülni a dobozhangzást. Mi úgy éreztük, minden a helyén van, a hangszórórendszerben filmnézéskor nem találtunk kivetnivalót, ezért továbblendültük a zenei tesztekre.

A hangszórórendszer zenehallgatáskor is profitált a hangos mélyláda képességeiből, az agresszív előadásmód átütő sikert hozott. A hangrendszernek 50-60Hz környékén jól hallható kiemelése van, ami nagyon jót tett a filmeknek és egyes zenei fűfajoknak (dance, techno). Általánosságban véve viszont azt mondhatjuk, hogy a 2.1-es rendszereket elsősorban nem zenehallgatásra találták ki, mert a mélyhangok morajlása hosszútávon már fárasztóvá válik. Az ilyen típusú hangrendszereket erre hangolták, ez nem a készülék hibája, ennek ellenére nekünk így is tetszett az előadásmód. Akik még nem hallottak mélynyomóval ellátott rendszert, azok egy olyan brummogós hangzást képzeljenek el, ahol végre a dob és a basszusgitár is szóhoz jut. A nagyteljesítményű mélyláda miatt a hangrendszer ezt ráadásul nem is akármilyen erővel tette. Amikor teljesen feltekertük a hangerőt, a falak szabályosan remegni kezdtek, ezt kézzel is lehetett érezni. Kisebb szobában ez megbosszulta magát, mert a mélyhangok aránytalanul felerősödtek, és ahol a falak betonból vannak, ott ez még inkább igaz. Az elhelyezésre ezért ügyelni kell, és bár tudjuk, hogy ez egy lehetetlen feladat, de a mélyládát próbáljuk meg legalább egy méterre tenni a falakról. A hangerővel egyébként falat lehet bontani, egy 15nm-es szobában ennél nem is kell több.

Játékoknál ugyanazt tapasztaltuk, mint filmnézéskor, a velőtrázó mélyhangok izgalmas hangulatot teremtettek a szobába. A mélynyomó éppen azt a tartományt emelte ki, amire a robbanások miatt szükség volt. Szerencsére a mélyebb emberi hangokra nem volt hatással, ezek normál hangerővel szólaltak meg. Ennek kiemelése ugyanis zavaró lenne, korábban éppen emiatt nehezteltünk az egyébként nagysikerű Z-2300-ra. A szatellitek nagyon szépen szóltak, a magas, közép és mélyhangok arányát jól eltalálták. A jobboldali hangszórót érdemes kéznél tartani, mert ezen vannak a tekerőgombok. Minőségük nagyon jó, méretük pedig éppen ideális, ezért könnyen lehet tekergetni ezeket. A hangerőszabályzó potenciométer érzékenységét is jól tervezték meg, ezért halk hangerőt is gond nélkül tudtunk vele beállítani. Ezzel kapcsolatban már csak egyetlen apró észrevételünk maradt, éspedig az, hogy a bekapcsoló gomb benyomáskor, fél másodperc erejéig halk recsegést hallat (ilyenkor általában egy rövid némítást szoktak alkalmazni). Ez nekünk nem tetszett, de minden másban elégedettek voltunk a hangrendszerrel.

2. Surround Sound Speakers Z506

Surround Sound Speakers Z506

A teszt második szereplője egy megfizethető 5.1-es hangszórórendszer, ami már valódi belépőt jelent a házimozi világába.

A doboz kicsomagolása után a hangszórókészlet mellett egy kézikönyvre és három darab 3,5mm-es jack vezetékre bukkantunk. A vezetékek színkóddal vannak ellátva, hogy megkönnyítsék az összeszerelést, és ezzel a szatellit sugárzók is könnyen azonosíthatók. A hátsó hangszórók 5 méteres vezetékkel, az elülsők 2 méteres vezetékkel vannak ellátva. Ezek közül csak a center hangszóró kivétel, mert erre kicsit több kábelt hagytak (2,5m). A kábelek éppen csak elég hosszúak, az esztétikus elhelyezés érdekében hosszabbítást kell alkalmaznunk. A szabványos RCA csatlakozásnak köszönhetően ez könnyen megoldható, csak a jobb oldali hangszóró egyedi csatlakozójánál lesz gond, ezért érdemes ezt a mélynyomó közelében tartani. A számítógépre nem kell telepítenünk semmit, már csak egy viszonylag jó minőségű 5.1-es hangkártyára lesz szükségünk, annak érdekében, hogy a hangszórórendszer képességeit teljesen kiaknázzuk. A csatlakozás analóg módon történik, a készüléknek ugyanis nincs digitális bemenete.

Ami a küllemet illeti, a szatellitek formáját a cég legfrissebb hangszórórendszereinek kinézetéhez igazították, hogy egységes legyen a kép. A szett négy egyforma hangdobozt tartalmaz. Ettől csak a centersugárzó különbözik, amit oldalra fektettek, valamint a jobb oldali hangszóró, mert azon vannak a kezelőszervek. A kis műanyag dobozok jól össze vannak rakva, az extra védelem érdekében a membránok még egy-egy hangszóróselymet is kaptak. A dobozokat falra szerelni nem lehet, és még asztalra téve is hajlamosak megbillenni. Különösen a jobb oldali, amiből egy vastag vezeték lóg ki. A részletekre sajnos nem ügyeltek eléggé, a centert ugyanis nem lehet a monitor tetejére csíptetni, de ha szerencsénk van, méreténél fogva befér a kijelzők alá. Arra viszont odafigyeltek, hogy a hangszórók a jó hallhatóság érdekében enyhén döntve, felfelé sugározzanak.

Most foglalkozzunk kicsit a mélynyomóval. A lefelé sugárzó láda hátulján vannak a hangrendszer csatlakozói, hiszen ebben van az erősítő. Itt található meg a basszus szintszabályzója is, ami kényelmesebb helyre is kerülhetett volna (például az egyik hangszóróra), ezért ha állítani akarunk rajta, állandóan lefelé kell nyúlkálnunk.

Különálló vezérlőegység nincs, a kezelőszervek a jobboldali hangsugárzón vannak. Itt található meg a ki/bekapcsoló gomb, a hangerőszabályzó és a fejhallgató csatlakozója, ezeket kényelmes elérni. A bekapcsoló gomb fölött helyet kapott még egy narancsszínű állapotjelző lámpa. A fényerőt szerencsére nem vitték túlzásba, még szürkületnél sem zavart minket.

Bár erről pontos adatok nincsenek, szemrevételezéssel megállapítottuk, hogy a mélyládában nagyjából egy 10cm-es membrán található. A mélynyomó képességei ezért igencsak behatároltak, az apró ládika kicsit magasabb tartományban kénytelen működni, mint nagyobb társai, emiatt ablakrengető mélyhangokra sem számíthatunk tőle. A soványka basszus csak ahhoz elég, hogy a szatellitek vékonyka hangját teltebbé tegye, ennek hátránya pedig az, hogy a mélyebb beszédhangok is kellemetlenül felerősödnek. Az egészet úgy kell elképzelni, mintha egy komolyabb, de mélynyomó nélküli hangrendszert hallgatnánk. Ezért a mozi hangulat kimerült a térhangzásban, az igazán mély hangok nekünk hiányoztak, bár még így is egész jó élményben volt részünk. A hangok mindenfelől jöttek, úgy, ahogy kellett. A térhangzást illetően nincs semmilyen beállítási lehetőség. A hátsó hangszórók ugyanolyan hangerővel szólaltak meg, mint az elülsők, késleltetés nélkül. Ennek akár örülhetünk is, mert legalább elrontani sem lehet a hangzást.

Játékokban is hiányoltuk az igazán vad mélyeket, a robbanások és a hangulatzene sem volt olyan, ami egy mélynyomóval ellátott rendszertől elvárható lenne. Kipróbáltuk a kis hangdobozokat a mélyláda nélkül, úgy hogy letekertük a basszus szintszabályzót. Ezt nem bírtuk sokáig, mert a szatellitek csak cincogtak egymagukban. A mélynyomóra tehát annyira volt szükségük, mint egy falat kenyérre, nélküle nagyon gyengén szóltak. A mélyszegény hangzásért viszont kárpótol minket a térhangzás, tagadhatatlan tény, hogy egy többcsatornás hangszórórendszerrel nagyon jó játszani.

Ha zenét szeretnénk hallgatni, akkor a sztereo jelet az RCA bemenetre kell csatlakoztatni, ezt a hangszórórendszer felskálázza nekünk 5.1-re. Ettől még nem lesz térhatású a zene, de legalább az összes hangszóró megszólal. Ahogy említettük, a mélyláda hangtartománya kicsit magasabb a szokásosnál, aminek az lett az eredménye, hogy a hangszórók zenére a legalkalmasabbak. Nagyjából úgy szóltak, mint a combosabb sztereo hangszórók, csak éppen több hangszóróval tették ezt. A vékonyabb hang az elhelyezésnek kedvezett, kisebb méretei miatt a mélynyomót már nem kellett annyira távol tartani a falaktól. A szatellitek minőségével elégedettek voltunk, a közép és magas hangok arányát jól eltalálták. Ami pedig a hangerőt illeti, a kis dobozok meglepően hangosak voltak, de ehhez egy jobb hangkártya sem ártott, mert az alaplapi zajkeltővel már nem volt ennyire bátor a megszólalása.

3. Értékelés

Speaker System Z623

Régen járt nálunk Logitech hangszórórendszer, már szinte el is felejtettük, hogy mennyire jó mélyládákat képesek tervezni. Mivel a gyártó ezzel nem fukarkodott, a hangszórórendszer nagy erőkkel vetette bele magát a zenélésbe, a színpadi hangulat átjött, a testes megszólalásból pedig minden zenei stílus profitált. Meglepő, hogy a viszonylag kis mélyláda mennyire sok mélyhang leadására volt képes. Ez már az a kategória, ahol nem mindegy, hová tesszük a mélynyomót, ezért az elhelyezésnél erre is ügyelni kell. Filmeknél jött az igazi meglepetés, mert a legalsó tartományok is életre keltek, egy ilyen mélynyomó pedig mellbevágó élményt tud nyújtani mozizáskor. A falat rengető mélyhangok megteremtették a mozi atmoszféráját, és jó, hogy a beszédhangok még ennek ellenére is hallhatóak maradtak. A szatellitek ugyanis a közép és a magas hangokra vannak kihegyezve, ezek arányát is nagyon jól eltalálták. A rendszernek nincs különálló vezérlőegysége, de gondoltak a kényelemre, mert a hangerőszabályzást és a basszusszabályzást a jobb oldali hangszórón végezhetjük el, valamint itt található meg a fejhallgató kimenet és a pótbemenet is. A hangszórók szerintünk szépre sikerültek, és az anyagminőség is remek, ezért bármennyire is kerestük, még ebből a szempontból sem találtunk rajta fogást.

A készülék ára változó, jelenleg 39-44 ezer forint körül kapható. Mivel a hangszórórendszernek jelenleg nem sok konkurenciája akad, és szerintünk ennyit egyébként is megér a velőtrázó dübörgés, nem kérdés, hogy a Z623 megkapja tőlünk az ajánlott minősítést.

Surround Sound Speakers Z506

Ami a szett hangját illeti, a kisméretű mélyládában nincs annyi erő, hogy képes legyen földrengető mélyhangokat sugározni, ezért mi csak zenehallgatáshoz tudjuk ajánlani. Kapunk némi mélyhangot, ami kiegészíti a szatellitek vékony hangját, de házimozira és játékra ez még kevés. A térhangzás viszont jó, bár a hangszórórendszernek ilyen jellegű beállításai nincsenek, késleltetést és egyéb hangzásbeállításokat se keressünk rajta. A szett egyetlen extrája, hogy képes felkonvertálni a sztereo jelet, ezért zenehallgatáskor egyik hangszóró sem marad kihasználatlanul. A hangerőszabályzás, a ki/bekapcsoló gomb és a fejhallgató kimenet kényelmes helyen, a jobb oldali hangszórón vannak, kár, hogy a basszus szintszabályzóért hajolgatnunk kell, ez ugyanis a mélynyomóra került. A belépőszintű 5.1-es szett megtervezésénél a kedvező árat tartották szem előtt, és ez az egész hangszórórendszeren érezhető volt. Ez egy nagyon egyszerű konstrukciót eredményezett, de még így is érthetetlen, hogy mért nem lehetett stabilabb talpakat csavarozni a hangdobozokra. Olyanokat, amik esetleg még a falra szerelést is támogatnák, hiszen ezek szinte nulla forintos többletet okoztak volna. A küllem viszont jó, az anyagminőséggel nem volt kifogásunk, a kis dobozkákra még hangszóróselyem is került.

Mi többet vártunk a hangszórórendszertől, és bár a 25 ezer forintos vételár nem túl magas, ennyi pénzért már komolyabb hangszórórendszert is kaphatunk. Az évekkel ezelőtt tesztelt X-540 nagyobb lendülettel, több mélyhanggal szólalt meg, ennek tükrében pedig már nem tűnik olyan jó vételnek a Z506, a korábbi X-530-as példányra pedig ez fokozottan igaz (kifutó szettről lévén szó, ezt egyébként most nagyon kedvező áron lehet megkapni).

A hangfalszetteket a Logitech hazai képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet értük!

 

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward