Nagy gyorsulást hozhat a ZEN 2 architektúra?

A 7 nm-es csíkszélességgel készülő ZEN 2 processzorok igazán komoly előrelépést hoznak majd, ha hihetünk az aktuális pletykáknak.

Nagy gyorsulást hozhat a ZEN 2 architektúra?

Az AMD ZEN+ architektúra köré épülő processzorai, amelyekből éppen a második hullám érkezhet a nem is oly távoli jövőben, egyértelműen gyorsabbak, mint elődeik, de ez főleg az órajel növekedésnek köszönhető, hiszen architektúra szintjén az apró finomhangolásokon kívül nem történt komoly változás.

Ez a helyzet a ZEN 2 architektúra érkezésével alaposan megváltozhat. Korábban már hírül adtuk, hogy a Socket AM4-es processzorfoglalatban akár nyolcnál több processzormaggal rendelkező központi egységek is helyet kaphatnak a nem is oly távoli jövőben, sőt, ezeket a 400-as sorozatú lapkakészlettel szerelt alaplapok is jó eséllyel támogatni fogják, ha hihetünk az MSI „reklámjának”. Most újabb érdekességekre derült fény, ugyanis a Chiphell virtuális hasábjain megjelent néhány információ a ZEN 2 architektúrával kapcsolatban. Mivel pletykákról van szó, érdemes őket távolságtartóan kezelni.

Galéria megnyitása
Így fest az aktuális CCX dizájn

Az állítások szerint a ZEN 2 érkezésével az órajelenként végrehajtható műveletek száma (IPC) 10-15% közötti mértékben emelkedik majd, vagyis ennyivel lesznek gyorsabbak azonos órajelen az új processzorok a régieknél, azonos magszám mellett. Ez az előrelépés jól jön majd ahhoz, hogy az AMD tovább faraghassa az egyszálas teljesítmény terén lévő lemaradását, hiszen itt még mindig az Intel processzorai a jobbak (igazából egy ekkora előrelépés elég lehet az egyenlítéshez). Többszálas teljesítmény terén már az AMD térfelén lehet az előny, ugyanis az AMD SMT implementációja a jelek szerint hatékonyabb az Intel Hyper-Threadingjénél, a processzormagok közötti kommunikáció pedig szintén remek a konkurens megoldásokéval összehasonlítva.

A ZEN 2 alapú processzorok várhatóan már 7 nm-es csíkszélességgel készülnek, ami sok előnyt kínál. Növekedhet a tranzisztorsűrűség – akár 1,6-szorosára –, de növekedhet az órajel és csökkenhet az energiafogyasztás is – előbbinél 20% körüli, utóbbinál 40% körüli előrelépésre lehet számítani a TSMC 10 nm-es gyártástechnológiájához képest. Ezek persze csak becslések, a tényleges javulásról később érkeznek információk (a 20% órajel növekedést mi például nem tartjuk valószínűnek).

Nincs kizárva az sem, hogy az architektúra változásai a CCX tömb felépítésére is kiterjednek, azaz a jelenlegi négymagos helyett akár nyolcmagos CCX tömbök is készülhetnének, így a Socket AM4-es processzorfoglalatban akár 16 processzormaggal és 32 szállal rendelkező csúcsmodell is megjelenhet. Ez egy picit átrendezheti a piacot – kérdés, Intel-fronton milyen meglepetések várnak ránk.

Neked ajánljuk

arrow_backward arrow_forward
Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward