Shop menü

NAGY BAJBAN A BUNGIE, DE A CODEMASTERS SE TÜNDÖKÖL

Hiába a nagy reményű felvásárlás, ha utána elküldik az ott dolgozókat.
Török Roland
Török Roland
Nagy bajban a Bungie, de a Codemasters se tündököl

Amikor egy nagyobb kiadó felvásárol egy stúdiót, akkor az emberben kétes érzések szoktak ébredni. Egyrészről megvan annak az esélye, hogy valami nagyszerű, új és izgalmas szülessen a megállapodásból, ami a játékosoknak is jó lesz. Másrészről elég sokszor láthatjuk azt, hogy bár volt sok millió dollár a csapatok felvásárlására, a fizetésükre már nem jut elég pénz, így megkezdődnek a leépítések. 

A Bungie és a Codemasters most egy ilyen helyzetben találta magát. Míg előbbit a Sony, addig az utóbbit az Electronic Arts vásárolta fel, ennek eredményeként pedig ott tartunk, hogy 2023-ban mindkét stúdió jelentős leépítéseket kellett, hogy elszenvedjen. Az Electronic Arts a napokban erősítette meg, hogy az F1, Grid és az EA Sports WRC játékokat gyártó Codemasters csapat jelentős leépítések áldozata lett. Egyelőre nem tudni, hány embert küldtek vagy küldenek még el. Az EA szerint ezek szükséges lépések, hogy szervezetként hatékonyabban működhessenek. 

A Bungie-nál a leépítések híre már nem újdonság. Ami viszont érdekesebb, hogy ezeket miért eszközölte a stúdió vezetése. A Bungie papíron egy, a Sony-tól függetlenül működő csapat, akik kreatív szabadsággal rendelkezvén maguk szabják meg az irányokat. Az igazgatótanácsában két Sony-s és két Bungie vezető van, szavazás esetén a Bungie két vezetőjének a döntése viszont erősebb, mint a Sony-é, így biztosítva a stúdió önálló döntéshozatalát. 

A Bungie vezetése viszont híres arról, hogy nem tudnak megfelelő szerződéseket kötni a kiadókkal és a tulajdonosaikkal, gondoljunk csak a Microsoftra és az Activision-re. A Sony-val való megállapodás is visszájára sülhet el, hiszen veszélybe kerülhet a függetlenségük, mert az IGN értesülései szerint olyan szerződést kötöttek, hogy ha a Destiny 2 nem ér el bizonyos pénzügyi célokat, akkor az igazgatótanács feloszlik és a Sony átveszi a vezetést a cég felett. 

Ennek eredményeként a Bungie hatalmas leépítésekbe kezdett, különböző költségcsökkentő megoldásokat kezdtek alkalmazni, nem is beszélve a játékosokat átverő mikrotranzakciós rendszerük túlpörgetéséről. A helyzet ugyanis az, hogy a következő kiegészítő nem tud időben megjelenni, így, ha nem sikerül a stúdiónak elérnie a kitűzött pénzügyi célokat, akkor a Sony végleg bekebelezi őket. 

A leépítések és a függetlenség elveszítésének veszélye miatt a Bungie stúdiónál rég nem látott mélységben van a munkahelyi morál, az elmúlt hónap a beszámolók szerint lélekölő volt. Az alkalmazottak szomorúak, frusztráltak, senki nem tudja mikor fogják őt elküldeni, a menedzsment pedig azt hangoztatja, hogy elég csak visszaszerezni a rajongók bizalmát, és minden rendben lesz. Ez utóbbiban viszont a fejlesztők már rég nem hisznek, az elbocsájtások miatt pedig minden nap úgy mennek be, hogy ma vagy őket, vagy egy barátjukat fogják végleg hazaküldeni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére